Provozuje:
Juris Real Estate

Provoz vleků se od neděle zastaví.

Vlekaři očekávají i krachy.

Provoz vleků se od neděle zastaví.

autor. JURIS REAL, ČTK

Vlekaři očekávají i krachy.

Provoz lyžařských vleků se od neděle 27. prosince kvůli zpřísnění koronavirových opatření zastaví, rozhodla vláda. Poprvé se vleky mohly rozjet 18. prosince, což o uplynulém víkendu využily zhruba tři desítky skiareálů.

Podle Asociace horských středisek bude uzavření pro vlekaře znamenat výrazné omezení investic a hrozbu krachů. Navíc přichází v době, kdy získávají až 30 procent výnosů z celé zimní sezony.

Celá země od neděle přejde podle rozhodnutí vlády do pátého, nejpřísnějšího stupně protiepidemických opatření. Zastavit se budou muset i lyžařské vleky. Platnost přísnějších opatření je zatím nastavena do 10. ledna.

Uzavření pro vlekaře přichází do špičkového období vánočního a silvestrovského týdne. Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje program pro všechny zasažené provozy, kompenzace budou počítány za uzavřené dny.

Podle ředitele Asociace horských středisek Libora Knota je vlekařský byznys specifický tím, že si během tří zimních měsíců musí vydělat na celý rok.

Uzavřením areálů podle něj přijdou vniveč celoroční investice a přípravy na sezonu. Např. jen dosavadní výroba umělého sněhu stála menší areály statisíce korun a ty větší miliony.

"Na investice musíme zapomenout, tuto zimu nikdo nevydělá. Hrozí i krachy. V momentě, kdy máte naúvěrováno, banka se vás neptá, jaký byl zrovna ten váš měsíc, kdy jste byl nějak omezený," řekl Knot. Nevyloučil, že některé areály budou muset svou tíživou situaci řešit přibíráním spoluinvestorů.

Provozovatel lyžařského areálu v Branné na Šumpersku Rostislav Procházka navíc míní, že pandemie koronaviru způsobí vlekařům citelné ztráty také v únoru a březnu, jelikož nebudou organizovány školní lyžařské pobyty.

O uplynulém víkendu, který byl prvním v nové sezoně, spustilo provoz zhruba 30 skiareálů. Návštěvnost se pohybovala mezi 20 a 30 procenty obvyklé kapacity.

Na horách ale není možné se ubytovat, občerstvení si návštěvníci mohou kupovat jen u výdejových okének. Lyžaři musejí u pokladen a turniketů počítat s koridory usměrňujícími počty lidí.

Solidní návštěvnost evidovaly v posledních dnech lyžařské areály v Jihočeském kraji na Zadově a Lipnu. Do neděle se kvůli počasí nespustí ani lanovky a vleky v Ústeckém kraji. "Neotevřeme, ale od 25. prosince začneme zasněžovat, abychom mohli otevřít v lednu," sdělil ČTK Jindřich Holinger, provozovatel skiareálu Telnice na Ústecku. Skiareál Ještěd v Liberci se chystá v sobotu zahájit sezonu, i když od neděle bude muset provoz zastavit. Lyžovat bude možné na sjezdovce Nová Skalka, která se nově dělala před letošní sezonou. "Uděláme z toho takový opening nové sjezdovky pro veřejnost," informoval ČTK ředitel střediska Jakub Hanuš.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu vánoční ochlazení přinese na hory sníh. Na Štědrý den přejde přes Českou republiku výrazná studená fronta, na které se ochladí o více než deset stupňů Celsia. Na horách tak skončí teplé počasí z posledních týdnů a začne tam sněžit.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Závěr NS neobstojí, uvedl ÚS v kauze exekuce majetku babičky.

Výklad Nejvyššího soudu je formalistický, nedostatečný, v hodnotovém rozporu se samotnou koncepcí vyživovací povinnosti a péče o nezaopatřené děti ve smyslu Listiny, uvedl Ústavní soud. Více»

Novela vodního zákona se vrací do druhého čtení.

Poslanci doplní návrhy. Více»

E.ON zlevnil energie s fixací.

Od května sníží ceny plynu i klientům bez závazku. Více»

Vinaři se vyjádří k situaci ve vinicích a vyčíslí škody způsobené mrazy.

ČTK bude dnes od 11:55 hod. živě vysílat tiskovou konferenci Svazu vinařů ČR k aktuální situaci ve vinicích a vyčíslení škod, které napáchaly mrazy. Zúčastní se jí prezident svazu Martin Chlad a zástupci všech vinařských podoblastí. Více»

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Všechny články a aktuality »»