Provozuje:
Juris Real Estate

Průměrná sazba hypotečních úvěrů v dubnu klesla.

Objem byl rekordní.

Průměrná sazba hypotečních úvěrů v dubnu klesla.

autor. JURIS REAL, ČTK

Objem byl rekordní.

Průměrná úroková sazba hypoték v dubnu po třech měsících nárůstů poklesla na 2,39 procenta z březnových 2,45 procenta.

Objem půjček na bydlení sice oproti březnu klesl, přesto jich komerční banky poskytly za 17,85 miliardy Kč, což znamenalo nejsilnější duben v historii.

Toto zjištění vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu. Na minimu byla sazba v prosinci 2016, a to 1,77 procenta. Od té doby většinou rostla. "Pokles sazeb je překvapivý i přesto, že Česká národní banka už v březnu dvakrát snížila sazby. Obchodní banky se totiž vypořádávají s vyšším rizikem a stále ještě přijímají žádosti o odklad splátek. Do hry ale vstupuje i konkurenční boj. Sazby v březnu a dubnu snížily především menší banky," uvedl specialista Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Podle hlavního poradce České bankovní asociace Vladimíra Staňury se budou banky v rámci zostřeného konkurenčního boje dále tlačit do snižování svých úrokových sazeb.

"Některé menší banky tak už i učinily. Ale velcí hráči se zatím nehýbou a moc se jim do snižování nechce vzhledem k rizikům, která jsou bezpochyby větší než před koronavirem. Výsledkem je tedy jisté naznačení posunu směrem dolů, ale žádné drama v tomto smyslu nečekám," konstatoval.

Očekávaný dramatický propad hypotečního trhu kvůli pandemii koronaviru nepřišel. V dubnu banky poskytly 6 744 hypoték. V meziročním porovnání vzrostl jejich počet o 349 a objem o více než 3,2 miliardy korun.

"Proti březnu sice poskytly banky o 650 hypoték méně a objem poklesl téměř o miliardu korun, přesto objem poskytnutých hypoték letos v dubnu překonal i dosud rekordní duben roku 2017, a stal se tak nejsilnějším dubnem v historii ukazatele," poznamenal.

Vzhledem k tomu, že banky přes uvolnění úvěrových limitů poskytují hypotéky převážně do 80 procent zástavní hodnoty nemovitosti (LTV) místo povolených 90 procent, je dubnový výsledek nečekaný.

"Zájemce o hypotéku je kvůli většímu riziku případného budoucího nesplácení ještě pod větším drobnohledem než před koronavirovou krizí. Banky omezují např. i některé druhy příjmů, které akceptují pro výpočet bonity žadatele. S hypotékou se nyní mohou rozloučit lidé, kteří pracují např. v cestovním ruchu či pohostinství," dodal Sýkora.

Úrokové sazby hypotečních úvěrů by kvůli nejistotě, která panuje na hypotečním trhu, výrazněji klesat nemusely. Na počátku května snížila hypoteční sazby Moneta Money Bank, a to o 0,2 procentního bodu na 2,62 procenta.

Banka Creditas od poloviny května zlevnila hypotéky o 0,21 procentního bodu na 2,09 procenta. Největší hypoteční banky ale zatím stále vyčkávají.

"Dubnový výsledek v objemu sjednaných hypotečních úvěrů je v kontextu celé situace na trhu překvapivý, protože banky jsou přísnější v posuzování bonity klienta. K tomu byla celá země v nouzovém režimu a možnosti, jak si vyřídit hypotéku byly omezenější než obvykle," myslí si ředitel hypotečních úvěrů Raiffeisenbank Milan Voldřich. Ukazuje to, jak moc byla zadržená poptávka nedostatkem bytů. Rekordní duben podle analytika společnosti Bidli Daniela Horníka potvrzuje skutečnost, že v době pandemie mají lidé více času řešit svoje osobní záležitosti a zájem o vlastní bydlení roste navzdory aktuální nelehké situaci.

Staňura upozornil, že za nárůstem hypotečních obchodů je fakt, že řada obchodů na hypotečním trhu má velkou setrvačnost a dojednávají se i několik měsíců.

"Jinými slovy, pokud si chci vzít hypotéku, nerozhoduji se během několika dní. Naopak, takové rozhodnutí zraje dlouhou dobu. A když už se rozhodnu, tak takové rozhodnutí obvykle neberu zpátky," sdělil. Silným signálem pro hypoteční trh bylo také podle něj snižování úrokových sazeb ČNB.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Závěr NS neobstojí, uvedl ÚS v kauze exekuce majetku babičky.

Výklad Nejvyššího soudu je formalistický, nedostatečný, v hodnotovém rozporu se samotnou koncepcí vyživovací povinnosti a péče o nezaopatřené děti ve smyslu Listiny, uvedl Ústavní soud. Více»

Novela vodního zákona se vrací do druhého čtení.

Poslanci doplní návrhy. Více»

E.ON zlevnil energie s fixací.

Od května sníží ceny plynu i klientům bez závazku. Více»

Vinaři se vyjádří k situaci ve vinicích a vyčíslí škody způsobené mrazy.

ČTK bude dnes od 11:55 hod. živě vysílat tiskovou konferenci Svazu vinařů ČR k aktuální situaci ve vinicích a vyčíslení škod, které napáchaly mrazy. Zúčastní se jí prezident svazu Martin Chlad a zástupci všech vinařských podoblastí. Více»

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Všechny články a aktuality »»