Provozuje:
Juris Real Estate

Průměrná sazba hypotečních úvěrů začátkem ledna klesla na 5,96 procenta.

Průměrná sazba hypoték na počátku ledna klesla z prosincových 6,02 procenta na 5,96 procenta. Pod šestiprocentní hranici se tak dostala po roce a půl.

Průměrná sazba hypotečních úvěrů začátkem ledna klesla na 5,96 procenta.

autor. JURIS REAL, Swiss Life Hypoindex a ČTK

Průměrná sazba hypoték na počátku ledna klesla z prosincových 6,02 procenta na 5,96 procenta. Pod šestiprocentní hranici se tak dostala po roce a půl.

Toto zjištění vyplývá z údajů Swiss Life Hypoindexu, který se zpracovává na základě údajů k pátému pracovnímu dni každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 pct hodnoty nemovitosti. "Úrokové sazby hypoték i nadále klesají pouze pozvolně, a to i po prosincovém snížení hodnoty základní úrokové sazby ze strany České národní banky. V prvním měsíci letošního roku se nabídková sazba bank Swiss Life Hypoindex snížila o šest bazických bodů. Je tedy vidět, že ani snížení základní úrokové sazby ze strany ČNB nepřesvědčí banky k razantnějšímu zlevnění hypoték," uvedl analytik Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent odhadní ceny nemovitosti při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 5,96 procenta v lednu klesla o 117 korun na 22.472 korun. Proti lednu loňského roku se měsíční splátka snížila o více než 800 korun.

V komparaci s červnem 2022, kdy byla průměrná nabídková sazba 5,71 procenta, a naposledy pod šestiprocentní hranicí, je však stále téměř 550 korun vyšší.

Nejvýraznější snížení úrokových sazeb zaznamenaly hypotéky pro mladé do 36 let, které mohou banky poskytovat i nad 80 procenta zástavní hodnoty nemovitosti (LTV). Hypotéky fixované na tři a pět zlevnily o 0,21 procentního bodu na šest procent, resp. 5,93 procenta.

Úrokové sazby hypoték s fixací na deset let klesly o 0,2 bodu na 6,19 procenta a s fixací na jeden rok o 0,16 bodu na 5,79 procenta.

Pokles u hypoték poskytovaných do 80 procent zástavní hodnoty nemovitosti byl mírnější. Půjčky na bydlení s jednoletou a desetiletou fixací zlevnily o pět bodů na 6,31 procenta, respektive šest procent.

Sazby hypoték fixovaných na tři a pět let klesly o šest bodů na 5,81 procenta, respektive 5,74 procenta. Nejlevnější na trhu tak i nadále zůstávají hypotéky s pětiletou fixací a LTV do 80 procent.

Bankovní rada ČNB na prosincovém zasedání rozhodla o snížení základní úrokové sazby na 6,75 procenta. Hypoteční banky na čtvrtprocentní pokles dvoutýdenní repo sazby prakticky nereagovaly a hypotéky zlevnily jen nepatrně.

Podle Sýkory může jít o reakci bank na neuspokojivé nastavení náhrady účelně vynaložených nákladů na předčasné splacení úvěru, pokles sazeb bude přesto pokračovat.

"Banky od počátku prosazovaly maximálně dvě procenta ze splacené částky, nicméně zákonodárci rozhodli, že tato hodnota bude pouze procento," doplnil Sýkora.

"Banky se obávají plošného zlevňování. To by podle nich totiž mohlo spustit přechody klientů z banky do banky," sdělila ČTK specialistka společnosti FinGO Jana Vaisová. Sankce za předčasné refinancování či předčasné splacení hypotéky si totiž mohou banky účtovat až od září 2024. Cena zdrojů pro hypoteční úvěry klesá už několikátý měsíc po sobě, upozornil a uzavřel konzultant společnosti 4fin David Krůta.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Zájem domácností o fotovoltaiku pokračuje.

Žádostí o dotace dvojnásobně přibylo. Více»

Celoroční sjezdovka ve Velké Chuchli nevznikne.

Kousek od závodiště ve Velké Chuchli se lyžovat na zakryté sjezdovce nebude. Spolek Arnika zjistil, že investor po pěti letech stáhl svůj podnět ke změně územního plánu. Více»

České hokejové hry uspořádají v letech 2026 a 2028 Č. Budějovice.

České hokejové hry, které jsou součástí série Euro Hockey Tour, se v letech 2026 a 2028 odehrají v Českých Budějovicích. V rámci čtyřleté spolupráce se na tom dohodli zástupci Českého svazu ledního hokeje (ČSLH), města a Jihočeského kraje. Více»

V Českých Budějovicích začala výstavba justičního areálu.

Vyjde na 600 milionů korun. Více»

CREDITAS Real Estate připravuje nové byty v metropoli.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS zahájila předprodej 39 bytových jednotek s dispozicemi 1+kk až 4+kk v komorním projektu Jateční 35, který se nachází v moderní a pulzující lokalitě Holešovic v Praze. Více»

Všechny články a aktuality »»