Provozuje:
Juris Real Estate

Rada České národní banky ponechala tento týden úrokové sazby beze změny.

Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na 0,25 procenta. Informovala o tom mluvčí centrální banky Markéta Fišerová.

Rada České národní banky ponechala tento týden úrokové sazby beze změny.

autor. JURIS REAL, Česká národní banka a ČTK

Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na 0,25 procenta. Informovala o tom mluvčí centrální banky Markéta Fišerová.

Podle národohospodářů lze očekávat růst sazeb kvůli poslednímu vývoji tuzemské ekonomiky a nejistotě kolem pandemie až během druhé půlky roku. Nejistý vývoj kolem pandemie by mohl podle ČNB oddálit růst sazeb.

Na předchozím měnovém jednání 4. února rada taktéž nechala úrokové sazby beze změny jednomyslně.

Naposledy sazby rada změnila loni 7. května, kdy snížila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 0,25 procenta. Předtím snížila rada úrokové sazby dvakrát v březnu. Cílem bylo zmírnit dopady šíření koronaviru na tuzemské národní hospodářství.

"Stabilita úrokových sazeb není nijak překvapivá zpráva. Jde o adekvátní rozhodnutí v situaci, kdy na ekonomiku dopadá tíha uzavírek a nejistot souvisejících s pandemií," uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Dodal, že stabilitu sazeb naznačovali v uplynulých týdnech členové bankovní rady s tím, že úroky se zvýší nejdříve v letošním druhém pololetí. Aktuální únorová prognóza centrální banky přitom naznačovala růst sazeb již od druhého čtvrtletí.

"Předčasné zvýšení úrokových sazeb je aktuálně mnohem větším rizikem, než se s jejich zvyšováním o jedno čtvrtletí či dvě opozdit. Negativní dopady na hospodaření podniků a domácností mohou totiž dobíhat se zpožděním. Významným předělem bude zřejmě konec vládních programů s tím, jak se hospodářství bude postupně zotavovat," sdělil ekonom Komerční banky Martin Gürtler. Ten tak čeká první růst sazeb v listopadu.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Závěr NS neobstojí, uvedl ÚS v kauze exekuce majetku babičky.

Výklad Nejvyššího soudu je formalistický, nedostatečný, v hodnotovém rozporu se samotnou koncepcí vyživovací povinnosti a péče o nezaopatřené děti ve smyslu Listiny, uvedl Ústavní soud. Více»

Novela vodního zákona se vrací do druhého čtení.

Poslanci doplní návrhy. Více»

E.ON zlevnil energie s fixací.

Od května sníží ceny plynu i klientům bez závazku. Více»

Vinaři se vyjádří k situaci ve vinicích a vyčíslí škody způsobené mrazy.

ČTK bude dnes od 11:55 hod. živě vysílat tiskovou konferenci Svazu vinařů ČR k aktuální situaci ve vinicích a vyčíslení škod, které napáchaly mrazy. Zúčastní se jí prezident svazu Martin Chlad a zástupci všech vinařských podoblastí. Více»

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Všechny články a aktuality »»