Provozuje:
Juris Real Estate

Regulace hluku překáží podle Hospodářské komory územnímu rozvoji a stavebnictví.

Legislativní požadavky a dosavadní rozhodovací praxe státu v oblasti hluku zakazují nejen ve velkých, ale i v malých městech v blízkosti pozemních komunikací výstavbu, pokud se stávající úroveň hluku blíží limitním hodnotám.

Regulace hluku překáží podle Hospodářské komory územnímu rozvoji a stavebnictví.

autor. JURIS REAL

Legislativní požadavky a dosavadní rozhodovací praxe státu v oblasti hluku zakazují nejen ve velkých, ale i v malých městech v blízkosti pozemních komunikací výstavbu, pokud se stávající úroveň hluku blíží limitním hodnotám.

Smůlu má i stavebník, který je ochoten investovat do protihlukových opatření. Hlukové limity jsou přitom dle hlukových map „na hraně“ v okolí 80–90 % běžných pozemních komunikací.

Nejen na tento problém upozorňuje Hospodářská komora České republiky (HK ČR) v souvislosti s projednáváním novely zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví. Novelu projedná již zítra Výbor pro zdravotnictví a následně se jím bude zabývat plénum poslanecké sněmovny. HK ČR ve spolupráci s partnery vypracovala soubor pozměňovacích návrhů, které mohou tyto problémy vyřešit. „V zásadě navrhujeme to, aby mohl stavebník s využitím protihlukových opatření (např. protihluková okna) dosáhnout povolení stavby domu v místech, kde je venkovní hladina hluku na hranici zákonného limitu, což v současnosti legislativa neumožňuje,“ komentuje prezident HK ČR Vladimír Dlouhý. Pozměňovací návrhy mají pomoci i provozovatelům pozemních komunikací, letišť a průmyslových objektů. Ti jsou za současného stavu nuceni provádět nákladná protihluková opatření i ve vztahu k obytným stavbám, které byly postaveny až po zahájení činnosti této infrastruktury.

„Problémů s hygienickou regulací hluku samozřejmě registrujeme více. Náš komplexní pozměňovací návrh proto představuje možnost zajistit podmínky pro žádoucí socioekonomický rozvoj společnosti a území,“ uzavírá Dlouhý.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»