Provozuje:
Juris Real Estate

Regulace nájemného v Evropě.

V dnešním článku se opět vracíme k problematice nájemného, tentokrát se za pomoci článku Ivana Přikryla (Přikryl, I. Vyspělá Evropa nájemné reguluje, Právo, 15. 2. 2011, s. 17) podíváme do Evropy.

Regulace nájemného v Evropě.

V dnešním článku se opět vracíme k problematice nájemného, tentokrát se za pomoci článku Ivana Přikryla (Přikryl, I. Vyspělá Evropa nájemné reguluje, Právo, 15. 2. 2011, s. 17) podíváme do Evropy.

autor. JURIS REAL

Vyspělá Evropa nájemné reguluje.

Vláda před nedávnem odmítla návrh ČSSD na úpravu nájemného. Podrobnější důvody odmítnutí nebyly zveřejněné, nicméně v podtextu lze vyčíst argument: nechceme další regulaci! Podíváme-li se však kolem nás do vyspělé Evropy, zjistíme, že jistá regulační úprava nájemného je obvyklá ve všech evropských zemích. Podle dostupných informací například z Německa, Rakouska, Velké Británie, Francie, Belgie, Norska, Finska i z Portugalska lze zcela jednoznačně vyvodit dominantní společné znaky právní úpravy v těchto zemích. Za ty je možné považovat zejména následující principy:

Ve všech uvedených zemích existují pravidla pro určení a zvyšování nájemného, tedy nájemné je regulováno jasnými pravidly.

Zákony rozlišují délku nájemní smlouvy na dobu určitou a neurčitou a zamezují obcházení regulace opakováním smluv na dobu určitou.

Opakování nájemní smlouvy na dobu určitou, např. rok až tři roky, se považuje za smlouvu na dobu neurčitou a nelze po jejím uplynutí žádat nový smluvní nájem.

I u nových bytů je výše nájemného limitována nájemným v místě obvyklým.

Dobrovolná dohoda je preferována, avšak i zde existují hranice. Zákony stanoví určitá omezení, výjimečně je dokonce neúměrně vysoké nájemné trestným činem (např. v Německu podle § 5 hospodářského trestního zákona, pokud majitel žádá nájemné o 20 % vyšší, než je v místě obvyklé). Zákony výslovně hovoří o “spravedlivém” nájemném.

Ve všech uvedených státech je povolena valorizace určená podle indexu spotřebitelských cen, navýšení je pak jednostranné o takto vypočtený index. Všechny země mají zákonem řešeny příspěvky na bydlení.

Existují různé orgány, např. smírčí komise, které se pokoušejí sjednat dohodu a současně soustřeďují údaje o nájemném v místě obvyklém; nedojde-li k dohodě, určí nájemné soud, který ale vždy musí respektovat srovnatelné nájemné v místě. V Norsku existuje Výbor pro vyhodnocování nájemného s obdobnou kompetencí.

Zvyšování nájemného je limitováno časem (1 x za 15 měsíců až tři roky) i co do výše (max. 20 %). Návrh zákona předloženého ČSSD jsem z podstatné části sestavoval. Nesouhlasil jsem pouze s částmi doplněnými Stanislavem Křečkem, který se dodatky v určité části zákona snaží řešit situaci starších lidí zákazem změny výše nájemného, což je jednak v rozporu s nálezy Ústavního soudu a jednak nelogické - sociální kompenzace nelze bez dalšího přenášet na soukromé subjekty. Pokud by si laická i odborná veřejnost dala práci s přečtením návrhu zákona předloženého ČSSD, zjistí, že jde především o to, aby se i u nás nájemné měnilo - kromě dohody mezi pronajímatelem a nájemcem - pouze v určitém čase a v určitém režimu srovnatelném s uvedenými zahraničními modely.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Svazy obcí a lesů nesouhlasí s postupem MŽP v otázce NP Křivoklátsko.

Svazy obcí a lesů zásadně nesouhlasí s postupem ministerstva životního prostředí (MŽP) v otázce vyhlášení Národního parku (NP) Křivoklátsko. Podle nich ministerstvo obchází legislativní proces a dostatečně s nimi nekomunikuje. Více»

Výrobci cihel a tašek Wienerbergeru loni klesl zisk o miliardu na 326 mil. Kč.

Firmě Wienerberger, největšímu výrobci pálených cihel a střešních tašek v ČR, loni klesl zisk o miliardu na 326 milionů korun. Na výsledku se podle vedení firmy projevil útlum prací na stavebním trhu. Více»

UBM úspěšně dokončila rezidenční projekt Astrid Garden na Praze 7.

Společnost UBM Development Czechia úspěšně zkolaudovala nový rezidenční projekt Astrid Garden v pražských Holešovicích, ve kterém vzniklo 138 bytů a 2 obchodní jednotky. Noví vlastníci se nastěhují na podzim 2024. Více»

Dolní Cerekev podává ÚS kvůli možné podjatosti MŽP kvůli úložišti.

Městys Dolní Cerekev podal ÚS díky dosavadnímu řešení námitky obcí o možné podjatosti MŽP v procesu přípravy stavby hlubinného úložiště radioaktivních odpadů. Ministerstvo vyřizuje žádosti SÚRAO o stanovení průzkumných území pro úložiště. Více»

Hlavní město podepíše smlouvy s pachtýři.

Praha uzavře pachtovní smlouvy na 12 zemědělských pozemků, tj. celkem 187 ha s ekologicky hospodařícími farmáři. Jedná se např. o katastry Běchovice, Dolních a Horních Počernic, Dubče, Kyjí, Vysočan, Třeboradic a Točné. Více»

Všechny články a aktuality »»