Provozuje:
Juris Real Estate

Rozšíření liniového zákona získalo podporu senátního hospodářského výboru.

Schválit beze změny vládní novelu tzv. liniového zákona (416/2009 Sb.), která rozšiřuje jeho působnost na celou strategickou infrastrukturu, doporučil Senátu 22. listopadu jeho Výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu.

Rozšíření liniového zákona získalo podporu senátního hospodářského výboru.

autor. JURIS REAL, Advokátní deník a ČTK

Schválit beze změny vládní novelu tzv. liniového zákona (416/2009 Sb.), která rozšiřuje jeho působnost na celou strategickou infrastrukturu, doporučil Senátu 22. listopadu jeho Výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu.

Účelem zákona je urychlovat výstavbu silnic, dálnic, železnic a energetické infrastruktury. Naproti tomu senátní Výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí debatu o zákonu přerušil do úterý, protože část jeho členů má k předloze výhrady.

Hospodářský výbor je pro tento zákon v Senátu výborem garančním, ale i jeho členové měli výhrady. Senát má o předloze rozhodovat na schůzi, která začne příští středu.

Předloha má podle původního vládního návrhu především zajistit, aby nejvýznamnější stavby dálniční, železniční a vodní dopravní infrastruktury získaly ze zákona stavební povolení do čtyř let.

Požadavek vyplývá ze směrnice EU, kterou předloha zavádí do českého zákona. Novela stanoví, že úřady musí vydat stavební povolení do čtyř let od chvíle, kdy investor předloží všechny podklady, včetně posudku o dopadu stavby na životní prostředí (EIA).

Poslanci při projednávání ve sněmovně do vládní předlohy přidali změny dalších zákonů, což se nelíbilo některým členům senátního hospodářského výboru.

Poslanci např. rozhodli, že z liniového zákona se zřejmě stane zákon o urychlení výstavby strategické infrastruktury.

Vztahovat se bude nově i na stavby pro energetickou bezpečnost související s jadernou energetikou a usnadní i otevírání a těžbu strategických ložisek kritických surovin včetně štěrkopísků a kamene.

„Já to nepovažuji za správnou cestu, ono to vyvolává dojem obcházení standardních legislativních postupů i dotčených orgánů, obcházíme standardní procesy,“ sdělil například předseda výboru Miroslav Plevný.

Poukazoval přitom na skutečnost, že změny do zákona navrhoval vložit i sám ministr dopravy Martin Kupka, který ho za vládu předkládá.

Martin Kupka tento postup hájil tím, že kdyby se vše odehrálo cestou vládních návrhů změn, trval by celý proces mnohem déle. Poukazoval přitom na riziko zaostávání Česka v infrastruktuře.

Na často uváděný příklad Polska a jeho výstavby uvedl, že mu některé kroky v polské legislativně připadají za hranou toho, kam by mělo Česko směřovat.

„Ctíme respekt k osobnímu vlastnictví,“ řekl Martin Kupka. Zdůrazňoval však, že stát musí zrychlit ve výstavbě strategické infrastruktury. Jako jeden z příkladů rizik uvedl nedostatečnou síť dobíjecích stanic, která by mohla vést k tomu, že cizinci s elektromobily by Českou republiku museli objíždět.

Novela má také urychlit přípravu a povolování staveb pro energetickou bezpečnost. Půjde hlavně o stavby v areálu jaderných zařízení i související stavby v jeho okolí. Sněmovna vložila do zákona opatření, které má zamezit praxi takzvaných blanketních podání. Jde o praxi, kdy odpůrce stavby podá odvolání, ale neuvede konkrétní důvody a dodá je až později.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Zájem domácností o fotovoltaiku pokračuje.

Žádostí o dotace dvojnásobně přibylo. Více»

Celoroční sjezdovka ve Velké Chuchli nevznikne.

Kousek od závodiště ve Velké Chuchli se lyžovat na zakryté sjezdovce nebude. Spolek Arnika zjistil, že investor po pěti letech stáhl svůj podnět ke změně územního plánu. Více»

České hokejové hry uspořádají v letech 2026 a 2028 Č. Budějovice.

České hokejové hry, které jsou součástí série Euro Hockey Tour, se v letech 2026 a 2028 odehrají v Českých Budějovicích. V rámci čtyřleté spolupráce se na tom dohodli zástupci Českého svazu ledního hokeje (ČSLH), města a Jihočeského kraje. Více»

V Českých Budějovicích začala výstavba justičního areálu.

Vyjde na 600 milionů korun. Více»

CREDITAS Real Estate připravuje nové byty v metropoli.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS zahájila předprodej 39 bytových jednotek s dispozicemi 1+kk až 4+kk v komorním projektu Jateční 35, který se nachází v moderní a pulzující lokalitě Holešovic v Praze. Více»

Všechny články a aktuality »»