Provozuje:
Juris Real Estate

S bydlením je velmi spokojeno až 53 procent lidí.

Spokojenost obyvatel ČR s bydlením se za minulé roky výrazně zvýšila. Zatímco v roce 2001 bylo se svým bydlením velmi spokojeno 36 procent lidí, nyní už je to 53 procent. Přibylo i těch, kteří považují za ideální bydlet na sídlišti v paneláku.

S bydlením je velmi spokojeno až 53 procent lidí.

autor. JURIS REAL

Spokojenost obyvatel České republiky s bydlením se za minulé roky výrazně zvýšila. Zatímco v roce 2001 bylo se svým bydlením velmi spokojeno 36 procent lidí, nyní už je to 53 procent. Přibylo i těch, kteří považují za ideální bydlet na sídlišti v paneláku.

Většina lidí si pak svůj vysněný byt či dům pořizuje díky finančním prostředkům od rodiny, ne díky hypotéce či stavebnímu spoření.

Toto zjištění vyplývá ze sociologického výzkumu, který pro sociologický ústav akademie věd provedla agentura STEM/MARK.

Zapojilo se do něj loni na podzim přes 3000 lidí. "Většina lidí hodnotila na desetibodové škále bydlení známkami 1, 2, 3, což jsou ty nejlepší známky, takže Češi patří i v mezinárodní komparaci rozhodně k národům, které jsou se svým bydlením velmi spokojeny," konstatoval vedoucí oddělení socioekonomie bydlení Martin Lux.

Naprosto spokojeno se svým bydlením je pak 31 procent lidí. Před 12 lety to bylo 14 procent lidí. Naopak ubývá nespokojenců. Velmi nespokojeno v roce 2001 bylo kolem devíti procent dotázaných, nyní jen pět procent.

Průměrně Češi hodnotí svůj byt či dům známkou 2,98 bodu, dříve to bylo 3,72 bodu.

Důvodem nespokojenosti je hlavně malá velikost bytu a špatná dispozice. Následují vysoké výdaje, nízká kvalita bytu a jeho vybavení a také to, že bydlení dotázaným nepatří.

Častý hluk ruší nejvíc desetinu lidí, šesti procentům vadí především špatné sousedské vztahy. Nejspokojenější jsou lidé, kteří žijí ve vlastním rodinném domě.

Následují vlastníci bytů a obyvatelé bytů družstevních. Nejméně spokojeni bývají ti, co bydlí v nájmu u soukromého vlastníka.

Zhruba dvě pětiny dotázaných považují za ideální bydlení na sídlišti. V roce 2001 to bylo 16 procent lidí. Přibylo i těch, kteří by preferovali bytový dům ve starší zástavbě. Nyní je jich 15 procent, před 12 lety jich bylo 11 procent.

Podle sociologa Petra Sunegy v roce 2001 byli s bydlením spokojenější lidé v cihlových domech než v panelových. Podle loňského výzkumu se ale rozdíl setřel. "Do určité míry se zlepšila prestiž panelového bydlení. Většina panelového bytového fondu byla modernizována významným způsobem, zateplením, výměnou oken, novou fasádou," informoval Lux. Podle něj ale místem, kde by lidé nejraději chtěli dožít svůj život, stále zůstává rodinný dům. Za ideál ho považuje 56 procent lidí. V roce 2001 to bylo 63 procent.

Nejlepší je podle čtyř pětin dotázaných vlastní bydlení.

Jen desetina lidí vidí jako ideální nájem, sedm procent pak družstevní vlastnictví. V roce 2001 bylo vlastnictví na prvním místě pro tři čtvrtiny lidí, nájem pro 15 procent a družstvo pro osm procent.

Ve skutečnosti ve vlastním žije 68 procent dotázaných, v nájmu 21 procent a v družstevním bytě desetina.

Podle průzkumu většina lidí získala vlastní bydlení bez hypotéky či stavebního spoření. V roce 2001 hypotéku využilo 14 procent respondentů, loni 27 procent.

Stavební spoření mělo zhruba 55 procent dotázaných. Na bydlení ho použila necelá polovina z nich. "Menšina využila úvěr či hypotéku, většina využila jakési mezigenerační výpomoci od rodičů či prarodičů. Buď získala bydlení darem, anebo - pokud si ho koupila za tržních podmínek - získala významnou finanční výpomoc od své rodiny," přiblížil Lux. Rodina pomohla s financemi víc než dvěma pětinám lidí, kteří si bydlení koupili či postavili.

Podle průzkumu si vlastní bydlení pořizují lidé s vyšším příjmem. Ti si obvykle také berou hypotéku či úvěr ze stavebního spoření.

Typickým příjemcem hypotéky jsou manželé se středoškolským či vysokoškolským vzděláním mezi 30 a 44 lety s dětmi.

Roste také podíl lidí, podle nichž je zajištění bydlení privátní záležitost každého člověka a jeho rodiny.

Zatímco před 12 lety si to myslelo zhruba 44 procent dotázaných, teď jsou to tři pětiny. Nejen rodina, ale i stát, by se měly postarat podle třetiny lidí, v roce 2001 podle 47 procent.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Závěr NS neobstojí, uvedl ÚS v kauze exekuce majetku babičky.

Výklad Nejvyššího soudu je formalistický, nedostatečný, v hodnotovém rozporu se samotnou koncepcí vyživovací povinnosti a péče o nezaopatřené děti ve smyslu Listiny, uvedl Ústavní soud. Více»

Novela vodního zákona se vrací do druhého čtení.

Poslanci doplní návrhy. Více»

E.ON zlevnil energie s fixací.

Od května sníží ceny plynu i klientům bez závazku. Více»

Vinaři se vyjádří k situaci ve vinicích a vyčíslí škody způsobené mrazy.

ČTK bude dnes od 11:55 hod. živě vysílat tiskovou konferenci Svazu vinařů ČR k aktuální situaci ve vinicích a vyčíslení škod, které napáchaly mrazy. Zúčastní se jí prezident svazu Martin Chlad a zástupci všech vinařských podoblastí. Více»

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Všechny články a aktuality »»