Provozuje:
Juris Real Estate

Sazby u hypotečních úvěrů jsou od počátku roku stabilní.

Broker Consulting Index hypotečních úvěrů zaznamenal za září hodnotu 5,69 procenta. Celý rok 2023 se úrokové sazby hypoték drží v rozmezí 0,5procentního bodu.

Sazby u hypotečních úvěrů jsou od počátku roku stabilní.

autor. JURIS REAL, Broker Consulting Index a hypoindex.cz

Broker Consulting Index hypotečních úvěrů zaznamenal za září hodnotu 5,69 procenta. Celý rok 2023 se úrokové sazby hypoték drží v rozmezí 0,5procentního bodu.

Do konce letoška neočekávají odborníci vyšší výkyvy žádným směrem. Na výraznější pokles úrokových sazeb si bude nutné ještě počkat.

V září zaznamenal Broker Consulting Index hypotečních úvěrů hodnotu 5,69 procenta, což je oproti předchozímu měsíci nepatrný nárůst o 0,1 procentního bodu.

Tento vývoj naprosto odpovídá trendu letošního roku, kdy jsou sazby u hypoték od ledna 2023 stabilní a po celou dobu se drží v rozmezí 0,5procentního bodu. Ani na závěr roku experti nepředpokládají velké výkyvy.

Tomu odpovídá i vypočítaná hodnota předstihového ukazatele na říjen s 6,04 procenta. Vyšší úrokové sazby komplikují nejen zájem o nové hypotéky, nýbrž rovněž prodeje nemovitostí hypotékou již zatížené.

Zářijové monitorované hodnoty Broker Consulting Indexu jasně potvrdily stabilní situaci na poli hypotečních úvěrů. V meziměsíčním porovnání vzrostly průměrné sazby hypoték o 10 bazických bodů na výsledných 5,69 procenta.

„Na výraznější pokles úrokových sazeb hypoték si budeme muset počkat,“ říká Michaela Pudilová, analytička hypotečních a spotřebitelských úvěrů ze společnosti Broker Consulting. Její slova potvrzuje i skutečnost, že Česká národní banka ponechala v září opět základní úrokovou sazbu na sedmi procentech, tedy beze změny.

„Podle předpokladů se žádné překvapení v centrální bance nekonalo. Vedení bankovní rady avizovalo mírně jestřábí kroky, s nimiž to vypadá, že základní sazby ještě nějakou dobu nesníží,“ okomentoval výsledky měnověpolitického jednání ČNB Martin Novák, hlavní analytik společnosti Broker Consulting a dodává, že tímto rozhodnutím ČNB spíš vyčkává na změny v listopadové prognóze a také se snaží vyhnout přílišnému očekávání napříč ekonomikou, a tím i dalším protiinflačním vlivům.

Právě inflace a vyšší úrokové sazby u hypoték patří k důvodům změn na realitním trhu. Ceny nemovitostí v posledních letech rostly a pro část klientů se výrazně snížila šance na získání hypotéky. Vedle toho se změnila i situace pro ty, kdo prodávají dům nebo byt, do nichž v předchozích letech investovali část financí např. kvůli ochraně před inflací.

„Vyšší úrokové sazby nejsou problémem jen při získání nové hypotéky, ale také v případě, kdy hodlá vlastník nemovitost prodat i s hypotékou,“ popisuje Pudilová.

Pokud kupující přebírá hypoteční úvěr s kupovanou nemovitostí, získává i původní a pravděpodobně nižší úrokovou sazbu, než by mu banka mohla nabídnout nyní. Úvěr ale přebírá se všemi podmínkami, takže pokud chce úvěr navýšit o část na rekonstrukci kupované nemovitosti, musí požádat banku o nový produkt za aktuálních podmínek.

„Ať už kupující přebere původní hypotéku, nebo zažádá u banky o novou, musí vždy projít novým hodnocením a potřebuje vždy mít dostatečné prostředky ke splácení,“ vysvětluje analytička Broker Consulting a dodává, že hypoteční banky většinou kupujícímu možnost nové hypotéky automaticky nabízejí, protože je nová hypotéka s vyšší úrokovou sazbou výhodnější než převzetí dluhu za původních podmínek.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Mráz měl negativní vliv rovněž na lesy.

Buky, duby i jedle částečně pomrzly. Více»

Roztyly Plaza se v roce 2024 stala 1. nově otevřenou komer. budovou v metropoli.

Společnost Passerinvest Group otevřela svou v březnu zkolaudovanou administrativní budovu Roztyly Plaza svým nájemcům. Ta se nachází v Praze 11, přímo u stanice metra C Roztyly. Jedná se o první budovu plánové výstavby v lokalitě. Více»

Součástí brněnského projektu Dornych bude lifestylový hotel NYX.

Projekt Dornych skupiny Crestyl, který v následujících letech nahradí staré obchodní centrum v sousedství brněnského hlavního nádraží, nabídne i hotel. Více»

Zájem domácností o fotovoltaiku pokračuje.

Žádostí o dotace dvojnásobně přibylo. Více»

Celoroční sjezdovka ve Velké Chuchli nevznikne.

Kousek od závodiště ve Velké Chuchli se lyžovat na zakryté sjezdovce nebude. Spolek Arnika zjistil, že investor po pěti letech stáhl svůj podnět ke změně územního plánu. Více»

Všechny články a aktuality »»