Provozuje:
Juris Real Estate

Sazby u hypotečních úvěrů jsou od počátku roku stabilní.

Broker Consulting Index hypotečních úvěrů zaznamenal za září hodnotu 5,69 procenta. Celý rok 2023 se úrokové sazby hypoték drží v rozmezí 0,5procentního bodu.

Sazby u hypotečních úvěrů jsou od počátku roku stabilní.

autor. JURIS REAL, Broker Consulting Index a hypoindex.cz

Broker Consulting Index hypotečních úvěrů zaznamenal za září hodnotu 5,69 procenta. Celý rok 2023 se úrokové sazby hypoték drží v rozmezí 0,5procentního bodu.

Do konce letoška neočekávají odborníci vyšší výkyvy žádným směrem. Na výraznější pokles úrokových sazeb si bude nutné ještě počkat.

V září zaznamenal Broker Consulting Index hypotečních úvěrů hodnotu 5,69 procenta, což je oproti předchozímu měsíci nepatrný nárůst o 0,1 procentního bodu.

Tento vývoj naprosto odpovídá trendu letošního roku, kdy jsou sazby u hypoték od ledna 2023 stabilní a po celou dobu se drží v rozmezí 0,5procentního bodu. Ani na závěr roku experti nepředpokládají velké výkyvy.

Tomu odpovídá i vypočítaná hodnota předstihového ukazatele na říjen s 6,04 procenta. Vyšší úrokové sazby komplikují nejen zájem o nové hypotéky, nýbrž rovněž prodeje nemovitostí hypotékou již zatížené.

Zářijové monitorované hodnoty Broker Consulting Indexu jasně potvrdily stabilní situaci na poli hypotečních úvěrů. V meziměsíčním porovnání vzrostly průměrné sazby hypoték o 10 bazických bodů na výsledných 5,69 procenta.

„Na výraznější pokles úrokových sazeb hypoték si budeme muset počkat,“ říká Michaela Pudilová, analytička hypotečních a spotřebitelských úvěrů ze společnosti Broker Consulting. Její slova potvrzuje i skutečnost, že Česká národní banka ponechala v září opět základní úrokovou sazbu na sedmi procentech, tedy beze změny.

„Podle předpokladů se žádné překvapení v centrální bance nekonalo. Vedení bankovní rady avizovalo mírně jestřábí kroky, s nimiž to vypadá, že základní sazby ještě nějakou dobu nesníží,“ okomentoval výsledky měnověpolitického jednání ČNB Martin Novák, hlavní analytik společnosti Broker Consulting a dodává, že tímto rozhodnutím ČNB spíš vyčkává na změny v listopadové prognóze a také se snaží vyhnout přílišnému očekávání napříč ekonomikou, a tím i dalším protiinflačním vlivům.

Právě inflace a vyšší úrokové sazby u hypoték patří k důvodům změn na realitním trhu. Ceny nemovitostí v posledních letech rostly a pro část klientů se výrazně snížila šance na získání hypotéky. Vedle toho se změnila i situace pro ty, kdo prodávají dům nebo byt, do nichž v předchozích letech investovali část financí např. kvůli ochraně před inflací.

„Vyšší úrokové sazby nejsou problémem jen při získání nové hypotéky, ale také v případě, kdy hodlá vlastník nemovitost prodat i s hypotékou,“ popisuje Pudilová.

Pokud kupující přebírá hypoteční úvěr s kupovanou nemovitostí, získává i původní a pravděpodobně nižší úrokovou sazbu, než by mu banka mohla nabídnout nyní. Úvěr ale přebírá se všemi podmínkami, takže pokud chce úvěr navýšit o část na rekonstrukci kupované nemovitosti, musí požádat banku o nový produkt za aktuálních podmínek.

„Ať už kupující přebere původní hypotéku, nebo zažádá u banky o novou, musí vždy projít novým hodnocením a potřebuje vždy mít dostatečné prostředky ke splácení,“ vysvětluje analytička Broker Consulting a dodává, že hypoteční banky většinou kupujícímu možnost nové hypotéky automaticky nabízejí, protože je nová hypotéka s vyšší úrokovou sazbou výhodnější než převzetí dluhu za původních podmínek.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Na sněhovém poli Mapa republiky je okolo čtyř metrů sněhu.

Na sněhovém poli známém jako Mapa republiky ve východních Krkonoších je stále okolo čtyř metrů sněhu. Z úbočí Studniční hory by mohlo zmizet na přelomu června a července, řekl ČTK mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Více»

Inflace v ČR zamířila vzhůru.

Táhnou ji zejména náklady na bydlení a potraviny. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy v pražských Kbelích.

Skanska startuje prodej nové etapy v rezidenčním projektu Albatros Kbely v Praze 9. Bytové domy Echo a Foxtrot, pojmenované v duchu letecké abecedy, nabídnou 66 nízkoenergetických bytů. Více»

Linkcity hodlá zahájit výstavbu rezidence Stodolní ještě letos.

Komplex polorozpadlých budov ve stávající centrální zástavbě přímo u galerie moderního umění PLATO má nahradit polyfunkční dům Rezidence Stodolní od developerské společnosti Linkcity. Více»

Metropole doplní plastiku Moskva Praha na Andělu vysvětlující tabulkou.

Vedení pražského magistrátu nechá k bronzové plastice s nápisem Moskva-Praha ve vestibulu stanice metra B Anděl doplnit vysvětlující tabulku. Více»

Všechny články a aktuality »»