Provozuje:
Juris Real Estate

Sdílené stoly v kancelářích jsou stále populárnější.

Korporace ušetří.

Sdílené stoly v kancelářích jsou stále populárnější.

autor. JURIS REAL, ČTK

Korporace ušetří.

V souvislosti s pokračujícím trendem práce z domova je v českých kancelářích v postcovidové době stále více populární tzv. desk sharing, tedy sdílení pracovních stolů.

Společnosti tak snižují náklady na tradiční uspořádání kanceláří a raději investují do společných relaxačních či networkingových prostorů, a to až o polovinu více.

Vychází to z analýzy společnosti Colliers zabývající se provozováním služeb v oblasti komerčních nemovitostí a správy investic. Skupina Colliers poskytuje poradenské služby ohledně realit a investic. Založena byla v roce 1976 její hlavní sídlo je v kanadském Torontu. V minulém roce měla společnost podle její výroční uzávěrky tržby 4,5 miliardy dolarů (95 miliard korun) a udržuje aktiva v hodnotě 98 miliard dolarů (2 biliony korun). Působí v 65 zemích a zaměstnává 18.000 lidí. Colliers je spolu s dalšími realitními poradenskými společnostmi CBRE, Cushman & Wakefield a JLL členem Industrial Research Fora (IRF).

"Zatímco v předpandemických kancelářích bylo plných 70 procent plochy dedikováno individuálním pracovním místům a 30 procent zasedacím místnostem a dalším prostorám, dnes se poměr mění. Pro pracovní místa je určeno 30 až 40 procent a 60 až 70 procent pro týmovou spolupráci, networking, stravování či relaxaci,“ sdělila Jana Vlková, ředitelka oddělení Workplace Advisory v Colliers.

Dodala, že tím firmy chtějí pro své zaměstnance pracující převážně z domova vytvořit atraktivnější zázemí.

Podle dat Association of Business Service Leaders v České republice (ABSL) z domova pracuje 62 procent zaměstnanců v kancelářích dva až čtyři dny v týdnu a 29 procent dokonce celý týden. I přesto chce 19 procent firem rozšířit své kanceláře.

Podle analýzy se při tradičním uspořádání kanceláře na jeden pracovní stůl obvykle počítalo s deseti až dvanácti metry čtverečními, dnes se kalkuluje 14 až 16 metrů čtverečních.

Při celkovém přepočtu na jednoho zaměstnance se však jedná o snížení na šest až osm metrů čtverečních. Sdílení pracovních míst tak obvykle počítá s poměrem 0,33 až 0,7 stolu na jednoho zaměstnance.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dolní Cerekev podává ÚS kvůli možné podjatosti MŽP kvůli úložišti.

Městys Dolní Cerekev podal ÚS díky dosavadnímu řešení námitky obcí o možné podjatosti MŽP v procesu přípravy stavby hlubinného úložiště radioaktivních odpadů. Ministerstvo vyřizuje žádosti SÚRAO o stanovení průzkumných území pro úložiště. Více»

Hlavní město podepíše smlouvy s pachtýři.

Praha uzavře pachtovní smlouvy na 12 zemědělských pozemků, tj. celkem 187 ha s ekologicky hospodařícími farmáři. Jedná se např. o katastry Běchovice, Dolních a Horních Počernic, Dubče, Kyjí, Vysočan, Třeboradic a Točné. Více»

Magistrát hl. m. musí u Budějovické opětovně rozhodnout.

Magistrátní odbor stavebního řádu bude muset znovu projednat umístění stavby administrativního centra Budějovická, s nímž nesouhlasí Městská část Praha 4. Více»

Provoz dobíjecí infrastruktury pro elektroauta dál roste.

Přibyly desítky dobíjecích stanic. Více»

Administrativní budovy v metropoli stárnou.

Realitní trh je v očekávání strategických rekonstrukcí. Více»

Všechny články a aktuality »»