Provozuje:
Juris Real Estate

Sdružení samospráv varuje před částí úprav liniového zákona!

Sdružení místních samospráv České republiky má obavy z pozměňovacích návrhů k novele tzv. liniového zákona, o kterém dnes bude hlasovat Sněmovna.

Sdružení samospráv varuje před částí úprav liniového zákona!

autor. JURIS REAL, Právní prostor, ČTK

Sdružení místních samospráv České republiky má obavy z pozměňovacích návrhů k novele tzv. liniového zákona, o kterém bude hlasovat Sněmovna.

Sdružení považuje některé úpravy za přílepky, tedy změny nesouvisejících zákonů, a poukazuje na skutečnost, že úřady nevypracovaly analýzu jejich dopadů.

Sdružení to uvedlo v tiskové zprávě. Např. starostové z Jihomoravského kraje chtějí stáhnout ty pozměňovací návrhy sněmovního hospodářského výboru, které se týkají takzvaných kritických nerostů a strategických ložisek. Varují před ohrožením zdrojů pitné vody.

Podle předsedkyně sdružení a poslankyně STAN Elišky Olšákové reaguje sdružení na četné námitky členských obcí. "Obáváme se vzhledem ke značným dopadům, které některé z návrhů mohou mít na územní plánování obcí a krajů, ochranu pitné vody a veřejných statků nebo na vlastnictví občanů, že tyto pozměňovací návrhy povedou k četným soudním sporům, soudy významně zahltí a ve výsledku zpomalí výstavbu liniových a energetických staveb,“ uvedla.

Sněmovní hospodářský výbor už dříve doporučil upravit horní zákon a zavést v něm definici kritických nerostů. Vedle radioaktivních nerostů to mají být také nerosty stavebního kamene a štěrkopísku, pokud se nacházejí na ložiscích považovaných za výhradní. Ložisko kritických nerostů pak má být ložiskem strategického významu.

Sdružení uvádí, že návrh upřednostňuje těžbu nerostů před ochranou pitné vody, což je v Jihomoravském kraji aktuální téma v souvislosti s těžbou štěrkopísku.

"Konkrétně v našem regionu je těžbou štěrkopísku ohrožen významný zdroj pitné vody, kterou využívá na 140.000 obyvatel. Navrhujeme poslancům stažení pozměňovacího návrhu, případně jeho úpravu tak, aby se týkal pouze těžebních ložisek, která neleží v pásmech hygienické ochrany vod a lokalitách chráněných oblastí přirozené akumulace vod," sdělila v tiskové zprávě místopředsedkyně SMS ČR v Jihomoravském kraji a starostka obce Tvarožná Lhota Martina Bílová.

Sdružení samospráv vadí také návrh, který v hospodářském výboru předložila skupina poslanců v čele s ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS). Týká se to dílčího rozvojového plánu ministerstva dopravy. Plán má usnadnit přípravu a povolování hlavně vysokorychlostních tratí a dalších důležitých dopravních záměrů. Sdružení samospráv poukazuje na to, že tento plán má být nadřazený územním plánům obcí a měst a mohl by je tedy rušit nebo měnit. "Z pohledu právní jistoty a koordinace územního plánování v ČR je toto zcela nesystematický krok, který zkomplikuje jak koordinaci státního plánování, tak vnese do územního plánování a rozvoje právní nejistotu," stojí v tiskové zprávě.

Samosprávám se nelíbí ani návrh usnadňující povolování staveb pro energetickou bezpečnost, které souvisejí s využitím jaderné energie.

"I u tohoto pozměňovacího návrhu, který je označován jako Lex Atom, neboť by měl měnit i atomový zákon, je důvodná obava, že pokud bude přijat, dojde ke snížení práv účastníků řízení i ochrany veřejných zájmů, což povede ke zvýšené zátěži soudů a zpomalení procesu vydání rozhodnutí," oznámilo sdružení.

Novelu zákona o urychlení výstavby dopravní a jiné infrastruktury, tedy liniového zákona, má Sněmovna schvalovat dnes. Měla by zákon přeměnit v zákon o strategické infrastruktuře.

Vláda původně předložila poslancům novelu zákona s tím, že by podle ní měly nejvýznamnější stavby dálniční, železniční a vodní dopravní infrastruktury ze zákona získat povolení ve lhůtě čtyř let. Čtyřletou lhůtu obsahuje evropská směrnice, kterou novela zavádí do českého práva.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Většina pracovníků hutě Liberty Ostrava bude doma dalších šest týdnů.

Většina zaměstnanců hutě Liberty Ostrava bude dalších šest týdnů doma za stejných podmínek jako dosud. Rozhodnutí o překážkách na straně zaměstnavatele, kvůli nimž zaměstnanci nemohou chodit do práce, firma prodloužila do 30. června. Více»

Estonci schválili zákon o použití ruského majetku k úhradě válečných škod.

Estonský parlament schválil zákon, který umožňuje použít ruský majetek, zmrazený v této pobaltské zemi na základě mezinárodních sankcí, na nápravu škod způsobených Ukrajině válkou. Více»

EK mírně zlepšila odhad letošního růstu české ekonomiky.

Hrubý domácí produkt České republiky se podle nové prognózy Evropské komise zvýší o 1,2 procenta, zatímco v únoru EK jeho růst odhadovala na 1,1 procenta. Více»

MS v Brně uložil v souvislosti s bytovou kauzou dva podmíněné tresty.

Městský soud v Brně na veřejném zasedání uložil dvěma obžalovaným kvůli podplácení podmíněné a peněžité tresty v souvislosti s tzv. brněnskou bytovou kauzou. Soud schválil dohodu o vině a trestu, rozhodnutí je tedy pravomocné. Více»

Na sněhovém poli Mapa republiky je okolo čtyř metrů sněhu.

Na sněhovém poli známém jako Mapa republiky ve východních Krkonoších je stále okolo čtyř metrů sněhu. Z úbočí Studniční hory by mohlo zmizet na přelomu června a července, řekl ČTK mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Více»

Všechny články a aktuality »»