Provozuje:
Juris Real Estate

Se sociálním bydlením počítá ve volebním programu většina politických uskupení.

V ČR by v příštím volebním období mohlo vzniknout sociální bydlení. Se sociálními či dostupnými byty ve svých volebních programech totiž počítá většina z desítky stran, které podle výzkumů měly v posledních měsících alespoň tříprocentní podporu.

Se sociálním bydlením počítá ve volebním programu většina politických uskupení.

autor. JURIS REAL

V ČR by v příštím volebním období mohlo vzniknout sociální bydlení. Se sociálními či dostupnými byty ve svých volebních programech totiž počítá většina z desítky stran, které podle výzkumů měly v posledních měsících alespoň tříprocentní podporu.

Jejich představy o modelu se ale liší. Zástupci Platformy pro sociální bydlení očekávají, že nová vláda po volbách připraví zákon co nejdřív. Právní norma o sociálním bydlení měla podle plánů Sobotkova kabinetu platit již od letoška. Současná vláda ve svém programu a v koaliční dohodě uvedla, že zákon o sociálním bydlení napíše a prosadí. Přípravy se ale protáhly kvůli neshodám v koalici na podobě předlohy, kterou pak ve Sněmovně blokovala pravicová opozice. Podle zástupců platformy opoziční i koaliční politici ukázali, že k projednávání neměli vůli. "Na zákon čeká skoro 200.000 lidí v akutní bytové nouzi a víme, že jejich počet stále stoupá. Na zákon čekala i řada obcí, které ubytovny a byznys s chudobou na svém území nechtějí a rády by tento problém s pomocí státu řešily," uvedla platforma. Její zástupci očekávají, že nová vláda připraví a předloží zákon po volbách co nejdřív.

Shoda v tomto volebním období nebyla na tom, kdo by měl mít na sociální bydlení nárok či kdo by měl byty potřebným zajišťovat. Představy stran se dál liší. Není také jasné, jak teď vidí model hnutí ANO, které je podle průzkumů volebním favoritem. Svůj program ještě neuveřejnilo. Ve svém programu se přímo o prosazení zákona zmiňují sociální demokraté, Zelení a komunisté. Podle ČSSD by sociální bydlení mělo být co nejdostupnější, a to hlavně pro seniory, rodiče samoživitele či postižené. Zmíněná strana hodlá návrh normy prosazovat do té doby, dokud se ji nepodaří schválit. Podle Zelených by měl zákon upravit roli obcí, neziskových organizací i majitelů bytů. Určit by měl také pravidla pro nárok na pomoc. KSČM počítá se stanovením "normativu sociálně potřebných bytů", tedy nejspíš povinného procenta v bytovém fondu.

TOP 09 zamýšlí sociální bydlení pro nejpotřebnější. Vyjmenovává pak chudé seniory, rodiče samoživitele i postižené. Podle ODS by měl model sociálního bydlení mít několik stupňů. Starostové a nezávislí míní, že by obce a města měla mít dostatek bytů pro sociálně slabé a postižené a dočasně by mohli sociální byt získat lidé, kteří by měli v obci právo domovské příslušnosti (pozn. tzv. domicil). Obecní sociální bydlení místo vyplácení dávek by zavedli Piráti. Lidovci se zmiňují o "programu dostupného bydlení". Konkrétnější pak není hnutí Svoboda a přímá demokracie. V programu jen uvádí, že zamezí vyplácení "neoprávněně vysokých podpor sociálního bydlení". Pomoc si podle hnutí zaslouží jen ti, kteří vedou řádný život. ODS uvádí, že chce zabránit "zneužívání doplatků na bydlení v ubytovnách". Podporu do ubytoven odmítají dávat i Zelení. Komunisté chtějí zabránit skupování bytů či domů a sestěhování chudých. TOP 09 by lidi v bytové nouzi dávkami na bydlení podpořila, maximálně ale ve výši obvyklého nájemného. ČSSD počítá s cenovými mapami.

Výstavbu obecních bytů plánují podpořit ČSSD, lidovci, Zelení, Starostové i komunisté. Podle lidovců by města a obce měla s podporou budovat byty s regulovaným nájmem pro mladé rodiny a seniory. Zelení by na vybudování chtěli využít i peníze z EU. K dispozici by podle nich mělo být vedle sociálního i dostupné obecní nájemní bydlení. Developeři by např. museli v nových bytových domech vyčlenit pár bytů pro obec. Podle STAN by v prvním roce po volbách měly obce zmapovat, kolik sociálních bytů potřebují. Podle toho by se pak začalo stavět. Vyplácet by se měly třeba dotace na startovací byty pro mladé rodiny. Komunisté by podpořili družstevní i obecní byty s dostupným nájmem a regulovanými náklady na bydlení. Podle lidovců by měly existovat zvýhodněné hypotéky podle počtu dětí. Zelení by zas zavedli tzv. zpětné hypotéky pro seniory, kteří by chtěli státu či obci odprodat svůj byt. V něm by pak žili dál, každý měsíc by dostávali od úřadů až do své smrti splátku.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»