Provozuje:
Juris Real Estate

Skryté vady u nemovitostí se mohou objevit později.

Radíme, jak se bránit.

Skryté vady u nemovitostí se mohou objevit později.

autor. JURIS REAL

Radíme, jak se bránit.

Úrokové sazby u hypotečních úvěrů stále klesají, to samozřejmě přeje nákupu nemovitostí. Jenže koupit byt nebo dům přináší spoustu starostí. Zvlášť když přijdete na skryté vady až po převzetí nemovitosti. Realitní trh v České republice je momentálně ve velmi dobré kondici. Na jedné straně jsou nízké sazby u hypoték, kdy průměrná úroková sazba podle Fincentrum Hypoindex klesla v březnu na 2,16 procenta, na druhé straně výstavba nových developerských projektů a stále příznivé ceny nemovitostí.

„Podle všech dostupných statistik (počet prodaných bytů, objemy hypoték), které ve společnosti sledujeme, zažíváme na rezidenčním trhu nejživější období od finanční krize. Vzhledem k pozitivnímu vývoji ekonomiky a rekordně nízkým úrokovým sazbám předpokládáme, že pozitivní vývoj bude pokračovat i v nejbližším období,“ popsala Denisa Višňovská z realitní kanceláře LEXXUS. Jenže někdy nemovitost neodpovídá představám klienta, i když už si byt koupil. Skryté vady jsou čím dál tím větším problémem, které trápí mnoho lidí. Mezi skryté vady se řadí taková chyba, která není vizuálně znatelná a projeví se až později. „Důležitou podmínkou je, že existovala již v době převzetí nemovitosti kupujícím, ale projevila se následně při užívání stavby. Příkladem může být například nefunkční radiátor – v červnu, kdy dům kupující přebíral, jeho funkčnost neověřil a zjistil, že nefunguje až začátkem topné sezóny na podzim,“ popsal Jan Zachystal z realitní kanceláře RE/MAX.

Jak tedy reagovat na skryté vady?

Stejně jako u pojistné události je důležité si skrytou vadu nafotit, pokud to jde, nebo posoudit patřičným odborníkem. Dokazování je celkem složité. Vzhledem k tomu, že vy něco reklamujete, musíte také dokázat, že vada nevznikla opotřebením nebo vinou nového majitele. Pokud budete mít v ruce posudek, nebo již zmíněný důkaz, informujte písemně o skryté vadě bývalého majitele nebo developera. Nejlepší je, zaslat oznámení doporučeně, abyste měli v ruce doklad o jeho zaslání. V případě nevole cokoli se zjištěným nedostatek dělat, se může nový majitel nemovitosti obrátit na soud.

Na prohlídku bytu s technikem

Odborník vám může pomoci už při výběru nemovitosti.

Nenechte se nachytat.

„Existuje určitý mýtus u formulace "prodávající přenechává nemovitost, jak stojí a leží“ – velká část prodávajících je přesvědčená, že se tak zbavuje odpovědnosti za skryté vady. Avšak opak je pravdou,“ uvádí Zachystal. Nový Občanský zákoník sice obsahuje § 1918: Přenechá-li se věc jak stojí a leží (úhrnkem), jdou její vady k tíži nabyvatele. To neplatí, nemá-li věc vlastnost, o níž zcizitel prohlásil, že ji má, nebo již si nabyvatel vymínil.

Příklad ze soudního rozhodnutí

Nejvyšší soud ČR rozhodl, že nemovitost není věcí určenou úhrnně (tzn. bez individuálního druhového a množstevního rozlišení věcí) a nelze na ni „jak stojí a leží“ uplatnit. Nejvyšší soud dal za pravdu žalobkyni, která požadovala slevu z kupní ceny z důvodu skryté vady – výskytu dřevomorky. Přestože v kupní smlouvě bylo sjednáno ustanovení, že nemovitost je prodávána jak stojí a leží, prodávající s touto argumentací neuspěl.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Závěr NS neobstojí, uvedl ÚS v kauze exekuce majetku babičky.

Výklad Nejvyššího soudu je formalistický, nedostatečný, v hodnotovém rozporu se samotnou koncepcí vyživovací povinnosti a péče o nezaopatřené děti ve smyslu Listiny, uvedl Ústavní soud. Více»

Novela vodního zákona se vrací do druhého čtení.

Poslanci doplní návrhy. Více»

E.ON zlevnil energie s fixací.

Od května sníží ceny plynu i klientům bez závazku. Více»

Vinaři se vyjádří k situaci ve vinicích a vyčíslí škody způsobené mrazy.

ČTK bude dnes od 11:55 hod. živě vysílat tiskovou konferenci Svazu vinařů ČR k aktuální situaci ve vinicích a vyčíslení škod, které napáchaly mrazy. Zúčastní se jí prezident svazu Martin Chlad a zástupci všech vinařských podoblastí. Více»

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Všechny články a aktuality »»