Provozuje:
Juris Real Estate

Sněmovna posvětila mimosoudní řešení spotřebitelských sporů.

Inspektoři České obchodní inspekce budou zřejmě moci během kontrol předváděcích akcí nahrávat jejich průběh bez souhlasu pořadatelů těchto akcí. Počítá s tím vládní novela zákona o ochraně spotřebitele, kterou v prvním čtení podpořila Sněmovna.

Sněmovna posvětila mimosoudní řešení spotřebitelských sporů.

autor. JURIS REAL

Inspektoři České obchodní inspekce budou zřejmě moci během kontrol předváděcích akcí nahrávat jejich průběh bez souhlasu pořadatelů těchto akcí. Počítá s tím vládní novela zákona o ochraně spotřebitele, kterou v prvním čtení podpořila Sněmovna.

Novela především zavádí systém mimosoudního řešení spotřebitelských sporů.

Nyní ji posoudí sněmovní výbory.

Kontrolní řád nyní umožňuje inspektorovi průběh akce nahrávat, problémem ale stále zůstává oprávněnost pořizování skrytého nahrávání a jeho použití jako důkazu ve správním řízení. To zákon, pokud jej schválí Parlament a podepíše prezident, nyní umožní. Podle ministerstva oprávnění inspektora ČOI k pořízení skrytého záznamu sice představuje zásah do práv dotčených osob, ale jeho cílem je účinně čelit společensky značně škodlivým jevům. Bez takového oprávnění nemá ČOI prakticky žádný účinný nástroj, který by umožňoval zdokumentovat klamavé, či dokonce agresivní obchodní praktiky některých prodejců.

Nyní je pro spotřebitele soud jedinou cestou, jak řešit spor s obchodníkem a domoci se práv.

To je ale často pro obě strany velmi zdlouhavá, finančně nákladná a pro spotřebitele i stresující cesta.

Mimosoudní spotřebitelské spory má v ČR řešit právě ČOI. V řízení půjde o tzv. konciliaci (usmíření), během níž budou strany vedeny k urovnání sporu pracovníkem ČOI.

Cílem řízení je uzavření oboustranné soukromoprávní dohody. Lhůta pro vyřízení sporu bude 90 dnů.

Takto bude možné řešit i spory z nákupů ze zahraničních e-shopů.

Poslanec Martin Plíšek (TOP 09 a Starostové) vyjádřil obavu, že návrhy konciliaci inspekci zahltí. Poukázal na to, že se jí budou podávat bezplatně, ČOI na ně vyčlení asi 20 zaměstnanců, kteří budou mít 90 dní na to, aby spory vyřešili. Proto podle něj bude návrh zapotřebí ještě upravit. Petr Kudela (KDU-ČSL) řekl, že mu v některých věcech připadá návrh jako málo ambiciózní. Inspekce podle něj například není schopna doložit, zda se podařilo vymoci pokuty za nekalé praktiky, protože je vymáhá celní správa. Nadnesl například, zda by se za pořádání předváděcích akcí neměly vybírat kauce a případné pokuty by se z nich strhávaly. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) připustil, že i jemu někdy připadá návrh jako málo ambiciózní. Jak ale řekl, debata o něm nebyla jednoduchá.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Závěr NS neobstojí, uvedl ÚS v kauze exekuce majetku babičky.

Výklad Nejvyššího soudu je formalistický, nedostatečný, v hodnotovém rozporu se samotnou koncepcí vyživovací povinnosti a péče o nezaopatřené děti ve smyslu Listiny, uvedl Ústavní soud. Více»

Novela vodního zákona se vrací do druhého čtení.

Poslanci doplní návrhy. Více»

E.ON zlevnil energie s fixací.

Od května sníží ceny plynu i klientům bez závazku. Více»

Vinaři se vyjádří k situaci ve vinicích a vyčíslí škody způsobené mrazy.

ČTK bude dnes od 11:55 hod. živě vysílat tiskovou konferenci Svazu vinařů ČR k aktuální situaci ve vinicích a vyčíslení škod, které napáchaly mrazy. Zúčastní se jí prezident svazu Martin Chlad a zástupci všech vinařských podoblastí. Více»

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Všechny články a aktuality »»