Provozuje:
Juris Real Estate

Soud v případě žaloby benediktinů přečetl sporný ministerský výměr.

Krajský soud v Hradci Králové v pátek v kauze žaloby benediktinů proti rozhodnutí pozemkového úřadu, který řádu odmítl vydat pozemky v restituci, četl listinné důkazy z let 1946 a 1947.

Soud v případě žaloby benediktinů přečetl sporný ministerský výměr.

autor. JURIS REAL

Krajský soud v Hradci Králové v pátek v kauze žaloby benediktinů proti rozhodnutí pozemkového úřadu, který řádu odmítl vydat pozemky v restituci, četl listinné důkazy z let 1946 a 1947.

Například sporný výměr ministerstva zemědělství o konfiskaci z prosince 1946. Soudce Jan Fifka novinářům řekl, že ve čtení listinných důkazů bude pokračovat i odpoledne, následně jednání odročí zřejmě na přelom února a března.

Právní zástupce Pozemkového fondu Šárka Lindovská dnes označila výměr za důležitý dokument. Podle Lindovské měl Pozemkový úřad pro Královéhradecký kraj za povinnost zkoumat všechny dostupné podklady, protože pozemky by v restitucích mohl vydat v okamžiku, kdy nejsou známé žádné důvody k nevydání.

"Pokud existovala pochybnost o tom, zda žalobci lze nemovitosti vydat, učinil správní orgán dobře, když vydání zamítl," řekla Lindovská.

Právní zástupkyně benediktinů Alena Štumpfová naopak tvrdí, že úřad rozhodl pouze na základě opisu výměru ministerstva zemědělství.

"Pokud máte spis ministerstva, kde je vidět proces tvorby toho dokumentu, ale ve spise je řečeno neexpedovat a navazuje to na usnesení vlády, které konfiskaci církevního majetku zastavilo, tak je to jasné," řekla Štumpfová. Tvrdí, že úřad neměl důvod, aby restituční nárok benediktinů odmítl.

Výměr ministerstva zemědělství o konfiskaci majetku z prosince 1946 tvrdí, že někteří broumovští benediktini za války spolupracovali s nacisty, a proto stát majetek zabavil podle Benešových dekretů.

Hradecký soud začal žalobu Benediktinského opatství svatého Václava v Broumově, která se týká dvou pozemků u Heřmánkovic, řešit loni 12. listopadu. Jde o první ze čtyř žalob, které zatím řád podal. Pozemkový úřad loni v lednu oznámil, že benediktinům odmítl vydat více než pět set pozemků o rozloze čtyř tisíc hektarů a stavby na Náchodsku, které benediktini pozbyli už před rozhodným únorem 1948, a to v letech 1919 a 1945.

Nemovitosti se podle úřadu nestaly předmětem majetkové křivdy.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NET4GAS se loni propadl do ztráty 1,7 miliardy Kč.

Společnost NET4GAS, kterou v závěru loňského roku koupil státní podnik ČEPS, loni prodělal 1,7 miliardy Kč. Předloni přitom společnost zaznamenala zisk přes 6,2 miliardy Kč. Více»

Míra inflace v eurozóně zůstala na 2,4 pct.

Ekonomika EU vzrostla o 0,3 pct. Více»

Ekonomika SRN po poklesu opět roste, v 1. čtvrtletí o 0,2 procenta.

HDP Německa se po poklesu o 0,5 procenta v závěru loňského roku v prvním letošním čtvrtletí zvýšil mezičtvrtletně o 0,2 procenta. Dnes to na základě sezonně, cenově a kalendářně očištěných dat v předběžné zprávě oznámil Spolkový statistický úřad. Více»

HDP v 1. kvartálu meziročně rostl o 0,4 pct.

Analytici vnímají oživení. Více»

Central Group začal prodávat inves. nájemní byty s gar. zhodnocením 5 pct p.a.

Největší rezidenční stavitel Central Group přichází s velmi zajímavým nemovitostním a investičním produktem, který v České republice zatím není. Více»

Všechny články a aktuality »»