Provozuje:
Juris Real Estate

Špatná zpráva pro vlastníky činžovních domů, dobrá zpráva pro nájemce

MMR nespravedlivě zasahuje do zvyšování nájemného a opět tak činí in favorem (ve prospěch) nájemců ! Přitom by se však naopak mělo podle našeho názoru v této otázce spíše počítat s férovým posílením vlastníků činžovních domů proti (contra) nájemcům.

Špatná zpráva pro vlastníky činžovních domů, dobrá zpráva pro nájemce

Ministerstvo pro místní rozvoj nespravedlivě zasahuje do zvyšování nájemného a opět tak činí in favorem (ve prospěch) nájemců ! Přitom by se však naopak mělo podle našeho názoru v této otázce spíše počítat s férovým posílením vlastníků činžovních domů proti (contra) nájemcům.

autor. JURIS REAL

Ministerstvo pro místní rozvoj by podle nejnovějších informací mělo rozložit zvýšení nájemného na rok 2010 do tří let, tedy až do roku 2012, neboť způsob výpočtu cílového nájemného stanovený zákonem č. 107/2006 Sb., o jednostranném zvyšování nájemného z bytu a o změně zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, totiž vychází z kupních cen bytů v daných lokalitách, které se každoročně aktualizují. V posledních letech se však tempo růstu cen bytů v řadě míst zvýšilo podstatně více než byla původní očekávání. V důsledku toho může být nárůst jednostranně zvyšovaného nájemného v letech 2009 a 2010 podstatně vyšší než se původně očekávalo (srov. http://www.mmr.cz/deregulace-najemneho-se-ve-vetsine-krajskych-mest-prodlouzi-o-dva-roky). Předpokládaná změna by se měla dotknout všech krajských měst s výjimkou Ústí nad Labem a Ostravy a dále měst a obcí ve Středočeském kraji. Deregulace nájemného, která měla skončit v roce 2010, se tak ve většině krajských měst zbytečně prodlouží o dva roky a roční zdražování bude pozvolnější. Ministerstvo pro místní rozvoj teď připravuje systém podpory bydlení sociálně slabým rodinám, které nejsou schopny hradit zvýšené nájemné, v podobě jakési provozní dotace. Pronajímateli by tento příspěvek alespoň dorovnal výnosy do výše nájemného obvyklého v dané lokalitě. Přitom ale např. jen v Polské ulici v Praze na Vinohradech plánovaly vlastníci činžovních domů a pražské realitní kanceláře vznik desítek nových kancelářských ploch. Pro citlivé zvyšování nájemného jsou ale již také i komunisté. Jak informoval v pátek deník Právo (zdroj: Právo - pátek 10.října, s. 3 - 2008), komunisté seriózně připravili návrh nového zákona o regulovaném nájemném z bytů. Soudí, že jsou vlastníci schopni nájemní domy spravovat a mít přiměřený zisk při nájemném 32 Kč za 1/m2. Komunisté nicméně nechtějí férově zpochybňovat smlouvy u bytů, kde už je v současné době nájemné vyšší, což je např. v řadě krajských měst. Komunistický návrh zákona předpokládá, že v letech 2010 až 2011 bude možné regulované nájemné zvýšit ještě dvakrát. Vždy ale nejvýše o čtyři koruny za 1/m2, maximálně do 32 korun za metr čtvereční měsíčně. Vlastník bytu by neměl mít možnost zvýšit nájemné, jestliže z nicotných důvodů nedal souhlas k výměně bytu, o kterou žádá nájemce, pro něhož je velikost bytu nepřiměřená k finančním možnostem jeho domácnosti.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru