Provozuje:
Juris Real Estate

Společnost ČEZ plánuje v příštích letech generální opravu elektrárny Orlík.

Energetická společnost ČEZ plánuje v letech 2021 až 2027 generální opravu strojů vodní elektrárny Orlík. Součástí projektu by mohla být i výměna dvou Kaplanových turbín za Francisovy.

Společnost ČEZ plánuje v příštích letech generální opravu elektrárny Orlík.

autor. JURIS REAL

Energetická společnost ČEZ plánuje v letech 2021 až 2027 generální opravu strojů vodní elektrárny Orlík. Součástí projektu by mohla být i výměna dvou Kaplanových turbín za Francisovy.

ČTK to sdělil mluvčí pro obnovitelné zdroje společnosti ČEZ Martin Schreier.

Orlík, jehož stavba byla dokončena před 55 lety, je největší vodní elektrárnou v České republice. Ročně vyrobí více než 200 milionů kWh elektřiny.

"Vedle vodních elektráren na Lipně a Hněvkovicích je Orlík jedním ze zdrojů schopných rychlého najetí, které slouží k takzvanému podání napětí elektrárně Temelín při případném black-outu," uvedl Schreier.

Dodal, že celkový výkon vodní elektrárny Orlík je 364 MW.

Nádrž na rozhraní Jihočeského a Středočeského kraje zadržuje největší objem vody v zemi.

Celkový objem Orlíku je 716 milionů metrů krychlových vody. To je více než dvojnásobné množství, které zadržuje lipenská nádrž.

"Hlavní přínos Orlíku je v tom, že se jedná o největší zásobárnu vody pro případy sucha. Tento efekt byl velmi výrazně vidět v suchých rocích 2003 a především v roce 2015. Tehdy byl průtok na dolní Vltavě a dolním Labi významným způsobem nadlepšován právě z vodního díla Orlík," sdělil ČTK Hugo Roldán z Povodí Vltavy.

Právě loni na Orlíku poklesla hladina až o osm metrů proti normálu.

"Dlouhodobě do nádrže přitékalo výrazně méně vody, než odtékalo. A přesně s tím se v návrhu stavby tohoto vodního díla počítalo, tedy že se bude v době dlouhodobého sucha prázdnit. Tento provozní stav byl loni neobvyklý, protože k němu dochází zřídka, avšak rozhodně nebyl neočekávaný," řekl Roldán. Podle něj nelze předpovídat, jak dlouho bude orlická nádrž sloužit. Životnost přehrady není dopředu omezena na určitý počet let a závisí spíš na její údržbě a modernizaci. "Za určitých předpokladů se úvahy o provozu po dobu minimálně dalších 55 let jeví optimisticky," dodal.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dolní Cerekev podává ÚS kvůli možné podjatosti MŽP kvůli úložišti.

Městys Dolní Cerekev podal ÚS díky dosavadnímu řešení námitky obcí o možné podjatosti MŽP v procesu přípravy stavby hlubinného úložiště radioaktivních odpadů. Ministerstvo vyřizuje žádosti SÚRAO o stanovení průzkumných území pro úložiště. Více»

Hlavní město podepíše smlouvy s pachtýři.

Praha uzavře pachtovní smlouvy na 12 zemědělských pozemků, tj. celkem 187 ha s ekologicky hospodařícími farmáři. Jedná se např. o katastry Běchovice, Dolních a Horních Počernic, Dubče, Kyjí, Vysočan, Třeboradic a Točné. Více»

Magistrát hl. m. musí u Budějovické opětovně rozhodnout.

Magistrátní odbor stavebního řádu bude muset znovu projednat umístění stavby administrativního centra Budějovická, s nímž nesouhlasí Městská část Praha 4. Více»

Provoz dobíjecí infrastruktury pro elektroauta dál roste.

Přibyly desítky dobíjecích stanic. Více»

Administrativní budovy v metropoli stárnou.

Realitní trh je v očekávání strategických rekonstrukcí. Více»

Všechny články a aktuality »»