Provozuje:
Juris Real Estate

Státní nemovitosti Ruské federace v ČR už mají v katastru plomby.

Zmrazení desítek ruských nemovitostí v České republice kvůli ruské vojenské agresi na Ukrajině už se projevilo v katastru nemovitostí. Jsou na nich plomby s dnešním datem, zjistila ČTK.

Státní nemovitosti Ruské federace v ČR už mají v katastru plomby.

autor. JURIS REAL, ČTK

Zmrazení desítek ruských nemovitostí v České republice kvůli ruské vojenské agresi na Ukrajině už se projevilo v katastru nemovitostí. Jsou na nich plomby s dnešním datem, zjistila ČTK.

Zmrazení ruského státního majetku je výsledkem přidání podniku pro správu ruského majetku v zahraničí na národní sankční seznam ČR, které ve středu schválila vláda.

Týká se zhruba 70 nemovitostí hlavně v Praze, středních Čechách a Karlových Varech, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Z katastru nemovitostí vyplývá, že plomba je např. v Praze na budově školy na Krupkově náměstí, na činžovním domě v Ovenecké ulici a vile v ulici Pod Kaštany.

Zaplombované jsou rovněž nemovitosti ve středních Čechách anebo budova bývalého konzulátu Ruské federace v Karlových Varech. Náměstek karlovarské primátorky Martin Dušek (ANO) ČTK řekl, že se informaci o zaplombování bývalého konzulátu dozvěděl z médií. Neví o tom, že by se někdo v této souvislosti na město oficiálně obrátil.

Počet záznamů na českém sankčním seznamu vůči Rusku se středečním krokem vlády zvýšil na sedm. Zmrazení ruského státního majetku chce Česká republika prosazovat i v rámci EU. Opatření se nevztahuje na diplomatické mise, což jsou čtyři objekty, například ambasáda nebo rezidence velvyslance.

Kreml prostřednictvím mluvčího Dmitrije Peskova sdělil, že na český krok zvažuje odpověď. Postup, který Peskov označil za hluboce antiruský, podle něj vyvolává naprosté rozpaky, Rusko ho kategoricky odmítá a bude následovat odpověď.

Chystá se analýza toho, co má ČR v Rusku, dodal. Lipavský v reakci oznámil, že zmrazení ruského státního majetku v tuzemsku je v souladu s právními předpisy a existují k němu opravné prostředky.

Česká vláda už v květnu zrušila devět usnesení ze 70. a 80. let, kterými se svěřily tehdejšímu Sovětskému svazu pozemky do bezplatného užívání k diplomatickým účelům. V souvislosti s těmito pozemky pak diplomatický servis, příspěvková organizace ministerstva zahraničí, v létě podal na Rusko žalobu kvůli vrácení bezdůvodného obohacení za poslední tři roky převyšujícího 53 milionů korun. I těchto nemovitostí se podle Lipavského aktuální rozhodnutí týká.

Lipavský dříve řekl, že Ruská federace v ČR vlastní 42 budov, všechny kdysi označilo za objekty mise, tedy využívané k diplomatickým účelům.

Při revizi ministerstvo podle ministra ale zjistilo, že desítky z nich k deklarovaným účelům neslouží. Z dokumentu, který si ČTK v červnu vyžádala na základě zákona o svobodném přístupu k informacím (pozn. zákon č. 106/1999 Sb.), vyplývá, že na pozemcích, u nichž český stát po Rusku nově požaduje nájemné, stojí komplex bytových domů ve Schwaigerově ulici v Praze či budovy bývalých ruských generálních konzulátů v Karlových Varech a v Brně.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Končící topnou sezonu v ČR výrazně ovlivnilo teplé počasí.

Teplárny po celé zemi tak zaznamenaly meziročně nižší odběry, pokles se většinou pohyboval mezi pěti až 15 procenty, zjistila ČTK. Více»

Elektřina i plyn v EU ve druhém pololetí zlevnily.

V České republice elektřina naopak zdražila. Více»

Mráz měl negativní vliv rovněž na lesy.

Buky, duby i jedle částečně pomrzly. Více»

Roztyly Plaza se v roce 2024 stala 1. nově otevřenou komer. budovou v metropoli.

Společnost Passerinvest Group otevřela svou v březnu zkolaudovanou administrativní budovu Roztyly Plaza svým nájemcům. Ta se nachází v Praze 11, přímo u stanice metra C Roztyly. Jedná se o první budovu plánové výstavby v lokalitě. Více»

Součástí brněnského projektu Dornych bude lifestylový hotel NYX.

Projekt Dornych skupiny Crestyl, který v následujících letech nahradí staré obchodní centrum v sousedství brněnského hlavního nádraží, nabídne i hotel. Více»

Všechny články a aktuality »»