Provozuje:
Juris Real Estate

Státní zastupitelství se zúčastní insolvenčního řízení ve Vebě Broumov.

Do insolvenčního řízení textilní společnosti Veba Broumov vstoupilo Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové.

Státní zastupitelství se zúčastní insolvenčního řízení ve Vebě Broumov.

autor. JURIS REAL

Do insolvenčního řízení textilní společnosti Veba Broumov vstoupilo Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové.

Učinilo tak proto, že textilka je významný regionální zaměstnavatel a státní zastupitelství se hodlá podílet na spravedlivém průběhu insolvenčního řízení.

ČTK tuto skutečnost sdělil mluvčí státního zastupitelství Pavel Bužga.

Veba patří s 800 zaměstnanci k největším českým textilkám, do insolvence ji poslala počátkem května banka Raiffeisenbank, u níž má podnik nesplacené úvěry 260 milionů korun.

Banka navrhuje prohlášení úpadku textilky. Veba návrh nepovažuje za důvodný.

V insolvenčním řízení má státní zástupce ex lege (ze zákona) přístup ke všem dokumentům a může se např. odvolat proti rozhodnutí insolvenčního soudu.

Státní zastupitelství se v řízení podle Bužgy rovněž zaměřuje ve spolupráci s insolvenčním správcem na to, zda přihlášené pohledávky jsou oprávněné, a na to, aby nikdo nebyl v řízení poškozen či zvýhodněn.

Vedení Veby po kroku Raiffeisebank oznámilo, že do společnosti kapitálově vstoupí jako investor podnikatel Otakar Moťka. Podniku by měl poskytnout finanční injekci ve stovkách milionů korun, a pomoci tak překonat jeho problémy.

Moťka v minulých dnech řekl Deníku, že záchrana Veby by měla spočívat v její reorganizaci. Bude také chtít vyřešit pohledávky pracovníků v zaměstnanecké bance Veby tak, aby lidé o své peníze nepřišli.

Veba ve stanovisku k návrhu Raiffeisebank uvedla, že návrh vykazuje formální a jiné nedostatky, které by měly vést k jeho odmítnutí soudem.

Návrh banky s přiloženými přílohami podle Veby dostatečně neosvědčuje úpadek podniku. Veba také tvrdí, že se Raiffeisenbank dopustila protiprávního jednání, když v rámci insolvenčního návrhu zveřejnila důvěrnou zprávu firmy Deloitte Advisory o ekonomické situaci Veby.

Kromě Raiffeisebank se zatím do insolvenčního řízení přihlásily další tři subjekty. Jsou to společnost MG ITALY CZECH DIVISION, výrobní družstvo Směr a státní podnik Povodí Labe. Jejich přihlášené pohledávky v součtu činí 192.000 korun.

Raiffeisebank soudu později svůj návrh doplnila sdělením, že věřitelem Veby je i Okresní správa sociálního zabezpečení s pohledávkou šest milionů korun.

V insolvenčním návrhu Raiffeisebank také uvedla, že mezi věřitele Veby patří Komerční banka, ČSOB, Citibank Europe a UniCredit Bank Czech and Slovakia. Žádná z těchto bank se podle údajů v insolvenčním rejstříku dosud do řízení nepřihlásila.

Veba, jejímž hlavním produktem je takzvaný africký brokát, se do problémů dostala v letech 2015 a 2016, kdy kvůli radikálnímu poklesu prodejů na svém hlavním africkém trhu nebyla schopna plně hradit úvěry.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Závěr NS neobstojí, uvedl ÚS v kauze exekuce majetku babičky.

Výklad Nejvyššího soudu je formalistický, nedostatečný, v hodnotovém rozporu se samotnou koncepcí vyživovací povinnosti a péče o nezaopatřené děti ve smyslu Listiny, uvedl Ústavní soud. Více»

Novela vodního zákona se vrací do druhého čtení.

Poslanci doplní návrhy. Více»

E.ON zlevnil energie s fixací.

Od května sníží ceny plynu i klientům bez závazku. Více»

Vinaři se vyjádří k situaci ve vinicích a vyčíslí škody způsobené mrazy.

ČTK bude dnes od 11:55 hod. živě vysílat tiskovou konferenci Svazu vinařů ČR k aktuální situaci ve vinicích a vyčíslení škod, které napáchaly mrazy. Zúčastní se jí prezident svazu Martin Chlad a zástupci všech vinařských podoblastí. Více»

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Všechny články a aktuality »»