Provozuje:
Juris Real Estate

Stavební spořitelny půjčily do července 20,3 miliardy Kč.

To jest polovinu toho co loni.

Stavební spořitelny půjčily do července 20,3 miliardy Kč.

autor. JURIS REAL, ČTK

To jest polovinu toho co loni.

Stavební spořitelny poskytly od ledna do konce července úvěry za 20,3 miliardy korun. Je to o 52,9 procenta méně než ve stejném období loňského roku, propadá se především objem úvěrů zajištěných zástavním právem k nemovitosti.

Meziročně se snížil i počet nově uzavřených smluv o stavebním spoření, stejně jako cílová částka, na kterou lidé spoří.

Toto zjištění vyplývá z údajů všech pěti českých stavebních spořitelen, které má ČTK k dispozici.

Počet poskytnutých úvěrů se meziročně snížil o 23,3 procenta na 26.935. Ubývá zejména úvěrů, za které lidé ručí vlastní nemovitostí.

Jejich počet byl o 72 procent nižší než loni, objem se snížil o tři čtvrtiny. Naproti tomu zájem o nezajištěné úvěry zůstává na 95 procentech loňské úrovně jak co do počtu, tak do objemu.

"Pokles objemu úvěrů je tažený především zajištěnými úvěry hypotečního typu. Výše propadu v podstatě koresponduje s meziročním propadem hypotečního trhu," řekl ČTK manažer produktů na bydlení Komerční banky Ondřej Šuchman.

U nezajištěných úvěrů je poptávka stabilní, dodal. "U těchto typů úvěrů naopak očekáváme vzrůstající zájem, jelikož jsou nejdostupnější cestou, jak získat zdroje na investice do rekonstrukcí a opatření na snížení energetické náročnosti domácností," sdělil.

Za loňský rok poskytly stavební spořitelny úvěry za 56,7 miliardy korun, což představovalo padesátiprocentní pokles proti hodnotám rekordního roku 2021 a návrat k dlouhodobému průměru před rokem 2020.

Stavební spořitelny za prvních sedm měsíců roku uzavřely 258.519 nových smluv o stavebním spoření, to jest meziročně o 17,3 procenta méně. Snížila se i cílová částka, která letos činí 155,7 miliardy korun, o sedm procent méně než loni.

"Pokles vkladů v sektoru v první polovině tohoto roku způsobila především nejistota, která okolo systému stavebního spoření panovala," podotkl Šuchman.

Vláda kvůli konsolidaci veřejných financí zvažovala úplné zrušení státní podpory pro stavební spoření. Nakonec se rozhodla maximální výši podpory snížit na polovinu ze současných 2000 korun, a to u nových i existujících smluv.

Zároveň vláda hodlá podpořit využívání stavebního spoření pro zajištění větší dostupnosti energeticky úsporného bydlení, což deklarovalo i memorandum mezi ministerstvy životního prostředí a financí a stavebními spořitelnami.

"Po podpisu memoranda o spolupráci s ministerstvem financí a ministerstvem životního prostředí se situace (vkladových smluv) začíná zlepšovat. Naši klienti už jasně vědí, jakým způsobem se systém bude dál vyvíjet," poznamenal Šuchman.

Podotkl dále, že už nyní klienti stavebních spořitelen využívají naspořené peníze nejčastěji na rekonstrukce bydlení. "Růst cen energií již loni významně zvýšil poptávku po investicích do energeticky úsporných opatření. Lidé kombinují pro tyto investice naspořené prostředky s výhodnými úvěry stavebních spořitelen," uzavřel Šuchman.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Končící topnou sezonu v ČR výrazně ovlivnilo teplé počasí.

Teplárny po celé zemi tak zaznamenaly meziročně nižší odběry, pokles se většinou pohyboval mezi pěti až 15 procenty, zjistila ČTK. Více»

Elektřina i plyn v EU ve druhém pololetí zlevnily.

V České republice elektřina naopak zdražila. Více»

Mráz měl negativní vliv rovněž na lesy.

Buky, duby i jedle částečně pomrzly. Více»

Roztyly Plaza se v roce 2024 stala 1. nově otevřenou komer. budovou v metropoli.

Společnost Passerinvest Group otevřela svou v březnu zkolaudovanou administrativní budovu Roztyly Plaza svým nájemcům. Ta se nachází v Praze 11, přímo u stanice metra C Roztyly. Jedná se o první budovu plánové výstavby v lokalitě. Více»

Součástí brněnského projektu Dornych bude lifestylový hotel NYX.

Projekt Dornych skupiny Crestyl, který v následujících letech nahradí staré obchodní centrum v sousedství brněnského hlavního nádraží, nabídne i hotel. Více»

Všechny články a aktuality »»