Provozuje:
Juris Real Estate

Světová hospodářská krize a realitní trh.

Tuto látku si za pomocí odborné novinové literatury právě nastíníme v dnešním článku. Rok 2010 a 2011 v realitách.

Světová hospodářská krize a realitní trh.

Tuto látku si za pomocí odborné novinové literatury právě nastíníme v dnešním článku. Rok 2010 a 2011 v realitách.

autor. JURIS REAL

Krize pročistila trh s novými byty. Developeři hýří optimismem, hypoteční úroky jsou na tříletém minimu, zájemci se však stále nehrnou.

Minulý týden informovalo ministerstvo pro místní rozvoj, že zastaví od 1. února podporu hypoték pro mladé u nově čerpaných úvěrů. Důvodem je pokles průměrné úrokové sazby podporovaných hypotečních úvěrů pod pět procent. Úřad k tomu přistoupí po dvou letech, kdy zvýšené sazby hypoték částečně kompenzoval příspěvkem na úroky. Uvedená informace dává na první pohled za pravdu optimistům, kteří tvrdí, že realitní trh má už období krize za sebou a že v letošním roce můžeme očekávat jeho oživení. Podle údajů České národní banky průměrné úrokové sazby úvěrů na bydlení pro domácnosti v posledních několika měsících vytrvale klesaly a v srpnu 2010 spadly pod hranici 5 %. V současnosti je průměrná výše úrokové míry úvěru na bydlení 4, 7 %. Pokles sazeb byl vyvolán snahou bank restartovat trh úvěrů, zejména hypoték. Jak uvedl internetový server Hypoindex.cz, poskytly české banky v prvních deseti měsících roku 2010 domácnostem celkem 66 miliard Kč prostřednictvím více než 39 tisíc hypotečních úvěrů. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2009 to představuje nárůst o 5, 25 %.

Optimističtí developeři

Zavedení developeři, kteří dominují segmentu nižší a střední cenové úrovně, avizovali na přelomu loňského a letošního roku zvýšené aktivity. Společnost Central Group ohlásila výstavbu tří nových projektů s celkem 320 byty v Praze 5 - Zličíně, Ekospol letos zahajuje v Praze a okolí výstavbu 700 nových bytů a FINEP započal výstavbu druhé etapy Bytového parku Prosek a zároveň spustil prodej etapy třetí. Činí se i hráči, kteří se na rezidenční trh přímo nespecializují, jako Metrostav či Passerinvest, a v rezidenčním ringu se objevili i noví "borci" - YIT, Sogeprom a KPR Development. Podle Evžena Korce, generálního ředitele Ekospolu, stojí za oživením trhu několik zdánlivě nesouvisejících faktorů. "Za prvé - krize způsobila pročištění developerského trhu, koncentraci podílů a pokles cen stavebních prací. Díky tomu klesly ceny bytů v nově připravovaných projektech o 10-15 % a přehřátý trh dostal zaslouženou studenou sprchu. To jsou jednoznačně pozitivní dopady krize na stranu nabídky," vysvětluje Evžen Korec a pokračuje: "Za druhé - mediálně často skloňované slovo krize zprvu vyvolalo v lidech strach a obavy o budoucnost, což ještě umocnily vysoké úrokové míry hypotečních úvěrů. Právě rok 2010 byl ale důkazem, že situace v České republice vůbec není špatná, a lidé pochopili, kdy je nejlepší doba nakupovat. Navíc, dnes jsou úroky z hypoték na tříletém minimu. To všechno jsou optimistické impulzy na straně poptávky."

Začíná ubývat "ležáků"

Pozitivní zprávou je i úbytek neprodejných dokončených bytů z období stavebního boomu. Po více než roce, kdy jejich počet v Praze s přibývajícími dokončenými projekty rostl až za hranici 2 500, došlo ve čtvrtém čtvrtletí k reálnému úbytku. K 31. 12. 2010 evidovali pražští developeři v projektech s 50 a více byty celkem 2 276 dokončených neprodaných bytů; ještě koncem září jich přitom bylo 2 519. Podle Korce se prodaly především ty byty, u nichž developeři dostali rozum a zlevnili je. "Byty za ceny nastavené před dvěma roky si dnes prostě nikdo nekoupí. Další prodej dokončených bytů je jen otázkou nového zlevnění," tvrdí Korec. Vývoj v letošním roce vidí Evžen Korec optimisticky. Objeví se totiž dva významné faktory, které potáhnou poptávku po novém bydlení nahoru. Prvním je plánované sjednocení obou sazeb DPH od roku 2012, druhým pak uvolnění cen nájemného v Praze a ve většině krajských měst od ledna 2013. "Řada lidí, kteří byli dosud zvyklí platit za bydlení pár tisíc měsíčně, si dobře rozmyslí, zda se jim vyplatí platit za byt tržní nájemné deset a více tisíc, anebo splácet stejně vysokou hypotéku a investovat do vlastního. Odhaduji, že počet prodaných bytů za rok 2011 přesáhne hranici tří tisíc," říká Evžen Korec.

Podmínkou je zvýšení poptávky.

Ne všichni realitní odborníci však vidí rezidenční trh v letošním roce v tak příznivých barvách. Jiří Pácal, člen správní rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí, hodnotí optimistické zprávy developerů jako reklamní marketing, který má navnadit zájemce o bydlení, aby už na nic nečekali a uvěřili, že teď je ta správná doba pro nákup bydlení."Developerská společnost," říká Pácal, "má pouze dvě možnosti: zahajovat nové projekty, nebo ukončit činnost. Změna poměrů na trhu nastane, až se změní podmínky na straně poptávky, nikoli odstartováním nových projektů." Trh rezidenčních nemovitostí totiž nelze zužovat pouze na trh s novými byty, které tvoří jen menšinový segment. Realitnímu trhu jako takovému by k obratu pomohlo především oživení ekonomiky, tedy zvyšování a stabilizace příjmů domácností, odstranění deformací a přijetí kvalitnější legislativy. "Já však," uzavírá Pácal, "nevidím moc růstových faktorů, které by mohly trh oživit." (Kil. Krize pročistila trh s novými byty. deník Právo - příloha Nemovitosti, dne 18. 1. 2011, s. 17.)




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»