Provozuje:
Juris Real Estate

Tržní nájemné nebo hypoteční úvěr - co je ekonomicky výhodnější.

V tomto článku si blíže přiblížíme zajímavé názory Vl. Kalába - citované v článku Nájemní bydlení válcuje hypotéky, dne 6 až 8. 11. 2009 v Hospodářských novinách, v příloze Podniky a trhy

Tržní nájemné nebo hypoteční úvěr - co je ekonomicky výhodnější.

V tomto článku si blíže přiblížíme zajímavé názory Vl. Kalába - citované v článku Nájemní bydlení válcuje hypotéky, dne 6 až 8. 11. 2009 v Hospodářských novinách, v příloze Podniky a trhy

autor. JURIS REAL

Tržní nájemné ve velkých městech je levnější než splátky hypotečních úvěrů. Realitní odborníci čekají růst pronájmů i v následujícím roce 2010.

Osm tisíc korun měsíčně zaplatí nájemce za garsonku na pražském Žižkově. Jestliže by chtěl týž byt koupit na hypotéku, bude platit téměř o polovinu více. Tento příklad dokumentuje zlom, k němuž nyní dochází - tržní nájemné je podle názoru Vl. Kalába podstatně nižší než je splátka hypotečního úvěru. Tento závěr platí pro všechny byty ve velkých městech. Doby, kdy bankovní ústavy úspěšně přesvědčovaly potencionální klienty bank, ať místo nájemného platí stejnou částku na hypotéku a sami se tak stali vlastníky bytů, jsou už dávno pryč. Za poslední rok vzrostl počet uzavřených nájemních smluv až o pětinu. Zatímco objem nově poskytnutých hypotečních úvěrů klesl za tři čtvrtletí v meziroční komparaci o 37, 5 % na 56, 5 mld. korun. Průměrně se zájem o pronájem bytů za rok zvýšil až o dvacet procent, a to díky nedostupnosti hypotečních úvěrů.

Pronajímatelé si dokonce mohou mezi zájemci vybírat. V Praze nebo v Ostravě, kde je poptávka po pronájmu největší, na jeden byt v průměru připadá i patnáct zájemců. Kromě toho, že jsou hypotéky drahé a lidé se v současné finanční krizi bojí zadlužení, táhnou zájem (pozn. poptávku) o nájemní bydlení především mladí lidé. V Praze vystudovali, mají tu zaměstnání, ale potřebují byt jen na jeden dva roky. Nechtějí si "na krk" uvázat závazek v podobě dlouhodobé hypotéky, protože pro ně je výhodnější nájemní bydlení.

Rozdíly mezi tržním nájemným a hypoteční splátkou jsou nejvyšší u velkých komfortních bytů. Z krajských měst je situace opačná jen v Ostravě. Tržní nájemné je tam v průměru vyšší než splátka hypotéky.

A jak se bude podle názoru Vl. Kalába vyvíjet nájemné, a také ceny bytů v příštím roce ? Ceny bytů budou i nadále stagnovat nebo klesat, tržní nájemné bude taktéž stagnovat nebo mírně stoupat. Průměrné tržní nájemné v hlavním městě přitom dnes činí 150 korun za metr čtvereční.

Příklad: Praha 5 Rezidence Císařka byt 3+kk

Tržní nájemné vs. hypoteční splátky

měsíční nájemné 15 000 korun hypoteční splátka 31 989 korun




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

PČR zajistila nemovitosti firmě, z níž investoři marně dolují peníze.

Investiční společnost Profit & Prosper, která investorům nedokáže vrátit stovky milionů korun, zkoušela potichu prodat jednu ze svých nemovitostí. Více»

Geosan Development uvolnil do prodeje byty v Rezidenci Radimova Břevnov.

Společnost Geosan Development uvádí na trh další sérii bytů v Rezidenci Radimova Břevnov v atraktivní lokalitě Prahy 6. Projekt je aktuálně ve výstavbě s plánovanou kolaudací již na podzim letošního roku. Více»

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži rozkvetly o měsíc dřív.

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži, která je památkou UNESCO, letos díky teplému počasí rozkvetly o měsíc dřív, než je obvyklé. Návštěvníci je mohou obdivovat především v tzv. Holandské zahradě. Více»

Zákonodárci by se měli zabývat úpravou podmínek oddlužení.

Oddlužení je jednou z možností řešení úpadku. Koaliční vláda navrhla v souladu se svým programem zkrácení procesu z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky. Více»

Škodovka začala v Mladé Boleslavi s výrobu modernizovaného modelu Octavia.

Automobilka Škoda Auto začala v hlavním mladoboleslavském závodě s produkcí modernizovaného modelu Octavia. Model je vybavený umělou inteligencí, má novou generaci Matrix-LED světel a řidičům nabízí pokročilé asistenční systémy. Více»

Všechny články a aktuality »»