Provozuje:
Juris Real Estate

UNESCO doporučilo zařadit italské Benátky na seznam ohrožených památek.

Organizace UNESCO doporučila zařadit Benátky na seznam ohrožených památek světového dědictví. Navrhuje to zejména kvůli vysokému počtu turistů v italském městě, dopadům změn klimatu na něj i absenci celkové strategie pro rozvoj města.

UNESCO doporučilo zařadit italské Benátky na seznam ohrožených památek.

autor. JURIS REAL, ČTK a novinky.cz

Organizace UNESCO doporučila zařadit Benátky na seznam ohrožených památek světového dědictví. Navrhuje to zejména kvůli vysokému počtu turistů v italském městě, dopadům změn klimatu na něj i absenci celkové strategie pro rozvoj města.

Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu o tom informovala v červenci, hlasovat o zápisu budou členské země v září, uvedla francouzská média. Zařazení severoitalskému městu na seznam světového dědictví v ohrožení hrozil už v roce 2021. "Další rozvoj (Benátek), dopady změn klimatu a masivní turismus hrozí, že způsobí nezvratné proměny výjimečné hodnotě města," napsala organizace v prohlášení citovaném agenturou AFP. Město ohrožuje stoupající hladina moře a další "extrémní klimatické jevy". UNESCO doufá, že hrozba nebo i zápis na seznam ohrožených památek "povede k větší snaze a mobilizaci lokálních, státních i mezinárodních aktérů," cituje prohlášení deník Le Monde.

Italský ministr kultury Gennaro Sangiuliano, který byl na návštěvě židovského ghetta v Benátkách, vyjádření organizace podle AFP nekomentoval. Starosta Benátek Luigi Brugnaro sdělil, že rozhovor s UNESCO je v kompetenci státu a nikoliv města, dodává agentura.

Před dvěma lety se terčem kritiky agentury OSN staly zejména velké výletní lodě, které připlouvaly až do města. Od srpna 2021 lodě s výtlakem přes 25 tisíc t na základě výnosu italské vlády nesmí využívat benátský kanál Giudecca a nemohou proplout ani poblíž náměstí Svatého Marka. Místo toho jsou odkloněny do průmyslového přístavu Marghera. Italská vláda vyplatila milionové odškodné pro lodní společnosti, kterým vznikly náklady kvůli změnám tras.

Benátky jsou na seznamu světového dědictví UNESCO od roku 1987. V případě zapsání na seznam ohrožených památek by úřady měly vypracovat plán s opatřeními na řešení problémů vyznačených organizací OSN. V případě, že by se situace zhoršovala, Benátkám by v budoucnu hrozilo vyškrtnutí ze seznamu světového dědictví. To se ale stává jen ojediněle. Známý je v tomto ohledu případ vyškrtnutí labského údolí v Drážďanech v roce 2009 kvůli stavbě moderního mostu přes Labe, který podle organizace OSN výrazně poškodil kulturní ráz krajiny v této části Saska.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Většina pracovníků hutě Liberty Ostrava bude doma dalších šest týdnů.

Většina zaměstnanců hutě Liberty Ostrava bude dalších šest týdnů doma za stejných podmínek jako dosud. Rozhodnutí o překážkách na straně zaměstnavatele, kvůli nimž zaměstnanci nemohou chodit do práce, firma prodloužila do 30. června. Více»

Estonci schválili zákon o použití ruského majetku k úhradě válečných škod.

Estonský parlament schválil zákon, který umožňuje použít ruský majetek, zmrazený v této pobaltské zemi na základě mezinárodních sankcí, na nápravu škod způsobených Ukrajině válkou. Více»

EK mírně zlepšila odhad letošního růstu české ekonomiky.

Hrubý domácí produkt České republiky se podle nové prognózy Evropské komise zvýší o 1,2 procenta, zatímco v únoru EK jeho růst odhadovala na 1,1 procenta. Více»

MS v Brně uložil v souvislosti s bytovou kauzou dva podmíněné tresty.

Městský soud v Brně na veřejném zasedání uložil dvěma obžalovaným kvůli podplácení podmíněné a peněžité tresty v souvislosti s tzv. brněnskou bytovou kauzou. Soud schválil dohodu o vině a trestu, rozhodnutí je tedy pravomocné. Více»

Na sněhovém poli Mapa republiky je okolo čtyř metrů sněhu.

Na sněhovém poli známém jako Mapa republiky ve východních Krkonoších je stále okolo čtyř metrů sněhu. Z úbočí Studniční hory by mohlo zmizet na přelomu června a července, řekl ČTK mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Více»

Všechny články a aktuality »»