Provozuje:
Juris Real Estate

Univerzita nemá finanční prostředky na obnovu zámku v Zahrádkách.

Nejspíš ho proto zkusí odprodat.

Univerzita nemá finanční prostředky na obnovu zámku v Zahrádkách.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Nejspíš ho proto zkusí odprodat.

Pražská Univerzita Karlova nemá peníze na obnovu svého zámku v Zahrádkách na Českolipsku, který vyhořel před 20 lety. O areál nemá zájem ani žádná z fakult.

Z tohoto důvodu nejspíš nabídne univerzita areál zámku k prodeji, sdělil ČTK mluvčí univerzity Václav Hájek.

Zámek postavený ve druhé polovině 16. století vlastní univerzita od roku 1974. Měla v něm hotel s 96 lůžky, kongresovým sálem a učebnami.

Obrovský požár budovu zachvátil 30. ledna 2003 a rozšířil se tehdy na celou budovu. Z jedné z nejcennějších památek regionu zbyly jen obvodové zdi.

"Správa budov Univerzity Karlovy investuje pravidelně do údržby areálu zámku Zahrádky tak, aby nedocházelo k dalšímu znehodnocení objektu, ale nemá prostředky na rekonstrukci budovy. Žádná z fakult ani dalších součástí univerzity nemá pro areál zámku využití, zvláště s ohledem na to, že plnohodnotnému využívání musí předcházet právě rekonstrukce," uvedl Hájek.

Univerzita si před pěti lety nechala zpracovat analýzu a z ní vyplynulo, že na obnovu zámku bude potřeba 600 mil. korun. V dnešních cenách ve stavebnictví by to bylo ještě více, i proto univerzita nejspíše nabídne vyhořelou památku k prodeji.

"Příprava prodeje bude vyžadovat řadu úkonů a bude probíhat v řádu měsíců," dodal Hájek.

Obec Zahrádky o získání zámku do svého vlastnictví s největší pravděpodobností usilovat nebude. "To je pro nás strašně velké sousto a nevěřím ani, že bych pro to získal dostatek hlasů v zastupitelstvu. Veřejné mínění by bylo pro, ale ta finanční stránka je pro nás astronomická. Jsme obec, která má rozpočet někde 16 až 17 milionů s tím, že čtyři miliony jdou na investice a zbytek na naše fungování. Tak my bychom to určitě nedokázali ufinancovat," informoval ČTK starosta Zahrádek Martin Macho.

Pokud univerzita skutečně areál nabídne k prodeji, zájem by podle starosty měli spíše o přilehlou budovu bývalé konírny, které místní říkají podle čísla popisného čtyřka.

"Tu si budeme teď brát do nájmu. Je to v podstatě takový malý zámeček. A když by byla cena za něj symbolická, tak bychom to dokázali v dlouhodobém horizontu nějakým způsobem ufinancovat. Udělat z toho obecní byty nebo domov důchodců, to si myslím, že by bylo schůdné a byl by to dosažitelný cíl," uzavřel Macho.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»