Provozuje:
Juris Real Estate

V Čelákovicích Jiřině se pro místní občany situace nezlepší.

Z okna osobního vlaku cestující shlíží na nízké domky, které připomínají spíše zahradní kolonii. V čelákovické osadě ale trvale žije na pět desítek lidí. Bez pitné vody, kanalizace i veřejného osvětlení. Někteří i bez elektřiny.

V Čelákovicích Jiřině se pro místní občany situace nezlepší.

autor. JURIS REAL (s využitím a více informací na: https://zpravy.aktualne.cz/domaci/obyvatele-celakovickeho-ghetta-marne-cekaji-na-pitnou-vodu-a/r~aef0552eecce11e8a0680cc47ab5f122/)

Z okna osobního vlaku cestující shlíží na nízké domky, které připomínají spíše zahradní kolonii. V čelákovické osadě ale trvale žije na pět desítek lidí. Bez pitné vody, kanalizace i veřejného osvětlení. Někteří i bez elektřiny.

Místní lidé věřili, že se změny dočkají nejpozději v roce 2020. Termín stavebních úprav se však opět bohužel posunul.

Na jediný hydrant jsou odkázáni obyvatelé osady žijící v domcích, které dříve sloužily zaměstnancům bývalých Kovohutí - dnes již nefungující továrnu mají přes cestu. Budova továrny stále stojí, z vlaku je dobře vidět v pozadí domků, když vagony míjí železniční zastávku Jiřina. Zapáchající žlábky jsou nejhorší podle místních v létě, kdy jim kolem domků létá spoustu komárů. Kromě pitné vody chybí v této části Čelákovic, které leží asi dvacet kilometrů východně od Prahy, i veřejné osvětlení a kanalizace. Tu nahrazují odtokové žlaby, skoro po okraj naplněné bílou tekutinou, která výrazně zapáchá. Vlévají se do jednoho místa za domky, kde se z nich tvoří bažina. V nízkých domcích na východ od Prahy žije přes padesát lidí. Oficiální číslo obec neuvádí. Většina z nich v osadě zůstává z finančních důvodů.

Původně dělnické domky odkoupilo město od Kovohutí v roce 2010. Nejdřív se při jednání o jejich budoucnosti řešil územní plán, v němž se v roce 2016 objevil rozpor mezi grafickou a textovou částí, lokalita dělnických domků je zakreslena v grafické části jako průmyslová zóna, naopak v textové je uvedena jako obytná. Dlouho se proto řešil v souvislosti s lokalitou nový územní plán a právě zmíněný rozpor v textu a mapce, důležitá je však pro dostupnost kanalizace a vody projektová dokumentace. Studie proveditelnosti, kterou si město nechalo vypracovat, dávala obyvatelům naději, že by se kanalizace mohla začít stavět už v létě roku 2020. Ale tomu současná situace nenasvědčuje. "Dnes vidím reálně, že by se na přelomu roků 2024 nebo 2025 mohla dokončit projektová dokumentace, bude vydané pravomocné uzemní a stavební povolení. Pak zpracované údaje ke skutečnému provedení stavby může město soutěžit," odhaduje místostarosta Petr Studnička (ODS).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Obchodní dům Máj se otevře v červnu.

Obchodní dům Máj na rohu Národní a Spálené ulice v Praze 1 se po takřka dvouleté rekonstrukci slavnostně otevře 20. června. Více»

Demolice u Brandýsa nad Labem omezí železniční trať i dálnici.

Dálnici D u Brandýsa nad Labem překlene nový obloukový železniční most. Více»

Kvůli suchu a větru hrozí od noci ve velké části ČR nebezpečí vzniku požárů!

Na většině území Čech a na západě Moravy hrozí od noci na úterý kvůli suchému a větrnému počasí zvýšené riziko vzniku a šíření požárů. Upozornění platí do noci na čtvrtek, není ale vyloučeno to, že bude prodlouženo. Více»

V Lysé nad Labem by mohlo vzniknout větší veřejné přístaviště.

V Lysé nad Labem by mohl vzniknout větší rekreační přístav, v němž by lodě mohly kotvit i déle než 48 hod. Ředitelství vodních cest ČR (dále i jako "ŘVC") začalo s prověřováním lokality. Více»

Pěstitelům bez pojištění bude stát krátit kompenzace o polovinu.

Pěstitelům, kteří neměli pojištění proti mrazům, bude stát krátit kompenzace o polovinu. V pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct to sdělil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Více»

Všechny články a aktuality »»