Provozuje:
Juris Real Estate

V dnešní aktualitě se zaměříme na tzv. singles.

Na lidi, kteří žijí z nejrůznějších důvodů sami a zatím neplánují založení rodiny.

V dnešní aktualitě se zaměříme na tzv. singles.

Na lidi, kteří žijí z nejrůznějších důvodů sami a zatím neplánují založení rodiny.

autor. JURIS REAL

Ať už se jejich sociální pohnutky zakládají např. v upevnění pracovního uplatnění na trhu práce u absolventů vysokých škol, popř. spočívají v napsání rigorózní práce apod.

Zatím se podle našeho názoru realitní kanceláře a developerské společnosti na tuto skupinu lidí moc nezaměřují, což podle našeho mínění představuje závažné manažerské pochybení v oblasti marketingu.

S povděkem jsme proto přijali článek Kláry Vyskočilové, který byl otištěn v květnovém čísle realitní přílohy Mladé fronty DNES - DNES reality na str. 7.

Developeři se zaměřují na singles - staví pro ně stále více menších bytů.

Jsou mladí, svobodní, bez závazků. A podle toho chtějí i bydlet. Ne vždy se ale podaří skloubit představu s realitou. Menší byty v novostavbách jsou v Praze předražené a pro mladé mnohdy nedostupné.

Snad každý mladý člověk touží po vlastním bydlení. Developeři se tomuto trendu přizpůsobili. A zatímco před čtyřiceti lety byste na patrech panelákových domů našli sotva dvě garsonky, dnes tam naopak jen obtížně hledáte více větších bytů. Důvod? Menší byty se mnohem lépe prodávají a také je o ně daleko větší zájem. Především kvůli ceně. Přesto pořídit si byt v novostavbě je pro většinu singles obtížné. Ne každý z nich disponuje dostatečnými finančními prostředky, proto volí menší byty. Přitom neřeší, že za pár let jim garsonka už nebude stačit, pokud si pořídí rodinu. “Moc dobře vím, že malý byt je mi z dlouhodobého hlediska k ničemu. A až si partnera najdu, třeba bude mít také vlastní byt. Ty dva pak můžeme vyměnit za větší, anebo jeden z nich pronajímat,” vysvětluje Martina Noklová. V Praze si koupila byt v novostavbě o rozloze 35 metrů čtverečních, vyšel ji na 1, 4 miliony.

Jeden žadatel o hypotéku? Každá banka nevyhoví.

Přestože Martina Noklová doposud žádnou půjčku neměla, získat hypotéku se jí podařilo až na třetí pokus. Jsou to právě hypoteční úvěry, které singles při koupi nemovitosti využívají mnohem častěji než hotovost. A pak je tu ještě celá řada dalších faktorů - kromě výše příjmu i historie klienta v bance, prověřují se i případné záznamy v úvěrových registrech, ale i dřívější platební morálka. Pokud je příjem dostatečný, pak nerozhoduje, jestli o hypotéku žádá jednotlivec nebo dva lidé. A když není, musí se hledat jiná řešení - dát přednost nájmu, nebo si pořídit starší byt. Sen o velkém bytu se ale u většiny singles brzy rozplyne, vždyť ceny garsonek v pražských novostavbách se pohybují mezi 1, 5 až 2, 5 miliony korun.

Menší byty v nabídce developerů jasně převládají.

“Český trh je výrazně cenově orientovaný,” připomíná Naděžda Ptáčková z divize Skanska Reality a pokračuje: “To se odráží také v poptávce po novém bydlení. Obecně je dlouhodobě největší zájem právě o byty menší a střední velikosti.” Takové byty právě nejčastěji kupují svobodní lidé do 35 let, mladé bezdětné páry, případně rodiče, kteří pořizují první samostatné bydlení pro své dospívající dítě. Všechny tyto skupiny jsou zpravidla limitovány finančními prostředky a tak musí volit kompromis. Často ustupuje požadavek na bydlení v centru města s dobrou občanskou vybaveností, i velikost samotného bytu. “Klienti, kteří si dnes pořizují svůj první byt, mají většinou jako hlavní kritérium cenu. Byty o velikosti 1+Kk a 2+Kk jsou pro většinu kompromisem, mezi tím, co by chtěli a co si mohou dovolit,” vysvětluje Michal Kocián, předseda představenstva Finep Holding. Není výjimkou, abyste v novostavbě v bytě o dispozici 2+Kk našli rodinu s dítětem. Prostě proto, že na větší momentálně nemají. Jsou ale i skupiny, kterým se naopak finančních prostředků dostává. A toho využívají i někteří developeři. Například společnost King Sturge. Svůj bytový projekt v lokalitě Královské Vinohrady prezentuje vyloženě jako bydlení pro singles. Na kolik zde přijde byt? Metr čtvereční začíná bezmála na 100 tisících korunách, garsonku o dispozici 1+Kk nepořídíte za méně než čtyři miliony. Pro srovnání: aktuálně se dá sehnat metr čtvereční v Praze už za 25 400, ale rozhodně ne v centru nebo poblíž. Najdete ho v Nových Letňanech. V Malém Háji ve Štěrboholích je to o něco více: 34 400 korun. Nižší cena je ale podmíněna právě lokalitou, dispozicemi bytů, vybavením i použitými materiály. Na Královských Vinohradech to pojali jinak: kladou důraz na kvalitní materiály a na maximální využití úložných prostor. Počítalo se s tím, že půjde o menší luxusní byty hotelového typu. “Je to bydlení pro movité lidi, kteří dočasně žijí sami a chtějí své finanční prostředky vložit do kvalitního bydlení, jež chápou v dlouhodobém horizontu také jako investici,” připomíná Iva Nováková.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»