Provozuje:
Juris Real Estate

V metropoli je 707 dlouhodobe neprodejných bytu.

Tretinu ležáku nabízí jediný developer.

V metropoli je až 707 dlouhodobe neprodejných bytu.

autor. JURIS REAL

Tretinu ležáku nabízí jediný developer.

Zájemci o nové bydlení koupili ve druhém ctvrtletí 266 bytu, pro které by se za normálních okolností vubec nerozhodli. Jde totiž o takzvané ležáky, které se developerum dlouhodobe nedarilo prodat.

Až soucasná situace, kdy se prodá mnohem více nových bytu, než se do nabídky nove zaradí, temto prodejcum nahrála a umožnila jim zbavit se dríve nechtených bytu. Zatímco na konci prvního ctvrtletí developerský lídr EKOSPOL na pražském trhu evidoval celkem 973 ležáku, o tri mesíce pozdeji na konci cervna už jich bylo jen 707.

Tretinu (33%, 236 bytu) ležáku nabízí jediná firma – Central Group. Desítky bytu má v nabídce i více než pul roku od dokoncení projektu.

„Kvalitní byt s nejlepším pomerem kvality a ceny se prodá takrka okamžite behem pár dnu po zarazení do nabídky. Od rezidencního projektu, který nemá pri dokoncení hrubé stavby prodáno minimálne 70 procent bytu, bych dal ruce pryc. Byty, které zustávají v nabídce developeru dlouhé mesíce po kolaudaci, považuji za neprodejné a jejich koupi v žádném prípade nedoporucuji. V blízké budoucnosti by se totiž novým majitelum mohla taková koupe velmi vymstít,“ varuje Evžen Korec, generální reditel a predseda predstavenstva dlouhodobého lídra developerské výstavby v CR EKOSPOL.

Hlavní prícinou, že byty zustávají v cenících dlouhé mesíce bez povšimnutí, je jejich premrštená cena, která výrazne prevyšuje prumernou cenu nabízenou v dané lokalite.

„Prodejci ležáku se to casto snaží maskovat oznacením luxusní byt, což ale o kvalite provedení stavby ci vybavení bytu obvykle vubec nic neríká. Jde pouze o marketingový trik, který má oduvodnit neúmerne vysokou cenu,“ upozornuje Korec na castý nešvar firem nabízejících neprodejné byty.

Zásadní nevýhodou dlouhodobe neprodejných bytu je, krome jejich neodpovídající ceny, nemožnost dodatecných stavebních úprav.

„Projekty jsou dokoncené a zkolaudované, žádné další zásahy proto nejsou možné. Nejvetší prodejce ležáku dokonce zacal pred casem cást bytu nabízet plne vybavených, což je jen další past na kupující. Ten totiž nemuže ovlivnit ani vzhled nábytku, musí se tak spokojit s tím, co mu firma vybrala. Sám by pritom dokázal vybavit byt levneji a tak, aby to lépe odpovídalo jeho vkusu. Vybavený byt si muže koupit jen clovek bez fantazie, který má peníze na rozhazování,“ tvrdí Korec.

Nadpolovicní vetšina developerských spolecností pritom ležáky ve své nabídce nemá, byty se jim darí prodávat bez problému. Ze 148 sledovaných developeru aktivních na pražském trhu neprodejné byty na konci druhého ctvrtletí nabízelo jen 69 spolecností. S výjimkou Central Group však šlo o jednotky ci maximálne pár desítek ležáku.

Koupe rozestaveného bytu prináší spoustu výhod, což si uvedomuje vetšina developeru na trhu, kterí je nabízí.

„Pokud kupujete byt ve výstavbe, tak krome výrazne nižší ceny máte možnost zasahovat do toho, jak bude vypadat. Klientum v urcité fázi dokonce umožnujeme menit dispozice jednotlivých bytu, o menších stavebních úpravách ani nemluve. Tyto takzvané klientské zmeny využívá takrka každý náš zákazník,“ ríká Korec, který na developerském trhu pusobí už 24 let.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dolní Cerekev podává ÚS kvůli možné podjatosti MŽP kvůli úložišti.

Městys Dolní Cerekev podal ÚS díky dosavadnímu řešení námitky obcí o možné podjatosti MŽP v procesu přípravy stavby hlubinného úložiště radioaktivních odpadů. Ministerstvo vyřizuje žádosti SÚRAO o stanovení průzkumných území pro úložiště. Více»

Hlavní město podepíše smlouvy s pachtýři.

Praha uzavře pachtovní smlouvy na 12 zemědělských pozemků, tj. celkem 187 ha s ekologicky hospodařícími farmáři. Jedná se např. o katastry Běchovice, Dolních a Horních Počernic, Dubče, Kyjí, Vysočan, Třeboradic a Točné. Více»

Magistrát hl. m. musí u Budějovické opětovně rozhodnout.

Magistrátní odbor stavebního řádu bude muset znovu projednat umístění stavby administrativního centra Budějovická, s nímž nesouhlasí Městská část Praha 4. Více»

Provoz dobíjecí infrastruktury pro elektroauta dál roste.

Přibyly desítky dobíjecích stanic. Více»

Administrativní budovy v metropoli stárnou.

Realitní trh je v očekávání strategických rekonstrukcí. Více»

Všechny články a aktuality »»