Provozuje:
Juris Real Estate

Vánoční tradice účty za energie příliš nezvyšují.

Spotřeba se příliš nemění.

Vánoční tradice účty za energie příliš nezvyšují.

autor. JURIS REAL, ČTK

Spotřeba se příliš nemění.

Vánoční osvětlení, smažení kapra či tradiční pečení svátečního cukroví účty za elektřinu i přes růst cen energií příliš nezvýší, spotřeba se totiž během Vánoc výrazněji nemění.

Např. vánoční světelné dekorace s běžnými LED žárovkami spotřebují za desítky hodin provozu během svátků energii maximálně za několik desítek korun. Výrazněji lze naopak ušetřit na vytápění.

Toto zjištění vyplývá z informací společností ČEZ a Ušetřeno.cz.

Spotřeba se odvíjí od příkonu, který je u každého elektrického výrobku uvedený, upozornil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Např. LED světelné řetězy na vánoční stromeček tak podle něj mívají nejčastěji příkon kolem šesti wattů.

Při 12hodinovém svícení během celého prosince tak domácnost podle dat společnosti utratí za provoz jednoho řetězu na vánočním stromku kolem 24 korun.

Nízkou spotřebu mají i další menší vánoční dekorace. Například elektrické svícny lze pořídit s příkonem od jednoho do čtyř wattů, malé vánoční sochy, například svíticí sobi, sněhuláci nebo medvědi, pak od tří wattů. "Také jejich provoz přes celý advent tedy znamená jen zanedbatelné náklady na elektřinu.," doplnil Kříž.

K vánočním svátkům patří např. i sledování vánočních pohádek v televizi nebo pečení cukroví. Provoz nejobvyklejších LED televizí podle dat firem stojí za den přibližně do 18 korun za celý den. Tříhodinové pečení v elektrických troubách s příkonem od 2,1 do 3,9 kilowattu pak vyjde do 100 korun. Smažení kapra na elektrické desce stojí pár korun.

Nesrovnatelně výraznějších úspor lze tak podle dat Ušetřeno.cz dosáhnout omezením vytápění. Snížení teploty o jeden stupeň znamená úspory kolem šesti procent, snížením vytápění o tři stupně tak lze například v rodinném domě ročně ušetřit až 6.000 korun za rok.

"K dosažení kompromisu mezi teplem a peněženkou si lze pomoci i několika jednoduchými triky. Patří mezi ně pořízení termostatických regulovaných hlavic, které umožňují nastavit nejrůznější programy vytápění včetně minimálního v době, kdy v domě či bytě nikdo není. Nebo krátké větrání s vytvořením silného průvanu,“ popsal energetický analytik Ušetřeno.cz Tomáš Vrňák, který upozornil také na výběr vhodného dodavatele. Energetici tak upozorňují, že největší roli na spotřebu má i během Vánoc počasí. V případě chladného počasí spotřeba stoupá, při vyšších teplotách je to naopak.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Končící topnou sezonu v ČR výrazně ovlivnilo teplé počasí.

Teplárny po celé zemi tak zaznamenaly meziročně nižší odběry, pokles se většinou pohyboval mezi pěti až 15 procenty, zjistila ČTK. Více»

Elektřina i plyn v EU ve druhém pololetí zlevnily.

V České republice elektřina naopak zdražila. Více»

Mráz měl negativní vliv rovněž na lesy.

Buky, duby i jedle částečně pomrzly. Více»

Roztyly Plaza se v roce 2024 stala 1. nově otevřenou komer. budovou v metropoli.

Společnost Passerinvest Group otevřela svou v březnu zkolaudovanou administrativní budovu Roztyly Plaza svým nájemcům. Ta se nachází v Praze 11, přímo u stanice metra C Roztyly. Jedná se o první budovu plánové výstavby v lokalitě. Více»

Součástí brněnského projektu Dornych bude lifestylový hotel NYX.

Projekt Dornych skupiny Crestyl, který v následujících letech nahradí staré obchodní centrum v sousedství brněnského hlavního nádraží, nabídne i hotel. Více»

Všechny články a aktuality »»