Provozuje:
Juris Real Estate

Vedení Prahy plánuje stavět školy a dále rozvíjet městské nájemní bydlení.

Praha chce stavět mateřské, základní i střední školy a dále rozvíjet městský bytový fond. Vyplývá to z programového prohlášení, které včera schválili městští radní.

Vedení Prahy plánuje stavět školy a dále rozvíjet městské nájemní bydlení.

autor. JURIS REAL, ČTK

Praha chce stavět mateřské, základní i střední školy a dále rozvíjet městský bytový fond. Vyplývá to z programového prohlášení, které včera schválili městští radní.

Koalici v metropoli tvoří Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a STAN, svoje prohlášení radní přijali zhruba po devíti měsících od voleb a téměř po čtyřech měsících od volby vedení města.

V oblasti školství chce koalice ve spolupráci s městskými částmi postavit základní školy či přístavby stávajících zařízení v Praze 5, 8, 9, 13, 22 a dále v Březiněvsi, Dolních Měcholupech, Lipencích, Kolovratech, Újezdu nebo Troji. Další projekty chce připravit. Koalice chce stavět také mateřské školy.

Ve středním školství, kde se letos objevily problémy s kapacitami, se chce vedení města zaměřit zejména na zvyšování kapacit gymnázií. Konkrétně je v plánu např. nástavba a přístavba Gymnázia Na Pražačce a stavba nových gymnázií v Suchdole a Praze 7. Také plánovaná základní škole v Březiněvsi má být spojena s gymnáziem, stejně jako ta v Újezdě a v Praze 9. V Šeberově má vzniknout střední sportovní škola. Koalice chce dále připravit projekty stavby středních škol na jihovýchodě Prahy a v Karlíně, na Palmovce, na Barrandově, na Nových Dvorech či na Smíchově.

V oblasti bydlení chce koalice podporovat různé formy nájemního bydlení, jako je obecní, družstevní nebo spolkové. Zároveň chce zvýšit výnosy z pronájmů bytů. Na rozdíl od programového prohlášení minulého vedení města to stávající explicitně neuvádí, že město nadále nebude privatizovat městské byty. Náměstkyně primátora Alexandra Udženija (ODS) nicméně včera po schválení dokumentu řekla, že město další svoje byty prodávat neplánuje, a naopak chce městský fond rozšiřovat.

Město se chce podle dokumentu také zaměřit na "řešení neoprávněného užívání bytů" a na další porušování povinností vyplývajících z nájemních smluv. Byty v centru chce město pronajímat za tržní ceny prostřednictvím aukcí. Spolu s městskou příspěvkovou organizací Pražská developerská společnost (PDS) chce koalice pokračovat v přípravě výstavby nových nájemních bytů.

Vedení magistrátu chce pokračovat v budování sítě kontaktních míst pro bydlení. Stejně tak plánuje další služby např. v dluhovém poradenství. V sociálních službách prohlášení hovoří například o tvorbě "kapacit odlehčovacích a pobytových sociálních služeb pro potřebné seniory ve vysokém standardu péče" nebo o rozšíření nízkoprahových služeb pro osoby bez přístřeší.

Ve zdravotnictví plánuje koalice například jednat s Prahou 1, která provozuje Nemocnici Na Františku, o transformaci zařízení s využitím státních i evropských zdrojů. "Já bych byla nejraději, aby ji převzalo hlavní město jako příspěvkovou organizaci, ale to Praha 1 nechce," sdělila Udženija. Koalice chce také zajistit rozšíření sítě pohotovostí, první již vedení města schválilo a měla by vzniknout v září právě v Nemocnici Na Františku.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Končící topnou sezonu v ČR výrazně ovlivnilo teplé počasí.

Teplárny po celé zemi tak zaznamenaly meziročně nižší odběry, pokles se většinou pohyboval mezi pěti až 15 procenty, zjistila ČTK. Více»

Elektřina i plyn v EU ve druhém pololetí zlevnily.

V České republice elektřina naopak zdražila. Více»

Mráz měl negativní vliv rovněž na lesy.

Buky, duby i jedle částečně pomrzly. Více»

Roztyly Plaza se v roce 2024 stala 1. nově otevřenou komer. budovou v metropoli.

Společnost Passerinvest Group otevřela svou v březnu zkolaudovanou administrativní budovu Roztyly Plaza svým nájemcům. Ta se nachází v Praze 11, přímo u stanice metra C Roztyly. Jedná se o první budovu plánové výstavby v lokalitě. Více»

Součástí brněnského projektu Dornych bude lifestylový hotel NYX.

Projekt Dornych skupiny Crestyl, který v následujících letech nahradí staré obchodní centrum v sousedství brněnského hlavního nádraží, nabídne i hotel. Více»

Všechny články a aktuality »»