Provozuje:
Juris Real Estate

Veřejnost preferuje mimosoudní dohodu s Lichtenštejny.

Nadace knížete z Lichtenštejna vítá výsledky reprezentativního průzkumu veřejného mínění, který na konci listopadu provedla renomovaná společnost Ipsos.

Veřejnost preferuje mimosoudní dohodu s Lichtenštejny.

autor. JURIS REAL, IPSOS a ČTK

Nadace knížete z Lichtenštejna vítá výsledky reprezentativního průzkumu veřejného mínění, který na konci listopadu provedla renomovaná společnost Ipsos.

Shrnutí postojů české společnosti, zveřejněné dnes ve výzkumné zprávě Ipsos, odpovídá i dlouhodobé zkušenosti Nadace knížete z Lichtenštejna získané při jednáních s občany, médii, kulturními institucemi, vedením obcí, měst či krajů.

„Jelikož Nadace knížete z Lichtenštejna předložila svůj historický smírný návrh coby projekt pro budoucnost, potěšila ji zpráva obzvláště o postojích mladé generace,“ sděluje Michal Růžička, mluvčí nadace pro ČR.

„Zatímco výsledek soudu zde vždycky zanechá jednoho poraženého, dohoda může založit druh spolupráce, díky níž vyhrají obě strany. A mladá generace to bezpochyby cítí.“

Majetek na Břeclavsku, mj. zámky ve Valticích a Lednici, nemusí český stát rodu Lichtenštejnů vracet. V říjnu o tom rozhodl Krajský soud v Brně, který pravomocně potvrdil rozhodnutí soudu v Břeclavi.

Členové knížecího rodu mnohokrát opakovali, že navržená podoba mimosoudního urovnání by vyřešila nejen tzv. otevřené otázky, ale umožnila by lichtenštejnským subjektům, zejména Nadaci knížete z Lichtenštejna, v České republice investovat.

Nadace by se tak mohla bez odkladu zapojit do revitalizace památek světového dědictví UNESCO v Lednici a Valticích, a to např. prostřednictvím spolupráce s Knížecími uměleckými sbírkami.

Spolupráce by ovšem mohla sahat od lesnictví přes vzdělávání až k podpoře ekonomiky s vyšší přidanou hodnotou, založené na znalostech a výzkumu. Vyhrály by obě strany.

Ve světle historického smírného návrhu Nadace vítá, že 38 procent dotázaných v průzkumu Ipsos uvedlo, že o historické památky a lesy by se lépe starali Lichtenštejnové, zatímco jen osm procent lidí soudí, že lepším manažerem by byl stát.

„Výzkum celkově ukázal, že česko – lichtenštejnské téma je velmi komplexní. Proto velká část veřejnosti ani po předložení argumentů buď nemá názor, nebo spor nedokáže rozsoudit,“ uvádí Michal Kormaňák ze společnosti Ipsos.

Soud preferují lidé až úplně nejstarší generace (66 a více let), přičemž u lidí nad 55 jet je významně vyšší procento těch, kteří jako důvod soudu uvádějí obavu z prolomení dekretů.

„Benešův dekret číslo 12 měl „retribuční“ charakter, což znamená, že postihoval občany nepřátelských a poražených zemí za II. světové války a pak ty občany Československa, kteří kolaborovali. Jenže Lichtenštejnsko bylo za války neutrální,“ připomíná Aleš Linhart, právní zástupce nadace. Druhým nejčastějším důvodem, proč asi čtvrtina z těch českých občanů, kteří se účastnili průzkumu Ipsos, volí pokračování soudních řízení, je přesvědčení, že „Česká republika nakonec soudy vyhraje“.

Toto přesvědčení vychází z faktu, že u domácích soudů zatím český stát skutečně vyhrává. Ale spor mezi Lichtenštejny a Českou republikou je od počátku sporem mezinárodním.

„Česká republika okupuje majetek lichtenštejnských občanů, jejichž mezinárodně uznaný stát byl vždy neutrální. Stejně jako dnes, tak i po roce 1945 platilo, že není možné odebrat majetek cizinců bez náhrady,“ říká Aleš Linhart.

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku jako soud mezinárodní zkoumá spor zcela jinak než české domácí soudy. A jsou to soudy mezinárodní, kdo bude mít poslední slovo.

Lichtenštejnsko je jediná neutrální, neporažená a přátelská země, s níž Československo nebo Česká republika nejednaly o náhradě za zabavené majetky – na rozdíl od Švýcarska, Rakouska, Spojených států a dalších.

Budeme tedy hrát mezinárodní soudní ruletu? Auditoři vypočítali případnou náhradu na 35 miliard korun. Šla by k tíži České republiky.

„A přesto se chce Nadace z Lichtenštejna raději domluvit. Chce se o své historické dědictví starat, nechce „vyhrát“. Pochopí to jen ten, kdo si uvědomí míru závazku, trvajícího téměř 750 let. A i k tomu je zapotřebí odvahy,“ uzavírá Michal Růžička, mluvčí Nadace knížete z Lichtenštejna.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Končící topnou sezonu v ČR výrazně ovlivnilo teplé počasí.

Teplárny po celé zemi tak zaznamenaly meziročně nižší odběry, pokles se většinou pohyboval mezi pěti až 15 procenty, zjistila ČTK. Více»

Elektřina i plyn v EU ve druhém pololetí zlevnily.

V České republice elektřina naopak zdražila. Více»

Mráz měl negativní vliv rovněž na lesy.

Buky, duby i jedle částečně pomrzly. Více»

Roztyly Plaza se v roce 2024 stala 1. nově otevřenou komer. budovou v metropoli.

Společnost Passerinvest Group otevřela svou v březnu zkolaudovanou administrativní budovu Roztyly Plaza svým nájemcům. Ta se nachází v Praze 11, přímo u stanice metra C Roztyly. Jedná se o první budovu plánové výstavby v lokalitě. Více»

Součástí brněnského projektu Dornych bude lifestylový hotel NYX.

Projekt Dornych skupiny Crestyl, který v následujících letech nahradí staré obchodní centrum v sousedství brněnského hlavního nádraží, nabídne i hotel. Více»

Všechny články a aktuality »»