Provozuje:
Juris Real Estate

Vestecká spojka nemá výjimku.

Krajský soud v Českých Budějovicích zrušil rozhodnutí ministerstva životního prostředí umožňující výjimku z ochrany zvláště chráněných druhů živočichů pro takzvanou Vesteckou spojku. Vyhověl tak odpůrcům stavby ze spolku Krajina pro život.

Vestecká spojka nemá výjimku.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ENVI WEB A ČTK)

Krajský soud v Českých Budějovicích zrušil rozhodnutí ministerstva životního prostředí umožňující výjimku z ochrany zvláště chráněných druhů živočichů pro takzvanou Vesteckou spojku. Vyhověl tak odpůrcům stavby ze spolku Krajina pro život.

Podle soudu nebyl prokázán veřejný zájem na stavbě této silnice, věc se vrací k dalšímu řízení. Proti rozhodnutí je možné podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, informovala ČTK Petra Němcová z českobudějovického krajského soudu. Jihočeský krajský úřad v červnu 2022 povolil Středočeskému kraji coby žadateli výjimku z ochrany zvláště chráněných druhů. Týkala se 18 druhů - sedmi ohrožených, deseti silně ohrožených a jednoho kriticky. MŽP v odvolacím řízení změnilo některé formulace podmínek stanovené výjimky, ve zbytku ale rozhodnutí krajského úřadu potvrdilo.

Proti rozhodnutí podal žalobu spolek Krajina pro život. Argumentoval neexistencí veřejného zájmu na posuzované stavbě, neboť má podle něj sloužit hlavně privátním developerům a plánované komerční zóně, a to za situace, kdy ke stavbě již existuje alternativa v podobě Pražského okruhu. Soud podotkl, že základní podmínkou pro udělení výjimky je existence veřejného zájmu na stavebním záměru a to, že tento zájem převáží nad zájmem na ochraně přírody. Dospěl k závěru, že ve správním řízení nebyla existence veřejného zájmu na stavbě Vestecké spojky prokázána. Správní orgány podle něj vymezily tento veřejný zájem velmi obecně, například neurčitým konstatováním o zlepšení dopravní obslužnosti či bezpečnosti. Ze spisu není podle soudu zřejmé, jaký a jak závažný problém má Vestecká spojka řešit a čím konkrétně k tomuto řešení přispěje. Správní orgány podle něj také zcela nesprávně pominuly existenci Pražského okruhu v dané oblasti.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Většina pracovníků hutě Liberty Ostrava bude doma dalších šest týdnů.

Většina zaměstnanců hutě Liberty Ostrava bude dalších šest týdnů doma za stejných podmínek jako dosud. Rozhodnutí o překážkách na straně zaměstnavatele, kvůli nimž zaměstnanci nemohou chodit do práce, firma prodloužila do 30. června. Více»

Estonci schválili zákon o použití ruského majetku k úhradě válečných škod.

Estonský parlament schválil zákon, který umožňuje použít ruský majetek, zmrazený v této pobaltské zemi na základě mezinárodních sankcí, na nápravu škod způsobených Ukrajině válkou. Více»

EK mírně zlepšila odhad letošního růstu české ekonomiky.

Hrubý domácí produkt České republiky se podle nové prognózy Evropské komise zvýší o 1,2 procenta, zatímco v únoru EK jeho růst odhadovala na 1,1 procenta. Více»

MS v Brně uložil v souvislosti s bytovou kauzou dva podmíněné tresty.

Městský soud v Brně na veřejném zasedání uložil dvěma obžalovaným kvůli podplácení podmíněné a peněžité tresty v souvislosti s tzv. brněnskou bytovou kauzou. Soud schválil dohodu o vině a trestu, rozhodnutí je tedy pravomocné. Více»

Na sněhovém poli Mapa republiky je okolo čtyř metrů sněhu.

Na sněhovém poli známém jako Mapa republiky ve východních Krkonoších je stále okolo čtyř metrů sněhu. Z úbočí Studniční hory by mohlo zmizet na přelomu června a července, řekl ČTK mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Více»

Všechny články a aktuality »»