Provozuje:
Juris Real Estate

Více jak polovina zájemců má zájem o menší byty.

Potvrdila čísla za druhé čtvrtletí.

Více jak polovina zájemců má zájem o menší byty.

autor. JURIS REAL

Potvrdila čísla za druhé čtvrtletí.

Nejžádanější velikostí bytu zůstává 2+kk, jak ukázaly výsledky analýzy trhu za druhé čtvrtletí letošního roku. Jen v Praze tvoří podíl těchto nově prodaných bytů 39 procent.

Za nimi následují se 24 procenty 3+kk, 18 procenty 1+kk a 15 procenty 4+kk, dokládá společná analýza společností Trigema, Skanska Reality a Central Group.

„Dvoupokojové byty představuje nedílnou součást valné většiny současných bytových projektů, které se nabízejí. Společně s 1+kk tvoří až polovinu z toho, co se v našich bytových domech při startu prodeje nabízí,“ vysvětluje Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema.

Průměrná podlahová plocha se pohybuje okolo 62 tisíc v Praze 9 a 69 tisíc korun za m2 v Praze10. Jedná se zároveň o ty části města, kde se prodává nejvíce nových bytů. Podíl obou městských částí na celkových prodejích je více než 40 procent.

V Praze 5, která má na prodejích 18procentní podíl, je to necelých 69 m2 a Praze 3 se 14procentním podílem necelých 63 m2. Průměrná podlahová plocha prodaného bytu v hlavním městě je 71,6 m2.

„Menší byty slouží často pro mladé rodiny s jedním dítětem. Mnozí si takové byty mohou pořizovat i jako investici, kterou pronajímají. Vzhledem k tomu, jak jsou nyní úrokové sazby u bankovních vkladů nízké, jsou investice do bydlení vhodnou formou pro zhodnocení naspořených peněz,“ dodává Soural.

Zájem o 2+kk rovněž potvrzují čísla za minulý rok. Z pohledu všech regionů Česka tvořily vloni 2+kk zhruba 37 procent a 3+kk okolo 27 procent všech prodaných bytů.

U 4+kk to bylo cca 15 a 1+kk potom 11,5 procenta, dokládají data společnosti Trigema.

I když je podíl malých bytů v regionech nižší než v Praze, situace zde do velké míry kopíruje situaci z hlavního města. V Praze se za druhé čtvrtletí prodalo 1 750 a v Jihomoravském kraji 675 nových bytů.

S velkým odstupem pak následuje kraj Středočeský, kde se jednalo o zhruba 175, Olomoucký se 115 a Plzeňský se 110 bytovými jednotkami, ukazuje analýza.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dolní Cerekev podává ÚS kvůli možné podjatosti MŽP kvůli úložišti.

Městys Dolní Cerekev podal ÚS díky dosavadnímu řešení námitky obcí o možné podjatosti MŽP v procesu přípravy stavby hlubinného úložiště radioaktivních odpadů. Ministerstvo vyřizuje žádosti SÚRAO o stanovení průzkumných území pro úložiště. Více»

Hlavní město podepíše smlouvy s pachtýři.

Praha uzavře pachtovní smlouvy na 12 zemědělských pozemků, tj. celkem 187 ha s ekologicky hospodařícími farmáři. Jedná se např. o katastry Běchovice, Dolních a Horních Počernic, Dubče, Kyjí, Vysočan, Třeboradic a Točné. Více»

Magistrát hl. m. musí u Budějovické opětovně rozhodnout.

Magistrátní odbor stavebního řádu bude muset znovu projednat umístění stavby administrativního centra Budějovická, s nímž nesouhlasí Městská část Praha 4. Více»

Provoz dobíjecí infrastruktury pro elektroauta dál roste.

Přibyly desítky dobíjecích stanic. Více»

Administrativní budovy v metropoli stárnou.

Realitní trh je v očekávání strategických rekonstrukcí. Více»

Všechny články a aktuality »»