Provozuje:
Juris Real Estate

Více jak polovina zájemců má zájem o menší byty.

Potvrdila čísla za druhé čtvrtletí.

Více jak polovina zájemců má zájem o menší byty.

autor. JURIS REAL

Potvrdila čísla za druhé čtvrtletí.

Nejžádanější velikostí bytu zůstává 2+kk, jak ukázaly výsledky analýzy trhu za druhé čtvrtletí letošního roku. Jen v Praze tvoří podíl těchto nově prodaných bytů 39 procent.

Za nimi následují se 24 procenty 3+kk, 18 procenty 1+kk a 15 procenty 4+kk, dokládá společná analýza společností Trigema, Skanska Reality a Central Group.

„Dvoupokojové byty představuje nedílnou součást valné většiny současných bytových projektů, které se nabízejí. Společně s 1+kk tvoří až polovinu z toho, co se v našich bytových domech při startu prodeje nabízí,“ vysvětluje Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema.

Průměrná podlahová plocha se pohybuje okolo 62 tisíc v Praze 9 a 69 tisíc korun za m2 v Praze10. Jedná se zároveň o ty části města, kde se prodává nejvíce nových bytů. Podíl obou městských částí na celkových prodejích je více než 40 procent.

V Praze 5, která má na prodejích 18procentní podíl, je to necelých 69 m2 a Praze 3 se 14procentním podílem necelých 63 m2. Průměrná podlahová plocha prodaného bytu v hlavním městě je 71,6 m2.

„Menší byty slouží často pro mladé rodiny s jedním dítětem. Mnozí si takové byty mohou pořizovat i jako investici, kterou pronajímají. Vzhledem k tomu, jak jsou nyní úrokové sazby u bankovních vkladů nízké, jsou investice do bydlení vhodnou formou pro zhodnocení naspořených peněz,“ dodává Soural.

Zájem o 2+kk rovněž potvrzují čísla za minulý rok. Z pohledu všech regionů Česka tvořily vloni 2+kk zhruba 37 procent a 3+kk okolo 27 procent všech prodaných bytů.

U 4+kk to bylo cca 15 a 1+kk potom 11,5 procenta, dokládají data společnosti Trigema.

I když je podíl malých bytů v regionech nižší než v Praze, situace zde do velké míry kopíruje situaci z hlavního města. V Praze se za druhé čtvrtletí prodalo 1 750 a v Jihomoravském kraji 675 nových bytů.

S velkým odstupem pak následuje kraj Středočeský, kde se jednalo o zhruba 175, Olomoucký se 115 a Plzeňský se 110 bytovými jednotkami, ukazuje analýza.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS Real Estate připravuje nový projekt v Klecanech.

Developerská společnost CREDITAS Real Estate zahájila předprodej nového rezidenčního projektu Klecanská alej. Více»

Vlastníci bytů převzali I. etapu projektu Bydlení Brandýs.

Brandýs nad Labem má od října stovky nových obyvatel. Stavitelé Bydlení Brandýs dokončili a zkolaudovali během letních měsíců první etapu. Více»

Ostrava daruje Charitě pozemky pro stavbu nového domova pro seniory.

Město se rozhodlo darovat Charitě Ostrava pozemky v Ostravě – Zábřehu. Důvodem je zájem Charity v této oblasti postavit nový domov pro seniory s kapacitou 18 uživatelů. Darování pozemků schválili zastupitelé na svém zářijovém zasedání. Více»

MŽP povolilo průzkum pro úložiště radioaktivního odpadu.

Ministerstvo životního prostředí povolilo průzkum na třech místech zvažovaných pro vybudování úložiště radioaktivního odpadu. Více»

Dodavatelé DSŘ by mohli po zjištění pochybení nést právní následky.

V případě, že by audit ministerstva pro místní rozvoj (dále i jako "MMR") zjistil, že dodavatelé systémů digitalizovaného stavebního řízení (DSŘ) neodvedli kvalitně svojí práci, mohou na základě smluvních podmínek nést následky. Více»

Všechny články a aktuality »»