Provozuje:
Juris Real Estate

Vláda ČR schválila pravidla podpory pro sociální a dostupné byty.

Obce a města budou již brzy moct žádat o peníze na sociální a dostupné byty. Návrh nařízení s pravidly pro získání dotací a úvěrů od státu schválila vláda. Informovalo v tiskové zprávě Ministerstvo pro místní rozvoj.

Vláda ČR schválila pravidla podpory pro sociální a dostupné byty.

autor. JURIS REAL (s využitím ČTK a Týden)

Obce a města budou již brzy moct žádat o peníze na sociální a dostupné byty. Návrh nařízení s pravidly pro získání dotací a úvěrů od státu schválila vláda. Informovalo v tiskové zprávě Ministerstvo pro místní rozvoj.

Letos kabinet počítá s rozdělením jedné miliardy korun. Finanční prostředky se vydají z programu Výstavba ze Státního fondu rozvoje bydlení. Výzvu k podávání žádostí o podporu uveřejní hned poté, co právní předpis začne platit. Účinný má být od 30. dubna. Dotace mají sloužit na pořízení sociálních bytů s nízkým nájemným pro domácnosti, jimž s příspěvkem na bydlení po odečtení normativních bytových nákladů nezbývá ani 1,6násobek životního minima a jsou bez šancí na běžné bydlení. Úvěry by měly být na dostupné byty za obvyklé nájemné pro středně příjmové domácnosti. Radnice je mohou nabídnout rovněž potřebným profesím, a to např. lékařům, učitelům či policistům. "Smyslem financování přes Státní fond rozvoje bydlení je možnost kombinace dotace a výhodného úvěru a nemusí se jednat ani o výstavbu na zelené louce, ale možný je i nákup jednotlivých bytů," konstatovala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). V dalších letech by se podle MMR mohlo ročně v obcích postavit až 2 000 sociálních a dostupných bytů. Pro letošní rok vláda připravila pro program jednu miliardu korun, z toho na sociální byty 650 milionů korun a na zvýhodněné úvěry na dostupné byty 350 milionů korun. V dalších letech by to měly být podle Dostálové dvě miliardy na dotace a miliarda na úvěry. O finanční prostředky by mohly žádat městské části, obce či svazky obcí. Za určitých podmínek by mohly na sociální byty dostat až sto procent nákladů. U dostupného bydlení by bylo možné státní úvěr kombinovat s komerčním úvěrem či vlastními penězi obce.

Vzniknout by měly byty o velikosti 23 až 120 metrů čtverečních, a to v sociálním, dostupném či smíšeném domě. V sociálním domě, kde by byl také domovník či sociální pracovník, by mohlo být nejvýš 12 sociálních bytů s koupelnou s umyvadlem a vanou či sprchou, toaletou a kuchyní s linkou s vařičem a troubou. Nájemci by se museli zavázat, že budou přijímat sociální práci, jestliže by to obec stanovila. Byty za dotace a státní úvěry by měly potřebným sloužit minimálně 20 let. Nařízení vypočítává podklady, které žadatelé musí předložit. Fond s nimi následně uzavře smlouvu. Posléze by se peníze měly začít do jednoho roku čerpat. Výstavba by měla skončit nejpozději do pěti let od uzavření smlouvy a modernizace bytů do tří let.

Sociální byt by podle podkladů k nařízení potřebovalo 62.000 až 65.000 domácností v tzv. tržním selhání. Na běžném trhu se jim kvůli nízkému příjmu a dalším znevýhodněním nedaří přiměřené bydlení najít. Podle analýzy Platformy pro sociální bydlení se loni ve vážné bytové nouzi nacházelo 54.000 domácností. Ministerstvo pro místní rozvoj spočítalo, že by na výstavbu nových sociálních bytů bylo potřeba nejméně 76 miliard bez DPH v cenách roku 2017. Babišova vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů slíbila v programovém prohlášení zákon o sociálním bydlení, upřednostnila ale dotační a úvěrový program. Někteří starostové jeho nastavení už dřív kritizovali. Podle nich je pro malé obce nevýhodný a využívat ho nebudou. Dle názorů expertů na sociální problematiku dotace k vyřešení bytové nouze nestačí. Volají po přijetí speciálního zákona o bydlení. "Program Výstavba svými parametry z velké části nahrazuje původně zamýšlený zákon o sociálním bydlení. Ministerstvo pro místní rozvoj aktuálně připravuje základní teze pro státní Koncepci bydlení po roce 2020, ze které vzejde případná potřeba dalších legislativních norem pro řešení dostupnosti bydlení v České republice," uvedlo ministerstvo.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NET4GAS se loni propadl do ztráty 1,7 miliardy Kč.

Společnost NET4GAS, kterou v závěru loňského roku koupil státní podnik ČEPS, loni prodělal 1,7 miliardy Kč. Předloni přitom společnost zaznamenala zisk přes 6,2 miliardy Kč. Více»

Míra inflace v eurozóně zůstala na 2,4 pct.

Ekonomika EU vzrostla o 0,3 pct. Více»

Ekonomika SRN po poklesu opět roste, v 1. čtvrtletí o 0,2 procenta.

HDP Německa se po poklesu o 0,5 procenta v závěru loňského roku v prvním letošním čtvrtletí zvýšil mezičtvrtletně o 0,2 procenta. Dnes to na základě sezonně, cenově a kalendářně očištěných dat v předběžné zprávě oznámil Spolkový statistický úřad. Více»

HDP v 1. kvartálu meziročně rostl o 0,4 pct.

Analytici vnímají oživení. Více»

Central Group začal prodávat inves. nájemní byty s gar. zhodnocením 5 pct p.a.

Největší rezidenční stavitel Central Group přichází s velmi zajímavým nemovitostním a investičním produktem, který v České republice zatím není. Více»

Všechny články a aktuality »»