Provozuje:
Juris Real Estate

Vláda včera zrušila dávná usnesení, kterými se svěřily pozemky k užívání Rusku.

Vláda ČR včera zrušila devět usnesení ze 70. a 80. let, kterými se svěřily tehdejšímu Sovětskému svazu pozemky do bezplatného užívání k diplomatickým účelům.

Vláda včera zrušila dávná usnesení, kterými se svěřily pozemky k užívání Rusku.

autor. JURIS REAL, ČTK

Vláda ČR včera zrušila devět usnesení ze 70. a 80. let, kterými se svěřily tehdejšímu Sovětskému svazu pozemky do bezplatného užívání k diplomatickým účelům.

Na tiskové konferenci to potvrdili premiér Petr Fiala (ODS) a ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Rusko podle nich pozemky využívá k jiným než diplomatickým účelům, takže není důvod je nadále poskytovat bezplatně.

Podle Fialy nyní bude stát po Rusku požadovat nájemné, které je pro dané pozemky obvyklé. Lipavský řekl, že Česká republika také bude po Rusku vyžadovat navrácení bezdůvodného obohacení za poslední tři roky.

Doplnil, že rozhodnutí vlády bude znamenat nárok státu vůči Rusku ve výši nižších desítek milionů korun.

Podle Fialy vláda zrušila usnesení komunistických vlád tehdy okupovaného Československa, kterými tehdejšímu Sovětskému svazu bezplatně poskytovalo desítky pozemků.

Rusko je podle něj dlouhodobě nevyužívalo pro diplomatické účely, což bylo jednou z podmínek někdejšího rozhodnutí vlád ČSSR. Řekl, že Rusko nereagovalo na opakovaná upozornění české diplomacie. Dnešní rozhodnutí označil za narovnání vztahů. Věc se podle informací ČTK týká pražských bytů u ambasády, ale také budov v Brně, Karlových Varech či rekreačních objektů ve Vlkančicích nebo v Jevanech. Rozhodnutí vlády se dotkne 59 pozemků.

Lipavský sdělil, že Rusko v České republice vlastní 42 budov, všechny kdysi označilo za objekty mise, tedy využívané k diplomatickým účelům. Ministerstvo podle ministra při revizi zjistilo, že desítky z nich k deklarovaným účelům neslouží.

Česká diplomacie proto Rusko vyzvala, aby způsob užívání upřesnilo. Upozornila ho také na "zjevný nesoulad při porušení pravidel" včetně toho, že správa takových nemovitostí podléhá daňovým povinnostem.

Podle důvodové zprávy, kterou má ČTK k dispozici, Rusko výzvy odmítlo, a proto ho ministerstvo v červenci 2020 nótou informovalo, že ČR od daného termínu nemovitosti nesloužící k diplomatickým účelům za místnosti mise neuznává.

Od května 2022 také pozbyly objekty bývalých ruských generálních konzulátů v Karlových Varech a Brně status konzulárních místností.

Česká republika má s Ruskem napjaté diplomatické vztahy po předloňském zjištění českých tajných služeb a vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb.

Počet ruských diplomatů v ČR byl dále snížen i po loňské ruské invazi na Ukrajinu. Na ruském velvyslanectví v Praze aktuálně působí šest diplomatů.

Lipavský poznamenal, že výrazně redukovaná ruská mise nemohla ve svém početním složení všechny budovy k diplomatickým účelům využívat.

Nyní bude podle ministra bezplatné využívání pozemků nahrazeno standardními nájemními smlouvami. "Zároveň počítáme s tím, že vyzveme ruskou stranu, aby vydala to bezdůvodné obohacení za předchozí tři roky zpětně, kdy nemovitosti užívala k účelům, které nebyly spojeny s diplomatickou činností," uvedl Lipavský. Nárok očekává ve výši nižších desítek milionů korun.

Některé z nemovitostí jsou podle ministerstva využívány ke komerčním účelům. "Pro úplnost je současně třeba dodat, že celková rozloha pozemků bezplatně užívaných Ruskou federací v České republice (92.001 metrů čtverečních (m2), z toho 87.863 m2 státních) a Českou republikou v Ruské federaci (26.875 m2) zdaleka nerespektuje princip reciprocity," informoval resort v předkládací zprávě vládě.

Ministerstvo v ní upozornilo také na možnost, že krok povede k ruské reakci s ohledem na Český dům v Moskvě, který sice vlastní Česko, nachází se ale na pozemku v majetku Ruska.

"Určitým "zajišťovacím" institutem za tímto účelem zůstává objekt tzv. "Ruské školy", jehož užívání k diplomatickým účelům je rovněž přinejmenším sporné, avšak s ohledem na existenci mezivládní dohody a s přihlédnutím k tomu, že se jedná o objekt využívaný ke státním nekomerčním účelům, předmětem navrhovaného narovnání není," oznámil resort. Ruská škola od vyhoštění ruských diplomatů nefunguje.

Lipavský návrh předložil vládě už v březnu, kvůli dodatečnému právnímu posouzení záležitosti ale materiál tehdy z jednání stáhl.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»