Provozuje:
Juris Real Estate

Výbor PS podpořil, aby daň z nabytí nemovitosti platil kupující.

Daň z nabytí nemovitých věcí bude zřejmě platit jen kupující. Dnes to doporučil schválit sněmovní rozpočtový výbor v novele příslušného zákonného opatření Senátu.

Výbor PS podpořil, aby daň z nabytí nemovitosti platil kupující.

autor. JURIS REAL

Daň z nabytí nemovitých věcí bude zřejmě platit jen kupující. Doporučil to schválit sněmovní rozpočtový výbor v novele příslušného zákonného opatření Senátu.

Vláda ČR si od této změny slibuje větší jednoznačnost zákona i lepší výběr daně.

Současný zákon dává možnost oběma stranám obchodně-realitní transakce, aby se dohodly, která z nich daň zaplatí; zpravidla ji platí prodávající a kupující je v pozici ručitele.

Projednávaná předloha institut ručení za daň ruší, informovala poslance náměstkyně ministra financí Alena Schillerová. Podle ní šlo o komplikovaný institut.

Poslancům také řekla, že ministerstvo navrhovanou změnu konzultovalo i s bankami a má od nich informace, že by kvůli změně v osobě poplatníka neměly nastat problémy při poskytování hypoték.

Daň z nabytí platí nabyvatel nemovitosti již podle současné právní úpravy, a to ve stanovených případech, jako jsou třeba dražby nebo vydržení.

Aby daň platil pouze kupující, navrhovala už bývalá vláda Petra Nečase (ODS). V říjnu 2013 ovšem Senát schválil zákonné opatření, které umožnilo současný stav.

Výbor odmítl návrh Vladislava Vilímce (ODS), který navrhoval snížit sazbu daně z nabytí ze současných čtyř procent na tři nebo dvě procenta. Ministerstvo financí argumentovalo výpadkem příjmů státního rozpočtu. Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura ale prohlásil, že jde o zanedbatelné procento v rámci všech daňových příjmů a normálně hospodařící vláda by si s tím poradila.

Legislativní novela také bez dalších podmínek osvobozuje kraje, obce a jejich svazky od placení daně z nabytí. Výbor doporučil, aby v takovém případě samosprávy nemusely ani podávat daňové přiznání.

Podle Věry Kovářové (TOP 09 a Starostové) by to obci o 2000 obyvatelích mohlo ušetřit ročně desítky hodin práce. Náměstkyně Schillerová s tímto návrhem souhlasila.

Předloha má také zjednodušit určení základu daně v případě směny nemovitých věcí. Další změna se týká osvobození prvního úplatného nabytí nových staveb a jednotek. Nově se toto osvobození bude vztahovat pouze na stavby a jednotky dokončené nebo užívané, nikoliv na rozestavěné.

Novela rovněž mění koncepci zdanění nabytí inženýrských sítí a od daně osvobozuje nabytí nemovitých věcí územními samosprávnými celky ve veřejném zájmu.

Zdaňovat se mají pouze ty budovy podle katastrálního zákona, které jsou součástí inženýrských sítí.

Změna zákonného opatření měla platit od 1. dubna letošního roku, což už se ale nestihne. Výbor proto doporučil, aby začala platit prvním dnem třetího měsíce po vyhlášení novely ve sbírce.

Vláda odhaduje, že v letošním roce vybere stát na dani z nabytí asi deset miliard korun.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Závěr NS neobstojí, uvedl ÚS v kauze exekuce majetku babičky.

Výklad Nejvyššího soudu je formalistický, nedostatečný, v hodnotovém rozporu se samotnou koncepcí vyživovací povinnosti a péče o nezaopatřené děti ve smyslu Listiny, uvedl Ústavní soud. Více»

Novela vodního zákona se vrací do druhého čtení.

Poslanci doplní návrhy. Více»

E.ON zlevnil energie s fixací.

Od května sníží ceny plynu i klientům bez závazku. Více»

Vinaři se vyjádří k situaci ve vinicích a vyčíslí škody způsobené mrazy.

ČTK bude dnes od 11:55 hod. živě vysílat tiskovou konferenci Svazu vinařů ČR k aktuální situaci ve vinicích a vyčíslení škod, které napáchaly mrazy. Zúčastní se jí prezident svazu Martin Chlad a zástupci všech vinařských podoblastí. Více»

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Všechny články a aktuality »»