Provozuje:
Juris Real Estate

Výhodný úvěr pro zájemce o dotaci z programu Oprav dům po babičce

Ministerstvo životního prostředí (dále i jako "MŽP") poskytne žadatelům o dotace z programu Oprav dům po babičce výhodnější 3,5procentní úvěr.

Výhodný úvěr pro zájemce o dotaci z programu Oprav dům po babičce

autor. JURIS REAL, ČTK

Ministerstvo životního prostředí (dále i jako "MŽP") poskytne žadatelům o dotace z programu Oprav dům po babičce výhodnější 3,5procentní úvěr.

Úřad úvěry vyjednal s Asociací českých stavebních spořitelen (AČSS) a Českou bankovní asociací (ČBA).

Účelem bylo, aby se dotační program vhodný k rekonstrukci rodinných domů stal dostupnější pro více občanů.

Žurnalistům tyto informace sdělili ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a zástupci asociací. Podpora s nižším úvěrem se začne vyplácet od února příštího roku, v lednu začne poradenství ze strany bank a spořitelen.

"Úvěry budou pro domácnosti dostupnější než běžně nabízené komerční produkty. Úročeny budou maximálně polovinou úrokové sazby stanovené ČNB platné v aktuálním období pro úvěry na bydlení. V současném období se bude pohybovat okolo 3,5 procenta," uvedl Hladík.

Průměrný úvěr momentálně činí okolo sedmi procent. Hladík doplnil, že polovina průměrného úvěru byla zvolena proto, aby byly úvěry konkurenceschopné privátním poskytovatelům půjček.

Pokud by úrokové sazby klesly, snížil by se podle Hladíka rovněž úvěr určený na splátku dotační podpory, tak aby byl stále maximálně jejich polovinou.

Podle bankovní statistiky ČNB činily v říjnu průměrné sazby nezajištěných překlenovacích úvěrů u stavebních spořitelen 7,25 procenta, průměrné sazby úvěrů zajištěných zástavním právem k nemovitosti 5,82 procenta. Průměrné sazby úvěrů ze stavebního spoření činily 3,85 procenta.

Půjčku bude možné splácet po dobu 20 let. To by se podle Hladíka v kombinaci s nízkým úrokem mělo projevit v nízkých měsíčních splátkách.

Žádosti o podporu na rekonstrukci rodinných domů přijímá Státní fond životního prostředí (SFŽP). Fond poskytne finančním domům částku pohybující se okolo tří miliard korun z modernizačního fondu, celkově se tedy navýší na šest miliard korun.

Modernizační fond je plněn výnosy z prodeje emisních povolenek. Tyto evropské peníze mohou jednotlivé členské státy čerpat a poskytovat v rámci různých dotačních výzev, které mají pomáhat v dekarbonizaci ekonomiky.

Nově budou poskytovat úvěry na renovace také stavební spořitelny. Ty s bankami budou poskytovat od ledna poradenství ke všem dotačním titulům programu Nová zelená úsporám.

O podporu z programu Oprav dům po babičce zažádalo za necelé tři měsíce takřka 600 žadatelů. Rekonstrukce by podle Hladíka mohla rodinám přinést úsporu za vytápění až 39.000 korun za rok a 21.000 korun ročně za energie.

Při započtení úspor za energie a vytápění by splátka úvěru v hodnotě milionu korun podle Hladíka ve splatném období 20 let mohla činit 2.000 korun měsíčně.

Žadatelé o podporu z programu Oprav dům po babičce nesmí vlastnit žádnou další nemovitost určenou pro bydlení, tedy byt či dům. Může ale mít polnosti a lesy.

Zároveň všichni členové domácnosti musí mít v podpořené nemovitosti trvalý pobyt a využívat ji k bydlení po dobu deseti let od dokončení projektu. Toto omezení se nevztahuje na děti, které se v dané době osamostatní.

Na komplexní zateplení je možné přes program získat až jeden milion korun, u menších rekonstrukcí, jako jsou např. výměna oken a dveří, zateplení fasády, střechy, stropu či podlahy, lze zažádat max. o 150.000 korun.

Dotace ale nesmí přesáhnout více než polovinu realizačních výdajů. Prostřednictvím programu Oprav dům po babičce rozdělí stát mezi žadatele 40 miliard korun.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Končící topnou sezonu v ČR výrazně ovlivnilo teplé počasí.

Teplárny po celé zemi tak zaznamenaly meziročně nižší odběry, pokles se většinou pohyboval mezi pěti až 15 procenty, zjistila ČTK. Více»

Elektřina i plyn v EU ve druhém pololetí zlevnily.

V České republice elektřina naopak zdražila. Více»

Mráz měl negativní vliv rovněž na lesy.

Buky, duby i jedle částečně pomrzly. Více»

Roztyly Plaza se v roce 2024 stala 1. nově otevřenou komer. budovou v metropoli.

Společnost Passerinvest Group otevřela svou v březnu zkolaudovanou administrativní budovu Roztyly Plaza svým nájemcům. Ta se nachází v Praze 11, přímo u stanice metra C Roztyly. Jedná se o první budovu plánové výstavby v lokalitě. Více»

Součástí brněnského projektu Dornych bude lifestylový hotel NYX.

Projekt Dornych skupiny Crestyl, který v následujících letech nahradí staré obchodní centrum v sousedství brněnského hlavního nádraží, nabídne i hotel. Více»

Všechny články a aktuality »»