Provozuje:
Juris Real Estate

Výkupy nemovitostí frčí.

Protože naše real. kancelář rovněž rozsáhle provádí výkupy nemovitostí, nemohli jsme nepřehlédnout zajímavý článek H. Farghali s názvem Prodej bytů v tísni roste, který byl otištěn dne 17. 6. 2011 v deníku Mf DNES v příloze Ekonomika na str. 8A.

Výkupy nemovitostí frčí.

Protože naše společná realitní a advokátní kancelář rovněž rozsáhle provádí výkupy nemovitostí, nemohli jsme nepřehlédnout zajímavý článek Hany Farghali s názvem Prodej bytů v tísni roste, který byl otištěn dne 17. 6. 2011 v deníku Mladá fronta DNES v příloze Ekonomika na str. 8A.

autor. JURIS REAL

Prodej bytů v tísni roste.

Lidé stále častěji žádají peníze za byty hned a rychle. Jsou tak ochotni přistoupit na nabídky realitních kanceláří, které jim nabízí „na ruku“ 50 až 70 procent ceny. Výkupy nemovitostí vzrostly dvojnásobně.

Počet lidí, kteří se dostávají do finanční tísně, roste a s tím jejich ochota prodat svůj majetek prakticky za jakoukoli cenu. Realitní kanceláře proto mají letos žně – při okamžité platbě jsou lidé schopni přistoupit i na poloviční cenu. „Nejčastěji vykupujeme byty od lidí, kteří se dostanou do finančních problémů, velmi často za námi však chodí klienti i s tím, že se rozvádějí a potřebují peníze na majetkové vypořádání“, uvádí obchodní ředitel sítě realitních kanceláří Next Reality Robert Hanzl. Jeho firma letos čeká výkup téměř sta bytů, na trhu jsou však rivalové, kteří kupují stovky bytů. Jde o realitní firmy Sting a M&M Reality. Zatímco za celý loňský rok M&M Reality vykoupila 207 nemovitostí, dosavadní vývoj napovídá, že letos by to mělo být přes pět set. „Nejvíce požadavků – řádově o 15 procent více – chodí z regionů Bruntálsko, Jesenicko, severní Čechy, Orlickoústecko, Příbramsko a z okolí Ostravy. Naopak například v Praze se nevykupuje moc dobře, protože klienti mají často zkreslené požadavky a cenové nároky,“ vyjmenoval Miroslav Jonáš, spolumajitel firmy. Podobně je na tom i realitka Sting, která z pohledu loňských transakcí byla největší na trhu. Její ředitel Michal Piťucha uvádí, že za rok 2010 platili „na ruku“ v 345 případech a v polovině letošního roku to bylo už 210krát. „U těchto typů transakcí očekáváme meziroční nárůst kolem třiceti procent,“ říká Piťucha s tím, že veškeré výkupy realizuje uzavřený nemovitostní fond, který Sting jako jedna z mála realitních sítí má. Výkupní ceny začínají na 50 procentech tržní ceny a končí na 70 procentech. Platí, že čím žádanější lokalita a nemovitost, tím lepší výkupní cena.

Nucené prodeje tlačí ceny bytů k zemi.

Na to, že se množí případy, kdy lidé musí prodávat své byty a domy, upozorňuje ve Zprávě o finanční stabilitě za loňský rok i Česká národní banka. Podle ní by dokonce v letošním roce mohly takzvané nucené prodeje, ke kterým dochází zejména ve chvíli, kdy lidé nezvládají platit hypotéky, tlačit k zemi ceny bytů napříč celým trhem. To už podle Hanzla částečně nastalo. „Vykoupili jsme levně byt 3+kk v Praze 5, a protože jde o panelákové bydlení před rekonstrukcí , stlačili jsme jako vůbec první na trhu cenu pod dva miliony korun. Teď čekáme, zda na to bude reagovat i konkurence“, dodal manažer z Next Reality. Prostřednictvím výkupů nemovitostí však nekončí v rukou realitek jen rychloobrátkové zboží jako byty a menší domy do 2, 5 milionu korun. Dle M&M Reality se do vlastnictví kanceláří mohou dostat rybník, starý zámek, ovocný sad či opuštěná výrobní hala. V České republice se výkupy nemovitostí zabývají především realitní kanceláře, které mají jednoho silného vlastníka. V případě velkých franšízových realitek, jako jsou například Re/Max a Century 21, od nichž si podnikatelé jejich značku „kupují“, tento druh transakcí neumožňuje jejich struktura. Přestože totiž nesou všechny pobočky jedno jméno, fungují na sobě nezávisle a nemají tak společné finance.

Jak probíhá výkup nemovitostí?

Pokud majitel spěchá na prodej bytu a nechce jej sám inzerovat, může jej nabídnout realitní kanceláři k okamžitému výkupu jako auto v bazaru. Po prohlídce makléři zhodnotí stav nemovitosti, její šance na prodej, prověří právní pozadí a zpravidla do týdne navrhnou cenu. Ta bývá obvykle o 30 až 50 nižší než aktuální tržní. Snížení ceny zdůvodňují realitky tím, že z prodeje nemovitostí platí daň z převodu a někdy i DPH.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dolní Cerekev podává ÚS kvůli možné podjatosti MŽP kvůli úložišti.

Městys Dolní Cerekev podal ÚS díky dosavadnímu řešení námitky obcí o možné podjatosti MŽP v procesu přípravy stavby hlubinného úložiště radioaktivních odpadů. Ministerstvo vyřizuje žádosti SÚRAO o stanovení průzkumných území pro úložiště. Více»

Hlavní město podepíše smlouvy s pachtýři.

Praha uzavře pachtovní smlouvy na 12 zemědělských pozemků, tj. celkem 187 ha s ekologicky hospodařícími farmáři. Jedná se např. o katastry Běchovice, Dolních a Horních Počernic, Dubče, Kyjí, Vysočan, Třeboradic a Točné. Více»

Magistrát hl. m. musí u Budějovické opětovně rozhodnout.

Magistrátní odbor stavebního řádu bude muset znovu projednat umístění stavby administrativního centra Budějovická, s nímž nesouhlasí Městská část Praha 4. Více»

Provoz dobíjecí infrastruktury pro elektroauta dál roste.

Přibyly desítky dobíjecích stanic. Více»

Administrativní budovy v metropoli stárnou.

Realitní trh je v očekávání strategických rekonstrukcí. Více»

Všechny články a aktuality »»