Provozuje:
Juris Real Estate

Za nižším počtem dokončených bytů jsou vysoké ceny a nízká poptávka.

Za nižším počtem dokončených bytů v letošním září, o kterém informoval Český statistický úřad, jsou dlouhodobě extrémně vysoké ceny stavebních prací a materiálu v kombinaci se sníženou poptávkou po vlastním bydlení.

Za nižším počtem dokončených bytů jsou vysoké ceny a nízká poptávka.

autor. JURIS REAL, ČTK

Za nižším počtem dokončených bytů v letošním září, o kterém informoval Český statistický úřad, jsou dlouhodobě extrémně vysoké ceny stavebních prací a materiálu v kombinaci se sníženou poptávkou po vlastním bydlení.

ČTK to řekli oslovení experti. Nárůst započaté bytové výstavby podle nich není důkazem oživování realitního trhu. Dokazují to meziročně nižší počty vydaných stavebních povolení a zprávy od některých výrobců stavebních materiálů, kteří v důsledku slabé poptávky omezují výrobu, uvedli. "Asi nemá smysl zatím přeceňovat výsledky bytové výstavby, která si meziročně připisuje nárůst o čtvrtinu. V tomto směru je však třeba dodat, že se tempo počítá z nejslabšího loňského výsledku, kdy se začalo stavět pouze 2 500 bytů, v Praze tehdy jen 83. Proto tato nová "dynamika" není ani překvapující, ani neznamená změnu dosavadního trendu," sdělil ekonom banky Creditas a analytik Petr Dufek.

Z poměrně pozitivních čísel za září nelze podle generálního ředitele developerské společnosti Ekospol Evžena Korce vyvozovat žádné optimistické závěry. V Praze ČSÚ eviduje od počátku roku ve výstavbě 3 390 zahájených bytů. Podle Korce je ale potřeba stavět minimálně 10.000 nových bytů ročně. "Takovým číslům se letos ani zdaleka nepřiblížíme. Tím spíše, že letos bylo hned několik měsíců, kdy se zahájilo méně než sto nových bytů. Nejhorší byl z tohoto pohledu květen, kdy stavební firmy v Praze zahájily stavbu pouhých 48 nových bytů," řekl Korec.

Nabídka nemovitostí je nadále omezená také podle ekonoma a analytika Komerční banky Martina Gürtlera. Za nedostatečnou výstavbou podle jeho názoru stojí podobně jako v několika posledních měsících kombinace vysokých úrokových sazeb a cen stavebních materiálů, které současně snižují poptávku po stavebních pracích. "Ke zlepšení této situace nepřispívá klesající počet nově vydaných stavebních povolení, který byl v září meziročně nižší o 10,2 procenta. Počet dokončených bytů pak dokonce klesl o 25,9 procenta, počet těch zahájených se ale o 24,6 procenta zvýšil. Vyšší dynamika počtu nově zahájených bytů však částečně souvisí s nízkou srovnávací základnou loňského roku," uvedl Gürtler.

Nižší poptávka po stavebních materiálech donutila některé české výrobce pozastavit výrobu ve svých závodech. Své výrobní závody odstavují na zimu např. největší čeští výrobci cihel Wienerberger a Heluz. Firmy očekávají meziroční pokles v letošních tržbách až o 50 procent. V prvním až třetím čtvrtletí 2023 začala výstavba 27.304 bytů, tedy meziročně o 14,6 procenta méně. K poklesu přispěly podle ČSÚ hlavně výsledky z druhého kvartálu. Od začátku roku se dokončilo 25.957 bytů a tento počet meziročně klesl o 3,5 procenta. Podle ČSÚ stavební výroba v České republice v září meziročně vzrostla o 1,7 procenta, přičemž předtím dva měsíce klesala. Pozemní stavby zaznamenaly meziroční růst o 2,2 a inženýrské o 0,5 procenta. V meziměsíčním srovnání byla stavební produkce nižší o 0,2 procenta.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Končící topnou sezonu v ČR výrazně ovlivnilo teplé počasí.

Teplárny po celé zemi tak zaznamenaly meziročně nižší odběry, pokles se většinou pohyboval mezi pěti až 15 procenty, zjistila ČTK. Více»

Elektřina i plyn v EU ve druhém pololetí zlevnily.

V České republice elektřina naopak zdražila. Více»

Mráz měl negativní vliv rovněž na lesy.

Buky, duby i jedle částečně pomrzly. Více»

Roztyly Plaza se v roce 2024 stala 1. nově otevřenou komer. budovou v metropoli.

Společnost Passerinvest Group otevřela svou v březnu zkolaudovanou administrativní budovu Roztyly Plaza svým nájemcům. Ta se nachází v Praze 11, přímo u stanice metra C Roztyly. Jedná se o první budovu plánové výstavby v lokalitě. Více»

Součástí brněnského projektu Dornych bude lifestylový hotel NYX.

Projekt Dornych skupiny Crestyl, který v následujících letech nahradí staré obchodní centrum v sousedství brněnského hlavního nádraží, nabídne i hotel. Více»

Všechny články a aktuality »»