Provozuje:
Juris Real Estate

Zájem Čechů o fotovoltaická zařízení je rekordní.

Tuzemské domácnosti, firmy i úřady mají letos rekordní zájem o fotovoltaické elektrárny a další úsporná energetická řešení.

Zájem Čechů o fotovoltaická zařízení je rekordní.

autor. JURIS REAL, ČTK

Tuzemské domácnosti, firmy i úřady mají letos rekordní zájem o fotovoltaické elektrárny a další úsporná energetická řešení.

Počet instalací těchto zařízení se podle jejich výrobců ještě před koncem roku proti loňsku několikanásobně zvedl. Spolu s tím roste i cena zařízení a prodlužuje se doba jejich dodání.

Poptávka po fotovoltaikách se začala podle výrobců výrazně zvyšovat už loni na podzim.

Projevily se totiž tehdejší první otřesy na energetickém trhu, jako byl krach společnosti Bohemia Energy. Letos poptávkový boom ještě umocnily vysoká inflace a ruská agrese na Ukrajině.

"Česká energetika se rychle mění. Podniky i obce chtějí energetické úspory a fotovoltaické elektrárny, které jim umožňují zajistit si část výroby elektřiny z vlastního zdroje na desítky let dopředu," řekl k současnému zájmu generální ředitel ČEZ Esco Kamil Čermák.

Růst zájmu je patrný i u domácností. Např. ČEZ Prodej letos do konce září instaloval 2 701 fotovoltaických zařízení v domácnostech, což je meziročně zhruba trojnásobek.

"Trend je jasný a v příštím roce nás čeká další zrychlení,“ konstatoval generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec. Podle něj je aktuální poptávka nejvyšší v historii. Násobný růst instalací zaznamenal také E.ON.

"Meziročně jsme letos instalovali o více než 100 procent více fotovoltaik pro domácnosti," uvedl vedoucí zákaznických řešení E.ON Ondřej Hájek. Zájem klientů podle jeho názoru meziročně vzrostl více než čtyřnásobně.

V innogy se letos kvůli velkému zájmu zákazníků o fotovoltaiku rozšířily obchodní týmy i instalační kapacity. "I díky tomu meziročně navýšíme počet instalací domácích fotovoltaických elektráren o více než 100 procent. Letošní rok zakončíme s bilancí bezmála 1000 postavených fotovoltaik," sdělil mluvčí Pavel Grochál.

Společnost S-Power Energies letos navýšila na přibližně trojnásobek počet smluv s firemními klienty. U domácností po loňském prudkém nárůstu počtu instalací o 60 procent musela letos brzdit své marketingové i obchodní aktivity.

Enormní poptávka zároveň prodlužuje termíny instalací. "Ještě loni celý proces trval od prvotní poptávky až do prvního paralelního připojení tři až pět měsíců, dnes se tyto lhůty natáhly na devět a v některých regionech až dvanáct měsíců," podotkl a uzavřel Hájek.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»