Provozuje:
Juris Real Estate

Zájem o koupi bytu přes hypotéku v září mírně vzrostl.

Od 1. října (tj. ode dneška) začínají platit zpřísněné podmínky pro poskytování hypoték. Podle většiny developerů se tím sníží poptávka, naopak vzrostou ceny nájmů.

Zájem o koupi bytu přes hypotéku v září mírně vzrostl.

autor. JURIS REAL

Od 1. října (tj. ode dneška) začínají platit zpřísněné podmínky pro poskytování hypoték. Podle většiny developerů se tím sníží poptávka, naopak vzrostou ceny nájmů.

Odhady, kolika klientů se opatření dotkne, se pohybují od jednotek procent zhruba do pětiny.

"V poslední době byl o byty zvýšený zájem, a to v řadě případů právě o nákup na hypoteční úvěr. Předpokládáme, že šlo o zvýšenou poptávku v důsledku snahy klientů využít ještě výhodných podmínek pro získání hypotéky. Ovšem v posledních dnech už nebyl zájem tak silný. Některé banky začaly uplatňovat zpřísněná opatření už dříve. A navíc koupě bytu není většinou záležitost několika dní," sdělila mluvčí developerské společnosti Central Group Marcela Fialková. Zvýšený zájem evidoval v posledních týdnech také Ekospol. "Zatímco normálně tvoří byty prodané na hypotéku polovinu prodejů, nyní uvažovali o hypotéce dva ze tří zájemců. Ovšem nesmyslný diktát ČNB odstřihne od hypotéky až pětinu zájemců. Např. čerství absolventi nebo mladé rodiny na vlastní byt v Praze prakticky nedosáhnou," uvedl generální ředitel Ekospolu Evžen Korec.

Finep podle mluvčího Davida Jiruška sleduje mírný nárůst poptávky proti sledovanému období v minulém roce. U novostaveb však nejde o nic zásadního. "Podle našich odhadů se nové opatření ČNB dotkne maximálně čtyř procent klientů. Důvodem je mimo jiné rostoucí proporce investorů, kteří byty kupují s cílem je dále pronajímat. Ti čerpají hypotéky výjimečně," uvedl Jirušek. Jiná je podle něj situace na trhu starších bytů, kde hypotéku využívá téměř 70 procent kupujících. "Předpokládáme, že tady regulace znemožní nákup nemovitosti asi desetině klientů," doplnil. Podle předsedy představenstva Trigemy Marcela Sourala se zpřísnění podmínek může projevit v posledních měsících roku, kdy developeři obvykle prodávají více bytů. "Poptávka může být tentokrát nižší," podotkl.

Skanska Reality ani Karlín Group zvýšenou poptávku v posledních týdnech nezaznamenaly. "Zpřísnění pravidel nepřisuzujeme zásadní význam," uvedl generální ředitel Karlín Group Jan Ludvík. Podle ředitele developerské společnosti Star Group Tala Groznera se zájem klientů výrazně nezvýšil ani před opatřeními ČNB v roce 2016. Hypoteční specialista poradenské společnosti Chytrý Honza Daniel Horňák očekává, že vlastní bydlení financované hypotékou se zařadí do kategorie luxusního zboží. "Přetrvávající nedostatek nemovitostí k nájemnímu bydlení bude hnát nájmy nahoru. Paradoxně tak sice ČNB ochraňuje klienty před drahými úvěry, ti ale budou bydlet v předražených nájemních bytech," dodal.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NET4GAS se loni propadl do ztráty 1,7 miliardy Kč.

Společnost NET4GAS, kterou v závěru loňského roku koupil státní podnik ČEPS, loni prodělal 1,7 miliardy Kč. Předloni přitom společnost zaznamenala zisk přes 6,2 miliardy Kč. Více»

Míra inflace v eurozóně zůstala na 2,4 pct.

Ekonomika EU vzrostla o 0,3 pct. Více»

Ekonomika SRN po poklesu opět roste, v 1. čtvrtletí o 0,2 procenta.

HDP Německa se po poklesu o 0,5 procenta v závěru loňského roku v prvním letošním čtvrtletí zvýšil mezičtvrtletně o 0,2 procenta. Dnes to na základě sezonně, cenově a kalendářně očištěných dat v předběžné zprávě oznámil Spolkový statistický úřad. Více»

HDP v 1. kvartálu meziročně rostl o 0,4 pct.

Analytici vnímají oživení. Více»

Central Group začal prodávat inves. nájemní byty s gar. zhodnocením 5 pct p.a.

Největší rezidenční stavitel Central Group přichází s velmi zajímavým nemovitostním a investičním produktem, který v České republice zatím není. Více»

Všechny články a aktuality »»