Provozuje:
Juris Real Estate

Zajímavá novela občanského zákoníku týkající se nájemního bydlení.

V dnešní aktualitě přinášíme zajímavý článek Vladimíra Čechlovského, se kterým jsme se setkali na stránkách deníku Právo dne 4. 5. 2011.

Zajímavá novela občanského zákoníku týkající se nájemního bydlení.

V dnešní aktualitě přinášíme zajímavý článek Vladimíra Čechlovského, se kterým jsme se setkali na stránkách deníku Právo dne 4. 5. 2011.

autor. JURIS REAL

Když nájemník prohraje soud, zpětně doplatí nájem.

Jestliže nájemník prohraje s majitelem soud o zvýšení nájemného, zpětně mu bude muset doplatit dlužné nájemné od okamžiku podání žaloby k soudu. Sněmovna totiž při hlasování o novele občanského zákoníku, kterou jí vrátil Senát s pozměňovacími návrhy, odmítla jeho návrh, aby soud mohl po zvážení rozhodnout o zvýšení nájemného až ke dni vydání rozsudku. Novelu ještě musí podepsat prezident Václav Klaus. Podle opozice povinnost doplatit nájemné ke dni podání žaloby prosadila do vládního návrhu lobby majitelů domů a bude to mít vážný dopad na mnoho nájemníků. Například podle Milady Hálíkové (KSČM) budou lidé vzhledem k délce trvání soudních sporů doplácet desítky i stovky tisíc korun. Přitom nájemníci nyní nemají dostatek informací, aby správně posoudili, jaká je opravdová výše místně obvyklého nájemného. Při sjednávání nájemného má prioritu dohoda. Novela určuje, že když nájemce nesdělí pronajímateli písemně do dvou měsíců od doručení návrhu na zvýšení nájemného, že s ním souhlasí, má pronajímatel právo podat ve lhůtě dalších tří měsíců žalobu k soudu. Soud pak na návrh pronajímatele rozhodne o určení nájemného, které je v místě a čase obvyklé. Novela mimo jiné omezuje přechod nájmu po smrti nájemníka na dva roky. Během této doby se musí jeho blízcí domluvit s pronajímatelem o dalších podmínkách nájmu bytu nebo si najít jiné bydlení. Dvouletá lhůta se nebude týkat jen osob starších 70 let a nezletilých.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dolní Cerekev podává ÚS kvůli možné podjatosti MŽP kvůli úložišti.

Městys Dolní Cerekev podal ÚS díky dosavadnímu řešení námitky obcí o možné podjatosti MŽP v procesu přípravy stavby hlubinného úložiště radioaktivních odpadů. Ministerstvo vyřizuje žádosti SÚRAO o stanovení průzkumných území pro úložiště. Více»

Hlavní město podepíše smlouvy s pachtýři.

Praha uzavře pachtovní smlouvy na 12 zemědělských pozemků, tj. celkem 187 ha s ekologicky hospodařícími farmáři. Jedná se např. o katastry Běchovice, Dolních a Horních Počernic, Dubče, Kyjí, Vysočan, Třeboradic a Točné. Více»

Magistrát hl. m. musí u Budějovické opětovně rozhodnout.

Magistrátní odbor stavebního řádu bude muset znovu projednat umístění stavby administrativního centra Budějovická, s nímž nesouhlasí Městská část Praha 4. Více»

Provoz dobíjecí infrastruktury pro elektroauta dál roste.

Přibyly desítky dobíjecích stanic. Více»

Administrativní budovy v metropoli stárnou.

Realitní trh je v očekávání strategických rekonstrukcí. Více»

Všechny články a aktuality »»