Provozuje:
Juris Real Estate

Zákaz táborů může podle asociace zničit vlastníky areálů či agentury.

Zákaz konání letních táborů v tomto roce kvůli riziku šíření koronaviru by mohl být likvidační pro majitele táborových areálů a cestovní kanceláře či agentury zaměřené na dětskou rekreaci.

Zákaz táborů může podle asociace zničit vlastníky areálů či agentury.

autor. JURIS REAL, ČTK

Zákaz konání letních táborů v tomto roce kvůli riziku šíření koronaviru by mohl být likvidační pro majitele táborových areálů a cestovní kanceláře či agentury zaměřené na dětskou rekreaci.

Ve svém prohlášení to uvedl přípravný výbor Asociace dětské rekreace ČR.

Podle něj by těmto společnostem mohla vzniknout škoda ve výši celoročního příjmu.

Chtějí proto, aby s nimi vláda o možnostech konání letních pobytů jednala a vyjasnila, jak by jim případně pomohla.

O prohlášení výboru ČTK informoval jeho člen Michal Chmelař.

Vládní harmonogram uvolňování opatření proti covidu-19 zatím počítá s tím, že by se od 8. června mohly konat např. sportovní akce až pro 50 lidí a zotavovací akce pro děti ve věku do 15 let, mezi které patří třeba školy v přírodě.

Plánování letních táborů by se podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) mohlo upřesnit podle vývoje epidemie zřejmě v polovině května.

V případě příznivého vývoje situace by podle vyjádření epidemiologa Rastislava Maďara možná mohly být v červenci tábory pro některé skupiny o počtu nanejvýš 50 dětí.

Táborové areály se podle výboru Asociace dětské rekreace ČR užívají v mnoha případech jen o prázdninách, takže pokud by se tábory nekonaly, vlastníkům by mohla vzniknout škoda ve výši celoročního příjmu.

To by podle zástupců asociace mohlo být likvidační i pro cestovní kanceláře, agentury a spolky zaměřené na dětskou rekreaci.

Chtěli by proto vědět, jakým způsobem by jim stát vynahradil vzniklé škody v řádu stovek milionů a jak by se stát postavil k situaci organizátorů, na něž se - na rozdíl od cestovních kanceláří - zatím podle výboru nevztahuje možnost vystavení poukázek s případným odložením vratky za zrušený zájezd do září 2021.

Zástupci asociace by chtěli s hygieniky a epidemiology jednat o možných řešeních.

Zmiňovaný limit 50 dětí na táboře považují za iracionální. Podle výboru mají táborové areály různé zázemí a velikost, tudíž není možné stanovit pro ně jeden početní limit.

Asociace dětské rekreace zároveň vyjádřila pochybnosti o logice při uvolňování některých opatření proti koronaviru.

Podle jejího výboru by bylo dobré vyjasnit třeba to, proč by mohly tábory v přírodě představovat pro šíření nákazy větší riziko než např. hotely či restaurace, jejichž otevření vláda předpokládá 25. května.

Upozornila, že od stejného data by se do základních škol měly začít vracet i mladší školáci.

Letních táborů se dle asociace každoročně účastní zhruba čtvrt milionu dětí.

Na prvním stupni základních škol je podle dat ministerstva školství zhruba 563.000 dětí. Kolik by se jich 25. května mohlo do škol vrátit, zatím není jasné.

Plaga s Maďarem původně zmínili, že při dobrém vývoji epidemie by tábory mohly být až v srpnu, pokud vůbec.

Zástupci organizátorů dětských táborů pak zaslali vládě a hlavní hygieničce dopis, ve kterém je vyzvali k diskusi o podmínkách pro tábory od července.

Argumentovali v něm, že riziko přenosu nákazy covid-19 je na letních táborech kontrolovatelné.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Závěr NS neobstojí, uvedl ÚS v kauze exekuce majetku babičky.

Výklad Nejvyššího soudu je formalistický, nedostatečný, v hodnotovém rozporu se samotnou koncepcí vyživovací povinnosti a péče o nezaopatřené děti ve smyslu Listiny, uvedl Ústavní soud. Více»

Novela vodního zákona se vrací do druhého čtení.

Poslanci doplní návrhy. Více»

E.ON zlevnil energie s fixací.

Od května sníží ceny plynu i klientům bez závazku. Více»

Vinaři se vyjádří k situaci ve vinicích a vyčíslí škody způsobené mrazy.

ČTK bude dnes od 11:55 hod. živě vysílat tiskovou konferenci Svazu vinařů ČR k aktuální situaci ve vinicích a vyčíslení škod, které napáchaly mrazy. Zúčastní se jí prezident svazu Martin Chlad a zástupci všech vinařských podoblastí. Více»

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Všechny články a aktuality »»