Provozuje:
Juris Real Estate

Základní sazba ČNB zůstává na sedmi pct v souladu s očekáváním trhu.

Bankovní rada České národní banky ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Pro zachování sazeb na úrovni, která platí od června, hlasovalo pět členů bankovní rady, dva navrhovali zvýšení o půl procentního bodu.

Základní sazba ČNB zůstává na sedmi pct v souladu s očekáváním trhu.

autor. JURIS REAL, ČTK

Bankovní rada České národní banky ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Pro zachování sazeb na úrovni, která platí od června, hlasovalo pět členů bankovní rady, dva navrhovali zvýšení o půl procentního bodu.

Stabilita sazeb je v souladu s očekáváním analytiků. Guvernér ČNB Aleš Michl ale zdůraznil, že rada je připravena sazby zvýšit, především pokud vzroste riziko poptávkové inflace. O snížení sazeb se podle něj vůbec nehovořilo.

Michl po jednání rady zopakoval závazek ČNB bojovat proti inflaci, dokud neklesne ke dvěma procentům. V listopadu činila 16,2 procenta, což bylo méně, než v listopadu odhadovala centrální banka. Guvernér ale upozornil, že je to důsledek metodiky započítání úsporného tarifu na energie.

"V lednu tento efekt vyprchá a inflace se přiblíží 20 procentům," upozornil. Na této úrovni by podle něj mělo tempo růstu cen kulminovat a v následujících měsících inflace zpomalí.

Domácí poptávkové tlaky podporující inflaci se podle Michla zmírňují, když klesá spotřeba domácností, oslabuje realitní a hypoteční trh a reálné mzdy se snižují. Proti externí nákladové inflaci by mohlo působit hospodářské ochlazení v zahraničí.

Michl ale zároveň upozornil, že proinflačním rizikem zůstává expanzivní fiskální politika a možnost rychlého růstu mezd. Nejistotou dalšího vývoje potom je očekávané lednové přecenění zboží a služeb či další vývoj konfliktu na Ukrajině.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Většina pracovníků hutě Liberty Ostrava bude doma dalších šest týdnů.

Většina zaměstnanců hutě Liberty Ostrava bude dalších šest týdnů doma za stejných podmínek jako dosud. Rozhodnutí o překážkách na straně zaměstnavatele, kvůli nimž zaměstnanci nemohou chodit do práce, firma prodloužila do 30. června. Více»

Estonci schválili zákon o použití ruského majetku k úhradě válečných škod.

Estonský parlament schválil zákon, který umožňuje použít ruský majetek, zmrazený v této pobaltské zemi na základě mezinárodních sankcí, na nápravu škod způsobených Ukrajině válkou. Více»

EK mírně zlepšila odhad letošního růstu české ekonomiky.

Hrubý domácí produkt České republiky se podle nové prognózy Evropské komise zvýší o 1,2 procenta, zatímco v únoru EK jeho růst odhadovala na 1,1 procenta. Více»

MS v Brně uložil v souvislosti s bytovou kauzou dva podmíněné tresty.

Městský soud v Brně na veřejném zasedání uložil dvěma obžalovaným kvůli podplácení podmíněné a peněžité tresty v souvislosti s tzv. brněnskou bytovou kauzou. Soud schválil dohodu o vině a trestu, rozhodnutí je tedy pravomocné. Více»

Na sněhovém poli Mapa republiky je okolo čtyř metrů sněhu.

Na sněhovém poli známém jako Mapa republiky ve východních Krkonoších je stále okolo čtyř metrů sněhu. Z úbočí Studniční hory by mohlo zmizet na přelomu června a července, řekl ČTK mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Více»

Všechny články a aktuality »»