Provozuje:
Juris Real Estate

Zemědělci očekávají průměrnou úrodu chmele.

Déšť pomohl v dubnu i nyní.

Zemědělci očekávají průměrnou úrodu chmele.

autor. JURIS REAL, ČTK

Déšť pomohl v dubnu i nyní.

Pěstitelé očekávají průměrnou úrodu chmele. Výnosy budou určitě lepší než v loňském roce, který byl pro chmelaře nejhorší za deset let. Pomohl déšť v dubnu i nyní.

První analýzy prokázaly růst alfa hořkých kyselin u nejrozšířenější odrůdy Žatecký poloraný červeňák, kvalita tak roste.

Sklizeň začne později než v jiných letech, do chmelnic nemohou traktory s česačkami nyní vjet.

Tyto informace zazněly na statku ve Stekníku u Žatce při tradičním chmelařském dni.

"Věštit úrodu je předčasné, ale pomohly deště, mohla by být tedy průměrná, což je 6 000 tun suchého chmele," řekl předseda Svazu pěstitelů chmele ČR Luboš Hejda. Loni se sklidilo 4 452 tun chmele, před dvěma lety 8 306 t. Důvodem loňské špatné úrody byla dlouhá období sucha.

"Je třeba pokrýt smlouvy na odběr chmele, který je žádaný. Neradi bychom uvolňovali místo jiným zahraničním pěstitelům," sdělil Hejda. S odběrateli mají chmelaři uzavřené dlouhodobé smlouvy, cena tak zůstává pevná, finanční náklady na pěstování plodiny nicméně loni kvůli neúrodě výrazně vzrostly. Někteří se proto rozhodli chmelnice zrušit. Plocha chmelnic klesá vytrvale od roku 2018. Nyní zabírají 4 873 hektarů, což je o 145 hektarů méně než před pěti lety. Nejvíce jich je na Žatecku, dále na Úštěcku v litoměřickém okrese a Tršicku na Olomoucku.

S ohledem na vydatný déšť začne sklizeň podle odhadu pěstitelů po 20. nebo 25. srpnu. Hospodáři nyní intenzivně shánějí brigádníky. "Češi to pokrýt nedokážou, sbíráme je po celé Evropě. Mrzí nás Ukrajina, odkud jezdili technicky zdatní chlapi, traktoristi. Právě obsluha česaček a řidiči jsou kritická místa, na která chybí lidé. Pokud by měl někdo zájem, ať se určitě na nás obrátí," uvedl předseda chmelařského svazu. Brigádníci pocházejí z Rumunska, Bulharska i Pobaltí.

Kvalita chmele by mohla být podle prvních rozborů Chmelařského institutu dobrá. "Aktuálně má chmel obsah kolem dvou procent alfy, která dodává hořkost pivu. Pokud se ještě vyšplhá na tři, bude to optimální," oznámil jednatel Chmelařského institutu Josef Patzak. Obsah se týká odrůdy Žatecký poloraný červeňák, která je v ČR nejrozšířenější. "Voda snad udrží hlávku narostlou, bude se tak lépe česat a nebudou takové ztráty," doplnil.

Chmelaři by si nyní přáli, aby pršet přestalo. "Těžko se do chmelnic v takovémto počasí technika dostává, traktory dost často trefí nějaký sloup. Navíc vlhko může pomoci škůdcům. Hlávky mohou zhnědnout, pokud nejsou postříkány," prohlásil Patzak. Chmel sklízený v České republice se používá pro výrobu piva v tuzemsku a je významným exportním artiklem. Importuje se okolo 60 procent úrody, nejvíce do Japonska a Číny. Česká republika je třetí největší pěstitelskou zemí světa.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS Real Estate připravuje nový projekt v Klecanech.

Developerská společnost CREDITAS Real Estate zahájila předprodej nového rezidenčního projektu Klecanská alej. Více»

Vlastníci bytů převzali I. etapu projektu Bydlení Brandýs.

Brandýs nad Labem má od října stovky nových obyvatel. Stavitelé Bydlení Brandýs dokončili a zkolaudovali během letních měsíců první etapu. Více»

Ostrava daruje Charitě pozemky pro stavbu nového domova pro seniory.

Město se rozhodlo darovat Charitě Ostrava pozemky v Ostravě – Zábřehu. Důvodem je zájem Charity v této oblasti postavit nový domov pro seniory s kapacitou 18 uživatelů. Darování pozemků schválili zastupitelé na svém zářijovém zasedání. Více»

MŽP povolilo průzkum pro úložiště radioaktivního odpadu.

Ministerstvo životního prostředí povolilo průzkum na třech místech zvažovaných pro vybudování úložiště radioaktivního odpadu. Více»

Dodavatelé DSŘ by mohli po zjištění pochybení nést právní následky.

V případě, že by audit ministerstva pro místní rozvoj (dále i jako "MMR") zjistil, že dodavatelé systémů digitalizovaného stavebního řízení (DSŘ) neodvedli kvalitně svojí práci, mohou na základě smluvních podmínek nést následky. Více»

Všechny články a aktuality »»