Provozuje:
Juris Real Estate

Změna klimatu proměnila a dále proměňuje zemědělské oblasti v tuemsku

Klimatická změna v posledních 20 letech zásadně proměnila podobu zemědělských oblastí v České republice.

Změna klimatu proměnila a dále proměňuje zemědělské oblasti v tuzemsku.

autor. JURIS REAL, ČTK

Klimatická změna v posledních 20 letech zásadně proměnila podobu zemědělských oblastí v České republice.

Trend se nezastavil a má pokračovat, proto se budou oblasti do roku 2050 stále proměňovat. Mapy v učebnicích zeměpisu z přelomu století dnes neplatí a současné za dalších 20 let také platit nebudou.

Kvůli růstu průměrných teplot a prodloužení vegetační sezony z ČR mizí oblasti bramborářské, pícninářské i obilnářské, řekl na setkání tvůrců a uživatelů projektu Intersucho bioklimatolog z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR Zdeněk Žalud.

Při porovnání podmínek z let 1961 až 2000 a z let 2001 až 2020 je zjevné, že se výrazně rozšířily oblasti kukuřičná a řepařská typické pro teplejší oblasti, podmínky umožnily vznik oblasti vinohradnické.

Z dříve chladnější Českomoravské vrchoviny se postupně stala teplejší oblast, kde je stále výhodnější pěstovat i plodiny, kterým se v minulém století dařilo převážně na jižní Moravě či v Polabí.

Kdysi nejúrodnější oblasti ČR vysychají, a pokud v nich dostatečně neprší, výnosy jsou zde často nižší než na Vysočině.

"Loňský rok s průměrnou teplotou 9,2 stupně přesně zapadá do trendu, který je zřetelný od 60. let minulého století,“ sdělil Žalud.

Od té doby se dekádu co dekádu otepluje, přičemž druhá dekáda tohoto století se oteplovala ještě rychleji než předchozí. Za 60 let se průměrná teplota zvýšila o 2,2 stupně.

Na druhé straně se významně nemění roční průměr srážek, což ale neznamená, že vody v krajině je stejně.

"Kolegové spočítali, že nárůst teplot znamená, že se za rok vypaří o 100 milimetrů více vody než dřív,“ uvedl Žalud. Oblasti, které sucho zasahovalo již dříve, jsou tak suchem ještě víc ohrožené.

Voda však proti minulosti nechybí jen kvůli výparu. Při podrobnějším pohledu meteorolog a klimatolog Pavel Zahradníček ze stejné instituce zjistil, že statisticky významně klesají srážky v dubnu až červnu a naopak rostou v červenci až v září.

Což je pro zemědělství problém, protože voda může chybět na jaře a naopak přebývá v létě, kdy už není při sklizni zdaleka tolik potřeba.

"V létě navíc přicházejí často intenzivní až extrémní srážky, které z krajiny rychle odtečou," prohlásil Zahradníček.

Dlouhodobým trendem je také úbytek sněhových srážek, více v zimě prší, což dále snižuje zásobu vody pro jarní zahájení vegetace.

Čím dál více se tak zvyšuje počet dnů ve vegetačním období, kdy je v půdě sucho. "Dokud to bylo 15 dnů v roce, tak je to snesitelné a běžné, ale když jich bude 50, je potřeba se na to adaptovat," uzavřel Zahradníček.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Rekonstrukce Budovy B na Brumlovce snížila ener. náročnost o více než 50 pct.

Administrativní Budova B, kterou roku 1999 vystavěla v centrální části multifunkčního areálu Brumlovka společnost Passerinvest Group, a.s., prošla před pár lety celkovou rekonstrukcí. Více»

Wienerberger zdvojnásobuje kapacitu výroby betonových dlažeb v ČR.

Nově je součástí portfolia Betonárna Lesonice. Více»

Palmovka se už brzy promění v moderní a živou čtvrť.

Po více než 20 letech se podařilo završit veškeré přípravy a povolovací procesy pro projekt multifunkčního centra Palmovka One. Ten tak nyní může postoupit do fáze samotné výstavby. Více»

REALIA FUND SICAV se rozrostl o dva retail parky.

Fond kvalifikovaných investorů REALIA FUND SICAV dokončil akvizici dvou retail parků, hodnota portfolia tak nyní přesahuje 2,2 miliardy korun. Více»

Češi objevují krásy komunitního bydlení.

Litevský projekt Youston slaví úspěchy na pražském Žižkově. Více»

Všechny články a aktuality »»