Provozuje:
Juris Real Estate

Na Praze 5 začaly bourací práce na historické vile.

Místní protestují.

Na Praze 5 začaly bourací práce na historické vile.

autor. JURIS REAL, ČTK

Místní protestují.

Dělníci začali v pondělí s rozebíráním střechy historické vily umístěné na smíchovském úpatí Petřína. Vlastníci skrytí za sítí kyperských firem plánují prvorepublikovou budovu kompletně přestavět a rozšířit na přilehlou zahradu.

Proti záměru protestují místní obyvatelé, kteří k tomu uspořádali petici a podali podněty k několika institucím. Dnes se před vilou sešlo asi 30 z nich, zatímco dělníci pokračovali v práci.

Vila se nachází v památkové zóně. I když stavební povolení hovoří o stavebních úpravách a přístavbě, de facto podle spoluautora petice Víta Makariuse půjde o nahrazení nynější stavby novou s čtyřnásobnou podlahovou plochou.

Nový dům má sloužit jako rodinná vila s plochou 1566 metrů čtverečních. Petentům vadí rovněž skutečnost, že stavební úřad Prahy 5 sousedy o stavebním řízení přímo neinformoval a pouze na úřední desce vyvěsil oznámení, o kterém nikdo nevěděl.

Podle Makariuse stavební úřad Prahy 5 do seznamu účastníků řízení přidal blízký bytový dům, čímž navýšil počet nad 30 a nemusel oslovovat sousedy dopisem. Celá přestavba pak podle jeho mínění neodpovídá charakteru historické vilové čtvrti.

"Domníváme se, ze rozhodnutí není v souladu s příslušnými předpisy, zejména těmi, které chrání místní památkovou zónu," řekl dnes.

Online petici dosud podepsalo asi 2 500 občanů, místní obyvatelé také požádali ministerstva pro místní rozvoj a kultury o přezkum kladných posudků magistrátního odboru pro územní rozvoj a odboru památkové péče.

Ministerstvo kultury v pondělí vyzvalo dopisem k zastavení prací do doby, než přezkum skončí. Proti společnému územnímu rozhodnutí a stavebnímu povolení se podle Makariuse také odvolal jeden ze sousedů.

Vyjádření magistrátu, který je odvolacím orgánem, ČTK shání.

Starostka Prahy 5 Radka Šimková (Praha 5 Sobě) na facebooku uvedla, že vyzvala majitele vily k zastavení prací a jednání.

Budovu nicméně drží společnost s ručeným omezením ovládaná přes řetězec kyperských firem. Skutečný vlastník je nedohledatelný a jednají za něj prostředníci. Stejného vlastníka má i sousední vila, která by měla zůstat zachována víceméně ve stávající podobě.

Praha 5 podala ve stavebním řízení námitky, které stavební úřad zamítl. Odvolání poté radnice nepodala.

Stavební úřady provádějí takzvanou přenesenou působnost státní správy, takže i když organizačně spadají pod místní radnice, na jejich rozhodování nemají politická vedení samospráv podle zákona žádný vliv.

Místostarosta Prahy 5 Radek Janoušek (Praha 5 Sobě) ČTK dříve sdělil, že v poslední době se uskutečnilo jednání s architekty zastupujícími majitele vily o pěším propojení z Holečkovy ulice do Kinského zahrady, které by vlastník nechal vybudovat na svých pozemcích.

Domu místní obyvatelé přezdívají Schieszlova vila podle prvorepublikového politika Josefa Schieszla z okruhu blízkých spolupracovníků T. G. Masaryka. Schieszl ve vile žil.

Jedním z petentů je i ředitel spolku Post Bellum a vedoucí projektu Paměť národa Mikuláš Kroupa, který připomněl politikův složitý osud v době okupace nacisty a komunistického režimu. Záměr majitelů vily označil Kroupa za neúctu k historii a dědictví předků.

Nejde o první podobný případ v této oblasti. Předloni se podobný odpor zvedl proti záměru demolice ani ne kilometr vzdálené vily z počátku 20. století v ulici Nad Výšinkou.

Tuto vilu tehdy vlastnila Valérie Haščáková, manželka spolumajitele investiční skupiny Penta Jaroslava Haščáka. Po intenzivní kritice demolice ze strany místních obyvatel a politiků vila třikrát změnila majitele, nakonec skončila v majetku investiční skupiny Rockaway Capital a stále stojí.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Festival Hrabalovo Kersko letošní rok láká na Radůzu i otevření spisov. chaty.

Na letošní akci Hrabalovo Kersko se lidem vedle tradičního kulturního programu otevře zrekonstruovaná Hrabalova chata. Více»

Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne miliardu korun.

Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne podle odhadů ovocnářů miliardu korun. Poškozena je většina ovocných stromů v Čechách, mrazy zlikvidovaly téměř 100 procent úrody. Více»

Zápasy Winter Hockey Games se mají odehrát v prosinci na Letné.

Hokejové zápasy pod širým nebem na akci Winter Hockey Games se mají odehrát 5. až 8. prosince v Praze na Letenské pláni. Více»

Dle vinařů škody na vinohradech v tuzemsku přesáhly dvě miliardy korun.

Škody na vinicích v České republice po vlně dubnových mrazů jsou vyšší než dvě miliardy korun. V Čechách, kde jsou čtyři procenta registrovaných vinic v ČR, škody dosahují 95 procent. Více»

Notář potvrdil, že věřitelé schválili restrukturalizační plán.

Ustanovený notář potvrdil, že potřebná většina oprávněných věřitelů společnosti Liberty Ostrava oficiálně schválila její restrukturalizační plán. Oznámila to Liberty, která už minulý týden sdělila, že plán schválila valná většina věřitelů. Více»

Všechny články a aktuality »»