Provozuje:
Juris Real Estate

Sklizeň ovoce loni klesla o 26 procent.

Jablek bylo nejméně od roku 2011.

Sklizeň ovoce loni klesla o 26 procent.

autor. JURIS REAL, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský a ČTK

Jablek bylo nejméně od roku 2011.

Sklizeň ovoce v České republice loni meziročně klesla o 26 procent na podprůměrných 121.946 tun. Byla to nejnižší úroda od roku 2017, tedy za posledních šest let.

Výrazný meziroční propad o 27 procent byl u jabloní, jejichž úroda 100.604 tun byla nejnižší za posledních 12 let. Velké poklesy existovaly u meruněk, broskví, švestek a višní.

Toto zjištění vyplývá z bilance sklizně, kterou uveřejnil Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (dále i jako "ÚKZÚZ"). Sadaři likvidují kvůli ztrátovému pěstování další stovky hektarů sadů, nových výsadeb je nejméně v historii.

"Loňský rok nepřál peckovinám. Mrazy významně poškodily výsadby meruněk a také broskví, jejichž pěstování v ČR končí. Úrodu švestek zejména srazilo vlhké a studené počasí v době květu," komentoval sklizeň na Ovocnářských dnech v Hradci Králové předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Proti průměru sklizní předchozích pěti let byla loňská úroda nižší o 18 procent. Zhruba z poloviny se na poklesu sklizně v porovnání s dlouhodobým průměrem podle Ludvíka odrazilo meziroční snížení ploch sadů o více než osm procent na 11.206 hektarů. Představovalo to úbytek milionu stromů a keřů. Sadaři ke kácení přistoupili kvůli nízkým výkupním cenám ovoce a dlouhodobé ztrátovosti pěstování.

Kácení sadů se výrazně podepsalo na snížení sklizně jablek, která jsou hlavním ovocným druhem. Ve srovnání s pětiletým průměrem úroda jablek klesla o 18 procent. Přes loňskou zimu sadaři vykáceli 11 procent jabloňových sadů a jejich výměru snížili na 5 229 hektarů. Podle ovocnářů to představuje výpadek sklizně asi 10.000 tun. Předloni se v ČR sklidilo nadprůměrných více než 138.000 t jablek. "Na poklesu sklizně jabloní se podepsalo i chladné jarní počasí, které způsobilo poškození malých plůdků a následný silnější propad zejména u skupiny odrůd Jonagold a RedDelicious," doplnila mluvčí ÚKZÚZ Ivana Kršková. V některých oblastech jabloňové sady poničily kroupy a negativně se projevilo i delší období suchého a velmi teplého počasí.

Úroda meruněk loni meziročně klesla o 60 pct na 682 tun, u broskví se propadla o 50 procent na 166 tun. Švestky, které v minulých letech dávaly pravidelně velmi dobré úrody, loni propadly o 48 procent na 5354 tun. "Slivoně zaznamenaly velké výpadky zejména na Moravě," uvedla Kršková. Nižší byly loni i úrody třešní a rybízu. Z hlavních druhů ovoce zaznamenaly nárůst sklizně jen hrušně, a to o 29 procent na 9 530 tun. Šlo o druhou nejvyšší sklizeň v novodobé historii po roce 2015, kdy se hrušek sklidilo 10.000 tun. "Hrušky byly výjimkou, rok pro ně byl daleko příznivější z hlediska chorob a škůdců, měly velmi dobrou květní násadu a i starší výsadby daly kvalitní úrodu," řekl Ludvík.

Na ceny ovoce v obchodech nemá výše úrody u českých sadařů zásadní vliv. Česká republika je v produkci čerstvého ovoce soběstačná jen z 30 až 40 procent, takže ceny ovoce na pultech obchodů se řídí vývojem trhu a cen v Evropě. Roční hodnota ovoce sklizeného českými sadaři se pohybuje kolem 1,6 miliardy korun.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dle vinařů škody na vinohradech v tuzemsku přesáhly dvě miliardy korun.

Škody na vinicích v České republice po vlně dubnových mrazů jsou vyšší než dvě miliardy korun. V Čechách, kde jsou čtyři procenta registrovaných vinic v ČR, škody dosahují 95 procent. Více»

Notář potvrdil, že věřitelé schválili restrukturalizační plán.

Ustanovený notář potvrdil, že potřebná většina oprávněných věřitelů společnosti Liberty Ostrava oficiálně schválila její restrukturalizační plán. Oznámila to Liberty, která už minulý týden sdělila, že plán schválila valná většina věřitelů. Více»

Thyssenkrupp prodá pětinu ocelárny Křetínského firmě EPCG.

Německá společnost Thyssenkrupp prodá 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční skupině EP Corporate Group českého miliardáře Daniela Křetínského. Ocelárna o tom informovala v tiskové zprávě. Více»

Vinařům způsobily mrazy škodu přes dvě miliardy Kč.

Zánik hrozí většině ovocnářů. Více»

Závěr NS neobstojí, uvedl ÚS v kauze exekuce majetku babičky.

Výklad Nejvyššího soudu je formalistický, nedostatečný, v hodnotovém rozporu se samotnou koncepcí vyživovací povinnosti a péče o nezaopatřené děti ve smyslu Listiny, uvedl Ústavní soud. Více»

Všechny články a aktuality »»